שתף קטע נבחר
 
צילום: עידו ארז, מאור בוכניק, shutterstock

"ההתייעלות בטבע - למען בעלי המניות"

הפיטורים הצפויים בטבע מעוררים ביקורת. כלכלן בכיר: "הם לא נועדו להציל אותה מקריסה, אלא להעלות את שורת הרווח". מצד שני, לא כולם מסכימים עם ההתבטאויות כלפי הטבות המס שקיבלה ענקית התרופות. נשיא לשכת רו"ח לשעבר: "זו התלהמות לא במקומה". התעשיינים מזהירים מגל פיטורים

הפיטורים הנרחבים בטבע העלו מחדש את הביקורת כלפי הטבות המס שמקבלות החברות הגדולות מהמדינה על מנת שימשיכו לפעול בארץ. כפי שהתפרסם היום (ג') בדו"ח מבקר המדינה , השופט בדימוס יוסף שפירא, רוב ההטבות ניתנות לחברות אחדות, שמשלמות מס חברות נמוך מאוד, ואין כל ודאות לגבי הערך המוסף של הטבות אלו.

 

פיטורים בטבע - כתבות נוספות:

 

בשונה מבז"ן, שהודיעה אף היא השבוע על פיטורי כ-250 עובדים עקב מצבה הכלכלי – כלכלן בכיר אמר בשיחה עם ynet כי מהלך ההתייעלות בטבע לא נועד להציל אותה מקריסה - רחוק מכך. "המטרה היא להעלות את שורת הרווח עבור בעלי המניות", אמר.

 

בתי זיקוק נפט במפרץ חיפה (מימין) ומפעל טבע בירושלים (צילום: EPA, אורן יהודה) (צילום: EPA, אורן יהודה)
בתי זיקוק נפט במפרץ חיפה (מימין) ומפעל טבע בירושלים(צילום: EPA, אורן יהודה)

 

הודעת חברת התרופות עוררה תגובות נזעמות. "הפיטורים האלו של חברה ששילמה כמעט 0% מסים וקיבלה הטבות של 12 מיליארד שקל מהמדינה הם קניבליזם", קראה אתמול ח"כ שלי יחימוביץ' בפתיחת מושב הכנסת. במקביל הוגשה הצעת חוק לאסור על מפעלים לפטר עובדים תושבי ישראל אם קיבלו מהמדינה מענק, הלוואה או הקלה במס.

 

גם שר האוצר, יאיר לפיד, הביע אתמול את מורת רוחו מהפיטורים בטבע והודיע כי בכוונתו להיפגש עם מנכ"ל החברה על מנת לדון בנושא - אולם במשרדו הבהירו כי אין אפשרות לשנות את חוקי המס בדיעבד. "הזכרתי להנהלת טבע שהיחסים שלהם עם מדינת ישראל הם דו-צדדיים", אמר לפיד.

 

"ממשלות העבר נתנו לטבע ולחברות אחרות הטבות מס גדולות. דעתי אינה נוחה מההטבות האלה ואילו הייתי אז שר האוצר כנראה שהיו נעשות החלטות אחרות... אנחנו מנהלים היום, בהוראתי, משא ומתן קשה עם טבע על נושא הרווחים הכלואים והטבות המס".

 

החוק לעידוד השקעות הון

טבע, שנמנית על 20 חברת הפרמצבטיקה המובילות בעולם, מחזיקה בתואר החברה המסחרית הגדולה ביותר בארץ. החברה העסיקה 45,948 עובדים נכון לסוף 2012, מהם 7,397 עובדים בישראל. על פי הודעתה הראשונה, בכוונתה לפטר כ-5,000 עובדים בעולם, מתוכם כ-800-700 בישראל. היום, לאחר פגישת המנכ"ל ג'רמי לוין עם יו"ר ההסתדרות, סוכם כי הליך הפיטורים ייעשה בהסכמה עם ארגון העובדים, ועוד לא ידוע מה יהיה מספר העובדים שיישלחו הביתה.

 

החוק לעידוד השקעות הון מעניק הטבות מס ומענקים למפעלים שעומדים בקריטריונים, במטרה לעודד פעילות תעשייתית ותעסוקה, בדגש על הפריפריה. טבע היא החברה שקיבלה את הטבת המס הגבוהה ביותר במשק מכוח החוק, עם הקלות מס בגובה של 11.77 מיליארד שקל בין השנים 2011-2006. בתוך כך נהנתה החברה ממסלול מיוחד, שאפשר לה ליהנות מ-0% מס בשנת 2012. 

 

החוק לעידוד השקעות הון הישן, שמתוקפו ניתנו לטבע ההטבות, אפשר לחברות ליהנות מפטור ממס על על רווחים שיישארו בארץ ולא יחולקו כדיבידנד לבעלי המניות. עם השנים התברר, כי החברות השאירו את הכסף בבנקים כדי לא לשלם עליו מס, אך במקום לנצלו כדי להרחיב פעילות וליצור עוד מקומות עבודה בארץ - שיעבדו אותו כנגד הלוואות והשתמשו בהלוואות כדי להרחיב את פעילותן בחו"ל.

 

כספים אלה זכו לכינוי "הרווחים הכלואים", מכיוון שהחברות לא יכלו להוציא אותם מהארץ. ב-2012 נחקק חוק הרווחים הכלואים, שאפשר לחברות פרק זמן של שנה להוציא כדיבידנד את רווחיהן שהופקו בארץ תמורת תשלום מס של פחות מ-10% (לעומת מס החברות של 25%).

 

בימים אלה המדינה מנהלת מול כמה מהחברות הליכים בניסיון לקבוע את שיעור המס שהן ישלמו בעבור הרווחים שנמצאים בחשבונות הרדומים. תוקפו של החוק יסתיים בנובמבר הקרוב, וטבע נמצאת בעיצומם של דיונים מול רשות המסים באשר לשחרור של כ-40 מיליארד שקל.

 

באשר לשיעורי המס הנמוכים - שר האוצר לפיד הבטיח לאחר כניסתו לתפקיד לפעול לשינוי החוק והורה בחודש מאי לבטל את ההפחתה שתוכננה בשיעורי מס החברות ולקבע אותם על 15% באזור המרכז ו-10% בפריפריה.

 

ממשרד האוצר נמסר כי "החוק הישן לעידוד השקעות הון לפיו קיבלה טבע את הטבות המס, שונה ביוזמת משרד האוצר בשנת 2011. על-פי החוק החדש, הועלו שיעורי המס לחברות שנהנות מהטבות המס. כמו כן, על מנת לקבל מעמד של "מפעל מועדף מיוחד" (הטבות המס הגבוהות ביותר), דורש החוק להוכיח תרומה משמעותית וייחודית למשק הישראלי על כל המשתמע מכך".

 

טבע זכתה גם להטבות ממשרד הכלכלה: במסגרת מסלול תעסוקה של מרכז השקעות במשרד הכלכלה, אושר לחברה גם מענק בהיקף של 18.3 מיליון שקלים, מתוכה היא מימשה 4.2 מיליון שקל. במשרד הכלכלה ציינו כי החברה לא תצטרך להחזיר כנראה את המענקים שקיבלה בעבר, שכן הכסף הועבר לה בהתאם לביצוע התחייבויותיה, הכוללות בין היתר שימור עובדים קיימים וקליטת עובדים חדשים.

 

"המענקים ניתנו לחברה כנגד העסקת עובדים בפועל, כלומר לא על חשבון העסקה עתידית של עובדים, ולכן לטבע ישראל אין התחייבויות פתוחות מול משרד הכלכלה", מציינים במשרד הכלכלה. עם זאת הוסיפו כי "מרכז השקעות יבחן בימים הקרובים האם הפרה החברה את תנאיי התוכנית ובמידה ולא עמדה בתנאיי מסלול התעסוקה, נפעל בהתאם לנהלים הקיימים במקרים כאלו".

 

"התלהמות לא במקומה"

ראובן שיף, נשיא לשכת רו"ח לשעבר ושותף ומנהל RSM שיף הזנפרץ ושות', סבור כי חרף ההיקפים גדולים - אין לקשור בין המענקים לבין פיטורי העובדים. "זו התלהמות לא במקומה", הוא אומר. "הטבות המס ניתנו בזמנו על פי חקיקה במטרה לעודד הקמת מפעלים בפריפריה. בעלי המניות שהשקיעו במקום כזה לקחו את זה בחשבון. נכון שקיבלו הטבות מפליגות ואפשר לדון אם יש מקום להמשיך בזה, אבל אי אפשר לבטל את ההטבות בדיעבד".

 

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, מפנה את הביקורת כלפי נוסח החוק לעידוד השקעות הון. "קוראים לזה חוק עידוד השקעות הון אבל החוק לא נועד כיום לעודד השקעות, זו הולכת שולל", הוא אומר. "הציר המרכזי שלו זה ניסיון לבטא ייצוא תעשייתי – מפעל תעשייתי שמייצא למעלה מ-25% מהמחזור זכאי לקבל הטבות מס מופלגות גם במס חברות וגם במשיכת דיווידנד.

 

"המבחן אינו ביצוע של השקעה חדשה או יצירת מקומות עבודה. אם אדם משקיע בפריפריה ומייצר 1,000 מקומות עבודה אך לא מגיע ליצוא הנדרש – הוא לא ייהנה מהטבות המס שהחוק מציע. מערכת המס צריכה להיות ברורה, לא על בסיס של מי מייצא יותר. לא צריך לבנות חוק מעוות לעודד חברות לא לשלם מס ואח"כ לבוא בטענות לחברות שהן רוצות להתייעל. צריך להפנות את הביקורת כלפי מי שחוקק אותם, משרד האוצר וועדת הכספים בכנסת".

