בורסת ת"א עלתה; מניית טבע ירדה ב-1.3%
מדד ת"א 25 עלה בכ-0.6%, ת"א 100 בכ-0.5%. ביקורת חריפה מצד מבקר המדינה על הטבות המס שקיבלו החברות טבע וכיל. בז"ן איבדה 9.4%, אופקו קפצה ב-14.9%. מחזור המסחר הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל
המסחר בבורסה של תל-אביב ננעל היום (ג') בעליות: המדדים החלו לטפס מעבר לשער הבסיס בשעת הפעילות האחרונה, במקביל לפתיחת המסחר בוול סטריט ולקראת פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר. מחזור המסחר הסתכם ב-1.4 מיליארד שקל.
מדדי מניות ומט"ח
מדד תל-אביב 25 עלה ב-0.55% ל-1,302.95 נקודות. מדד תל-אביב 100 עלה ב-0.48% ל-1,173.47 נקודות. מדד בלוטק 50 עלה ב-1.51% ל-340.19 נקודות. מדד נדל"ן ננעל ללא שינוי ברמה של 367.73 נקודות.
במסחר במטבע החוץ עלה הדולר ב-0.254% ושערו היציג נקבע על 3.546 שקלים. האירו ירד ב-0.25% ושערו היציג נקבע על 4.785 שקלים.
ברקע המסחר
"מתן הטבות בהיקף בלתי מוגבל, ללא בחינת העלות אל מול התועלת וללא בחינת חלופות אחרות הוא התנהלות לא כלכלית הפוגעת באינטרס הציבורי", כך קובע מבקר המדינה יוסף שפירא על חוק עידוד השקעות הון.
המבקר בדק את סוגיות הנוגעות להטבות המס הניתנות המסגרת החוק בחודשים אוגוסט עד נובמבר 2012 ובכללם ואת עבודת המטה שנעשתה לקראת חקיקת הוראת השעה בנוגע לרווחים הכלואים. הבדיקה נעשתה במשרד האוצר - ברשות המסים ובאגף כלכלה והכנסות המדינה. בדיקות השלמה נעשו במשרד התמ"ת (כלכלה היום) ובמשרד המשפטים. המבקר מכוון לנתונים שנחשפו בדו"ח השנתי של מינהל הכנסות המדינה, על פיהם בשנת 2010 נטלו ארבע החברות הגדולות ביותר: טבע, אינטל, כיל וצ'ק פוינט כ־70% מסך הטבות המס באותה שנה.
יומיים בלבד נותרו עד שארה"ב תגיע אל תקרת החוב שלה וההשבתה של שירותי הממשל הפדרלי נכנסת אל יומה ה־14. הכניסה לשבוע נוסף שבו ארה"ב נמצאת על סף חדלות פירעון העלתה את הדריכות בכל העולם. יו"ר קרן המטבע הבינלאומית כריסטין לגארד היטיבה לתאר זאת בראיון שנתנה שלשום לרשת NBC האמריקאית. "המצב מדאיג מאוד", אמרה לגארד, "כשאת הכלכלה הגדולה בעולם, כשאת נחשבת למקלט הבטוח לכל צרה שלא תבוא, את לא יכולה לסמוך שחשבונאות יצירתית תציל את המצב", התייחסה לגארד לעובדה שמאז מאי נמנעת ארה"ב מפריצת תקרת החוב שלה באמצעות לוליינות חשבונאית.
הכלכלן הראשי של אקסלנס, יניב חברון, התייחס למשבר בארה"ב ולהשפעה על השווקים הפיננסים בעולם וכתב בסקירתו השבועית כי "המשקיעים בארה"ב שומרים על איפוק ונראה כי בשלב זה הם מפחדים יותר להישאר מחוץ לשוק במקרה של פתרון למשבר. אולם, במידה שלא יגיעו להסכמות בוושינגטון, בתוך מספר ימים עשויה ארה"ב להיגרר לתרחיש של חדלות פרעון".
"הלחץ הציבורי על הרפובליקאים והדמוקרטים ועל הנשיא בפרט, מעלה את הסיכוי למציאות פתרון, אך הכל עוד עשוי להשתבש", כתב חברון וציין כי במקרה של הידרדרות לחדלות פרעון, הפד ימשיך עם הרכישות כדי לנסות להקל מעט על הנזקים שיוצרת וושינגטון. פתרון יימצא בסופו של דבר והלחץ בשווקים עשוי ל היות זה שיוביל את הפוליטיקאים לקבל החלטות אמיצות.
