שתף קטע נבחר

 
צילום: AP ,AFP ,EPA, רויטרס

הקרב על השעון: "אין חדש בהצעה האיראנית"

בז'נבה נפתחו שיחות הגרעין ולראשונה נציגים אמריקנים נועדו עם איראנים. יועץ אובמה בעבר מציין כי המאבק העיקרי הוא על השעון: "לאיראנים יש יכולת לפרוץ תוך חודשיים לפצצה, אנחנו יכולים לגלות זאת תוך שבוע-שבועיים"

היום הראשון בשיחות הגרעין בז'נבה התאפיין בחיוכים, נציגי ארצות הברית ואיראן נועדו לראשונה לפגישה ישירה - אבל התקדמות ממשית עדיין אין. "אי אפשר היה להגדיר את השיחה כפורצת דרך", סיכמה אמש (יום ג') דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי את יום הפתיחה של המשא ומתן בין שש המעצמות לשר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף.

 

המו"מ על הגרעין - דיווחים אחרונים ב-ynet:

הצעת איראן: בלי ביקורי פתע במתקני הגרעין

המו"מ בז'נבה: איראן הציגה הצעה למעצמות

"איראן משחקת שחמט מבריק, המערב יתקפל"

 

עם זאת, אמרו האמריקנים כי הייתה זו הפעם הראשונה שבה האיראנים פירטו את תוכניתם. אתמול בבוקר זריף הציג במצגת את התוכנית האיראנית, אתמול אחר הצהריים שוחחו הצדדים על הפרטים הטכניים, משא ומתן שיימשך גם הבוקר. "הפגישות לא שינו את העובדה שאף אחד לא מצפה לפריצת דרך בן לילה. האיראנים צריכים להפוך את דבריהם למעשים", ציינה סאקי והבהירה ש"הכדור במגרש האיראני".

 

סגן שר החוץ האיראני: לא רוצים לבזבז זמן    (צילום: רויטרס)

סגן שר החוץ האיראני: לא רוצים לבזבז זמן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ראש הממשלה בנימין נתניהו הזהיר גם אתמול מהסרת הסנקציות ואמר כי "זו תהיה טעות היסטורית לעשות הנחות לאיראן, שנמצאת כעת על הקרשים", ודוברת מחלקת המדינה הבהירה כי האמריקנים שותפים לדאגות: "אנחנו לא תמימים, המעצמות לא מדברות על הסכם חלקי. אנחנו שותפים לישראלים בדרישה לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני, לא נחתום על הסכם רע עם איראן".

 

בזמן שבז'נבה מדברים, בארצות הברית יש מי שמזהיר. ד"ר גרי סימור, האחראי על נושא הגרעין האיראני בבית הלבן בקדנציה הראשונה של הנשיא ברק אובמה, אמר כי לא זיהה דברים יוצאי דופן בהצעה החדשה שהוגשה למעצמות. הוא טען כי לאיראנים יש כעת את היכולת לבצע בתוך חודשיים פריצת דרך להשגת פצצת אטום אחת, אבל סוכנות הגרעין יכולה לחשוף זאת תוך שבוע-שבועיים.

 

"פקחי סבא"א עוקבים בקפדנות ומבקרים באתרים החשובים באיראן 3-4 פעמים בשנה והם יידעו תוך זמן קצר אם האיראנים יפעלו במהירות להעשרת אורניום לרמה של 90 אחוז. אני משוכנע שתוך שבוע-שבועיים נדע אם האיראנים רוצים לבצע פריצת דרך כזו. הם תחת פיקוח בינלאומי וזה יהיה מסוכן מבחינתם לנסות לבצע פריצת דרך שתוביל לתקיפה צבאית אמריקנית או ישראלית", הסביר ד"ר סימור, שמכהן כיום כנשיא הארגון "מאוחדים נגד איראן גרעינית", וכמנהל מחקר במרכז בלפר באוניברסיטת הרווארד.

אשטון וזריף, בשיחות בז'נבה (צילום: AP) (צילום: AP)
אשטון וזריף, בשיחות בז'נבה(צילום: AP)

סימור הבהיר בשיחת ועידה כי "ההצעה האיראנית הנוכחית אינה שונה ממה ששמענו מהממשלה הקודמת של אחמדינג'אד. הם ממשיכים לסרב למגבלה פיסית על יכולת ההעשרה שלהם ודוחים דרישה לסגירת מתקני ההעשרה וכור המים הכבדים באראק. בהיעדר מגבלות כאלה של ייצור אורניום מועשר או הפרדת פלוטוניום, הצדדים רחוקים זה מזה ולא תהיה הקלה בסנקציות על האנרגיה ומגזר הפיננסים".

 

לדברי סימור, היעד האיראני הוא להמשיך להתקין את הצנטריפוגות המתקדמות ולקצר את הזמן לבצע את הפריצה לאורניום מועשר ברמה של 90 אחוז, "ואז הם יוכלו להגיע לפצצה לפני שזה יתגלה ולפני שיותקפו". להערכתו, "ארצות הברית תסיר סנקציות בתמורה לנסיגה ביכולת היצור האיראנית. ארצות הברית מעוניינת להציב שעון עצר על הלו"ז הגרעיני, אבל לא נראה שאיראן מוכנה לוותר על מה שהשיגה בעשר השנים האחרונות. אבל האיראנים לא במצב שבו הם יכולים להכתיב תנאים, הסנקציות העניקו לנו קלפי מיקוח טובים".

 

יועץ אובמה בעבר העריך גם מה יתרחש אם לא יושג הסכם: "אני בטוח שבמקרה כזה ארצות הברית תגביר את הסנקציות על ייצוא נפט מאיראן. סין, הודו, יפן ודרום קוריאה הן ארבע המדינות האחרונות שעדיין קונות נפט מאיראן, אבל יש להן חלופה לנפט האיראני. יש מכשירים כלכליים מאוד יעילים אם הדיפלומטיה תיכשל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
איראנים ואמריקנים, יחד ליד השולחן
צילום: AP
מומלצים