 

"להוריד את שכר הבכירים"

בצד שאלת ההטבות, נשמעות גם קריאות נגד עצם הליך הפיטורים ולקיצוץ בשכר בכירי החברות המפטרות. כפי שנכתב בכלכליסט, עלות שכרו השנתית של המנכ"ל ג'רמי לוין, הסתכמה ב-14.7 מיליון שקל ב-2012, כ-1.2 מיליון בחודש. זאת בזמן שהחברה אינה ידועה במתן משכורות מפנקות לעובדים.

 

בבז"ן, כך דווח בכלכליסט, עלות השכר של פינחס בוכריס, מנכ"ל החברה שפרש השנה מתפקידו, עמדה ב־2012 על 8.2 מיליון שקל, מהם 2.9 מיליון שקל במזומן והיתר במניות. מדובר בעלות שכר גבוהה פי 18 מעובד ממוצע בחברה, שעלות שכרו היא 38 אלף שקל בחודש. סך השכר לבכירים אשתקד עמד על 16 מיליון שקל.

 

"פיטורים צריכים להיות נשק יום הדין", אומר רו"ח שיף. "אם חברה משגשגת מתגמלת בתקופות של גאות את ההנהלה והעובדים, אז בתקופות מצוקה אפשר גם לבוא לאותו הרובד שקיבל הטבות מפליגות ולהוריד את שכר הבכירים".

 

"טבע לא במצב שמפסידה אלא מרוויחה פחות", הוא מוסיף. "אני חושב שהם הולכים מהר מידי לאופציה האחרונה ויש לזה השלכות על כלכלת ישראל. אותם עובדים יקבלו מענקי אבטלה ולא ניתן יהיה לגבות מס הכנסה על המשכורות שלהם. זה יגרום לירידה בצמיחה ויוריד את הכנסות המדינה. יש פה מעגל קסמים ואני מצפה חושב שצריך לעצור את הסחף הזה. משרד האוצר והכלכלה צריכים להכנס לתמונה ולעשות הכל כדי שלא ישתמשו בנשק הפיטורים".

 

לין אינו שולל את הליך הפיטורים, אבל מסכים כי בצידו נדרשים גם הבכירים בחברה לדוגמה אישית. "אם החברה מחליטה שרוצה לפטר עובדים ולא מורידה את רמות השכר של הבכירים, יש פה שגיאה מוסרית ברמה גבוהה", הוא אומר. "עם זאת החברה חייבת לפעול על פי שיקולים עסקיים. אם היא מגיעה למסקנה שיהא יכולה לפטר עובדים ולחסוך בהוצאות בלי לפגוע בתפוקות היא חייבת לעשות את זה".

 

מעוז: 14 אלף מפוטרים בתחילת 2014

האם הודעות הפיטורים מהוות תחילתו של גל פיטורים במשק, כפי שמזהירים חלק מהמומחים? צביקה אורן, נשיא התאחדות התעשיינים, סבור כי התשובה חיוביות. "מתפתחת פה בעיה והפיטורים הללו הם סנונית ראשונה", הוא מתריע.

"המשק סובל מבעיות שלא מאפשרות לשמור על כושר התחרות. ראשית חלה ירידה של 18% עד 40% בהשקעות, כלומר לא פותחים עסקים. בנוסף חל גידול משמעותי במספר המפעלים מעבר לים, חלה ירידה בייצוא, השקל מתחזק והעלויות עולות. אלו אידניקטורים מאוד מדאיגים".

 

גם הכלכלן שלמה מעוז, יו"ר הון ליין, לא צופה התפתחויות חיוביות, אבל לאו דווקא בגלל התווספותם של כ-1,000 מפוטרים למשק. "אני לא מודאג מהפיטורים, מה שמדאיג זה שהממשלה לא דואגת לרווחיות העסקים", הוא אומר. "אני צופה כבר ברבע ראשון של 2014 תוספת של קרוב ל-13-14 אלף מובטלים וזה ילך ויגדל בשנה שלאחר מכן".

 

מעוז צופה האטה כלכלית בשנה הבאה, ממספר סיבות. "ההאטה בקצב הצמיחה העולמי קריטי לצמיחה במשק הישראלי הקטן שמאופיין בתלות בייצוא, ייסוף השקל, העלאת עול המס בינואר וגל פופוליזם עכור של תקיפת אנשי עסקים", הוא מונה. "כל אלה יביאו לצמצום נוסף בכדאיות ההשקעה בפעילות הכלכלית ולצמצום נוסף בהכנסה הפנויה של הציבור ובביקושים".

 

באשר לטבע מעוז מציין, כי "החברה עובדת באופן רציונאלי, מכיוון שהיא מחויבת קודם כל לבעלי מניות ולרוויות החברה. אין לה ברירה אלא להתייעל ולפטר עובדים. באשר לביקורת על הטבות המס הוא מציין כי הן "מוצדקת עד גבול. צריך לקבוע בחוק שאין פחות מ-10%, אבל בעסקים אי אפשר לשנות את תנאי המשחק בדיעבד,. אם המדינה משנה את האופק העסקי והכלכלי הם לא ישקיעו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מנכ"ל טבע ג'רמי לוין, בהגיעו לפגישה עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני
צילום: מוטי קמחי
מומלצים