לפי עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים אמר היום כי הערכת הראל ביטוח היא כי המדד ירשום עלייה של 0.2%.
שוק האג"ח
אחרי שאיבדה כ-25% מערכה מתחילת החודש, חברת דירוג האשראי מעלות הורידה את דירוג האשראי של בז"ן ב-2 דרגות ל-"-BBB". "הביצועים התפעוליים של בז"ן ב-2013 מושפעים לרעה ממרווחי זיקוק נמוכים יחסית וצפויים להיות חלשים מתחזיותינו המוקדמות", כתבו במעלות. בתוך כך נסחרות היום איגרות החוב של החברה בירידות של עד 2%, כאשר האג"ח הקצרה בעלת מח"מ של פחות משנה נסחרת בתשואה של 17.7%.
מניות במרכז
על רקע פיטורי הענק עליהם הכריזה טבע לפני מספר ימים, אתמול דיווחה החברה כי ה-FDA העניק אישור לגרסה הגנרית של TOBI - תמיסה לשאיפה בארה"ב. תרופת המקור משווקת על ידי נוברטיס עם מכירות שנתיות של כ-350 מיליון דולר בארה"ב.
לגבי הפיטורים אמר אתמול שר האוצר, יאיר לפיד, כי "ניהלתי היום שיחות עם הנהלת טבע והבעתי בפניהם את חוסר הנחת העמוק שלי מהפיטורים הצפויים וקראתי להם לשקול את ההחלטה ולעשות כל מאמץ לפחות כדי להפחית את מספר המפוטרים".
חברת אופקו הנמצאת בבעלות יו"ר טבע, פיליפ פרוסט, המשקיעה בחברות מחקר ופיתוח בתחומי הביו-פארמה, חזרה מוול סטריט עם פער ארביטראז' חיובי של יותר מ-7% וזאת מבלי ששיגרה דיווח כלשהו לבורסה.
המניות שמן ומודיעין אנרגיה מתאוששות היום ונסחרות בעליות שערים. "התחושות קשות. הפער בין עובי השכבה לעובדה שלא מצאו דבר לא נתפס. במקומות אחרים לפחות הפיקו קצת גז, וכאן אפילו לא זה. זה פשוט הזוי". כך סיכם היום אחד המשקיעים את קריסת מניית שמן נפט וגז. לדבריו, ההודעה לבורסה אתמול, כמו גם הופעתו של יו"ר החברה גבי אשכנזי, שכנעו את המשקיעים שזו מהנפילות הכואבות בענף. על פי ההערכות, ענף חיפושי הנפט יסבול מנטישה של רישיונות. בין המועמדים לדחיית העבודות או לחלופין הגשת בקשה להחזיר את הרישיון לידי משרד האנרגיה ניתן לציין את רישיונות עוז, אריה, יצחק, ים חדרה, גבריאלה, שרה ומירה. החיפושים בהם יידחו למועד לא ידוע, אם בכלל יתקיימו.
מניית קרסו מרכזת היום עניין רב, ל"כלכליסט" נודע כי חיים דנון מבעלי השליטה בחברה, רכש בשוק מניות בכ-37 מיליון שקל. מניית קרסו נהנית לאחרונה ממומנטום חזק, המניה יותר מהכפילה את ערכה בשנה האחרונה.
חברת אלקטרה נדל"ן דווחה היום על מימוש נכס ראשון בקנדה במסגרת תכנית המימושים עליה הודיעה החברה בהיקף של כ-600 מיליון שקל. תאגיד זר, המוחזק על ידי אלקטרה נדל"ן בשיעור של 90%, חתם על הסכם למכירת בניין תעשייה קלה ומשרדים במונטריאול תמורת כ- 62.9 מיליון שקל (כ- 18.4 מיליון דולר קנדי). חלקה של אלקטרה נדל"ן בתמורה האמורה יסתכם בכ-56.3 מיליון שקל והעודף התזרימי שינבע לחברה עם השלמת העיסקה יסתכם בכ-20.9 מיליון שקל.
קרן פימי שבשליטת ישי דוידי מכרה הבוקר את כל אחזקותיה בחברת סקופ בהיקף של 50 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט".