קשישים וחד הוריות מפונים עבור פארק
תושבי שכונת הגפן ברמת גן, רובם קשישים, נכים ואמהות חד-הוריות, עומדים בפני פינוי מיידי מבתיהם בגלל פארק שעתיד להיבנות במקום. "אם יגרשו אותי, אני צריכה להתאבד", אמרה אחת הדיירות. העירייה: "הוצעו פתרונות חלופיים"
חלמאות - גרסת עיריית רמת גן: כ-20 משפחות מוחלשות, המתגוררות בעשרות השנים האחרונות בדיור סוציאלי בשכונת הגפן בעיר שסופק על ידי העירייה, עומדות בפני פינוי מיידי מבתיהם. הסיבה? העירייה התחייבה שהבתים ייהרסו וייבנה במקומם פארק על ידי יזם פרטי. היום (ב') הפגינו תושבי שכונת הגפן מול עיריית רמת גן נגד המהלך. "הם רוצים לזרוק אותנו לכלבים. מה אני אעשה בגילי", תקפה מדלן גלילי בת ה-74, פנסיונרית של העירייה שמתגוררת בשכונה זה 20 שנה.
עוד כתבות בערוץ החדשות של ynet:
נתניהו: "מודע לסבל הגדול של תושבי דרום תל אביב"
מפקד חיל הים לשעבר עוכב לחקירה בלונדון
נעדר 19 יום ביער: "אכלתי צפרדעים וסנאים"
"לא היה לנו כסף או קורת גג והעירייה עזרה לנו. עכשיו רוצים לזרוק אותי לרחוב. אני מבוגרת ואין לי כסף או לאן ללכת", אומרת גלילי שסובלת ממחלת כליות ומתקיימת בסך הכול מ-3,700 שקלים בחודש מפנסיה וביטוח לאומי.
ברחובות המעפיל והגאולים בשכונת הגפן קיימים מספר בתים ששימשו את מחלקת הרווחה בעיריית רמת גן במשך עשרות שנים כמאגר דיור למשפחות מעוטות יכולת. המשפחות שוכנו בדירות בגודל של 30 מטרים רבועים וחלקם, במשך שנים, לא חויבו בתשלום כלשהו.
בערב ראש השנה קיבלו הדיירים, בהם אימהות חד הוריות, קשישים ונכים, הודעת פינוי בתוך חודש. לטענתם, לא הוצע להם כלל פתרון חלופי. מנגד, טוענת העירייה, כי לכל המשפחות הוצעו פתרונות.
"לא ייתכן שאנחנו ניזרק לרחוב בשל בצע כסף ואינטרסים נדל"ניים", תקפו כמה מהדיירים בשכונה ששוחחו היום עם ynet. הודעת הפינוי הגיעה בעקבות הסכם שנחתם לאחרונה בין העירייה ליזם נדל"ן, בן לאחת המשפחות שייסדו את השכונה. בהסכם, לטענת הדיירים, העירייה התנערה מאחריותה לנושא וקבעה שפינוי הדיירים והטיפול בהם ייעשה בידי היזם.
על פי הדיירים ופעילים חברתיים שמסייעים להם, היזם בנה בשכונה מגדל בן 30 קומות בסמוך לרחוב המפעיל. בהתאם לחוזה שנחתם עם העירייה, מתכוון היזם לפנות המשפחות מהבתים כדי לבנות עליו פארק לשירות תושבי מגדל היוקרה. יש להדגיש כי במענה לפניית ynet, עיריית רמת גן לא הכחישה את הטענות הללו.
"אם יגרשו אותי מכאן - אני צריכה להתאבד"
העירייה מבקשת לפנות גם את מרים ינושי, ניצולת שואה בת 87 שסובלת ממחלת האלצהיימר ומתגוררת באחת הדירות בשכונה עם בתה ונכדתה מאז שנת 1978. בתה של ינושי, דבורה לוי, סיפרה כי המשפחה שילמה לאורך כל השנים שכר דירה מוגן לעירייה. "זו הייתה מתנת החג שלנו מעיריית רמת גן. אכזריות שקשה לתפוס. מפה זה רק לרחוב ולאנשים בגילנו ובמצבנו לא יהיה שום פתרון", אמרה לוי שעובדת בניקיון בעירייה ומשתכרת שכר מינימום.
חיה גליקמן בת ה-61, אם חד-הורית המוכרת בביטוח הלאומי כנכה בשיעור של 100%, נמצאת גם היא בין המפונים. "אני מתגוררת בשכונה כבר 13 שנה לאחר שמצאתי את עצמי במצוקה כלכלית", סיפרה גליקמן שעבדה בעבר בעבודות מזדמנות בניקיון. "היום אני מתפרנסת רק מקצבת נכות של 2,500 שקלים. אין לי אפילו בשר בבית. אם יגרשו אותי מכאן, אני צריכה להתאבד", אמרה.
נעמה קפלן שמתגוררת ברחוב המפעיל תוקפת את העירייה בכך שהיא מתנערת מאחריותה כלפי התושבים ומסתתרת, לטענתה, מאחורי תאגיד נדל"ן. "לא רואים את המצוקה שלנו. בחוסר אנושיות ובלב קר הם שלנו לנו מכתבים מעורכי דין בערב ראש השנה עם הודעה, שאחרי עשרות שנים אנו נפונה לרחוב ללא פתרון דיור", אמרה קפלן והוסיפה: "אנו דורשים מהעירייה להתייחס אלינו כבני אדם ולמצוא פתרון למצב".
זהבה גרינפלד, פעילה בצוות דיור ציבורי שמסייע לדיירים, טוענת כי "ראש העיר צבי בר והיזם סגרו עסקה מעל הראש של האנשים".
"כל מה שמעניין אותם זה מגדלי יוקרה ואוכלוסייה איכותית ואת התושבים המקוריים של המקום משליכים לכלבים", תקפה גרינפלד.
עיריית רמת גן: "הוצעו פתרונות חלופיים לכל הדיירים"
מעיריית רמת גן נמסר בתגובה: "מדובר בדיירים שבמשך שנים מתגוררים בדירות השייכות לעירייה וזאת ללא הסכם ותשלום שכר דירה. על פי תוכנית בניין עיר בתוקף, הדירות מיועדות לפינוי והריסה כבר שנים רבות".
עוד נמסר מהעירייה כי "לכל הדיירים הוצעו פתרונות חלופיים הולמים או תשלום שכר דירה למשך מספר שנים. חלק מדיירי שכונת הגפן קיבלו את ההסדרים והתפנו וחלק נוסף אינו משותף פעולה ואינו מוכן להגיד להסדר".
על פי העירייה, "במקום הדירות שייהרסו, תוקם גינה גדולה לרווחתם של כל תושבי האזור".
היזם מסר בתגובה: "הטענות אינן נכונות. צר לחברה שיש מי שפועלים בשכונה ממניעים זרים ומובילים את דיירי השכונה בדרך ללא מוצא, ובשם 'החברתיות' כביכול, למבלי שהם מכירים את העובדות במקרה הטוב, ועל אף שהם מכירים אותן במקרה הרע. החברה אינה בעלת הקרקע בה מדובר, שהיא קרקע בבעלות עיריית רמת-גן אשר אמורה לשמש כגינה ציבורית לרווחת תושבי השכונה, בהתאם לתוכנית שאושרה על ידי הוועדה המחוזית עוד בשנת 2006, לאחר שהתנגדות דיירי בתי גאולים נדחתה".