שתף קטע נבחר

 

בנו של הפושע הנאצי: תקברו אותו בישראל

ארבעה ימים אחרי ההודעה על מותו של קצין ה-SS אריך פריבקה, שהשתתף בטבח של 335 אזרחים באיטליה בימי המלחמה, אף אחד לא מוכן לערוך לו טקס קבורה: לא עיריית רומא, לא הכנסייה, לא ארץ המקלט שלו ארגנטינה וגם לא עיירת הולדתו בגרמניה. בנו חולל פרובוקציה עם משפט מקומם

הפושע הנאצי אריך פריבקה עורר הרבה סערות, זעם ותחושת עלבון בחייו, אבל גם כעת, ארבעה ימים אחרי שהלך לעולמו בגיל 100, הוא מצליח להוציא את שונאיו משלוותם. הדרמה האחרונה סביב פריבקה, קצין SS שהורשע בהשתתפות בטבח 335 אזרחים - בהם עשרות יהודים - באיטליה במלחמת העולם השנייה, קשורה לקבורתו. אחרי שהכנסייה הקתולית, עיריית רומא, מדינת המקלט שלו ארגנטינה ואפילו עיירת הולדתו בגרמניה סירבו לקבור אותו, חולל היום (ג') בנו של פריבקה פרובוקציה כשאמר שמבחינתו אפשר לקבור את אביו גם בישראל.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

"איפה צריך לקבור את אבא שלי? מבחינתי גם בישראל", אמר הבן חורחה פריבקה לסוכנות הידיעות האיטלקית אנס"א ממקום מושבו בברילוצ'ה, ארגנטינה, ועשה כותרות בארץ המגף. "כך הם יהיו שמחים". הוא לא הסביר למי הכוונה במילה "הם", אך ככל הנראה כוונתו לכל אלה המבקשים למנוע טקס מכובד לפושע הנאצי. פריבקה הבן אמר כי הסירוב העקבי של גופים ומדינות לקבור את אביו הוא "אי-צדק": "למה האנשים האלה לא מתמקדים במה שקורה במזרח התיכון, בסוריה או באיראן, במהגרים המסכנים שטבעו למוות בלמפדוזה? למה במקום זה הם ממשיכים להתעסק באדם מהעידן של מלחמה שנגמרה לפני יותר מ-60 שנה?".

 

אריך פריבקה בעת הסגרתו מארגנטינה לאיטליה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אריך פריבקה בעת הסגרתו מארגנטינה לאיטליה(צילום: AFP)

פריבקה חי תחת מעצר בית בבירת איטליה אחרי שנידון למאסר עולם ב-1998 בגין רצח 335 אזרחים בטבח בפאתי רומא במרס 1944. באותה העת הוא היה אחראי על כוחות SS שהוציאו להורג את 335 האנשים בתגובה על הרג 33 חיילים גרמנים על-ידי קבוצת פרטיזנים. אחרי המלחמה נמלט פריבקה לארגנטינה אולם הוא גורש לאיטליה אחרי שהתראיין לערוץ טלוויזיה בארה"ב והודה בתפקידו ברצח. הוא טען אז כי הטבח בוצע נגד "טרוריסטים".

 

תנאי מעצר הבית שבהם חי פריבקה בשנים האחרונות עוררו זעם בקרב ארגונים יהודיים באיטליה. לפני שלוש שנים הם מחו על כך שבית המשפט התיר לפושע הנאצי לצאת מדי יום לקניות ולביקור בכנסייה. פריבקה נידון תחילה למאסר עולם, אולם זה הומר במעצר בית מלא עקב מצבו הבריאותי.

 

בביקור בכנסייה עם עורך דינו בשנת 2010 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בביקור בכנסייה עם עורך דינו בשנת 2010(צילום: רויטרס)

 

הטבח שבו לקח פריבקה חלק בוצע אחרי שהנאצים החליטו להוציא להורג עשרה איטלקים על כל חייל נאצי מבין ה-33 שנהרגו. הם אספו אסירים פוליטיים מבתי כלא, פושעים וגם 75 יהודים, וירו בהם במחצבה מחוץ לרומא. פריבקה הודה כי ירה למוות בשני פרטיזנים וסייע בלכידתם של רבים אחרים. עם זאת, הוא הדגיש לכל אורך הדרך כי ביצע את הפקודות שהוטלו עליו.

 

מותו של פריבקה העלה לדיון ציבורי באיטליה ובעולם הנוצרי את האופן שבו יש להביא למנוחות אדם שהיה אחראי לפשעי מלחמה והכחיש שבשואה נרצחו שישה מיליון יהודים. הרשויות ברומא שבה חי בשנים האחרונות אסרו לחלוק לו כבוד בשום צורה שהיא בשטח העיר. מפקד המשטרה המקומית הודיע כי הבירה תמנע כל טקס לזכרו, וראש העיר איגנציו מרינו השמיע דברים דומים.

 

גם בגרמניה אין לו מקום. פריבקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
גם בגרמניה אין לו מקום. פריבקה(צילום: AFP)

 

הקהילה היהודית של רומא הביעה הערכה רבה להחלטה. "כל סוג של הפגנת כבוד - אזרחית או דתית - תהיה עלבון בלתי נסלח לזכר אלה

שנפלו במלחמה על החופש נגד הנאציזם והפאשיזם", אמר ראש הקהילה היהודית באיטליה, רנצו גטניה.

 

ארגנטינה הודיעה כבר בסוף השבוע כי לא תסכים לקבל לידיה את גופתו ולקבור אותו בשטחה, וגם התקווה של עורך דינו של פריבקה שהוא ייקבר בעיירת הולדתו בגרמניה נגוזה כנראה. עורך הדין אמר כי יש לקבור את פריבקה במולדתו משום שאהב אותה מאוד, אולם בעיירה שבה נולד, הניגסדורף שמצפון לברלין, הודיעו כי לא יוכלו לעשות זאת. לפי העירייה המקומית, חוקי המקום מתירים לקבור שם רק את תושביו. במקרים חריגים ניתן לטמון שם גם קרובי משפחתם של אנשים שכבר קבורים בבית הקברות המקומי, אולם איש מבני משפחת פריבקה אינו קבור בבית העלמין הזה, ולפיכך גם לו אין הזכות הזו.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אריך פריבקה. הכחיש את רצח היהודים בשואה
צילום: AFP
מומלצים