סופ"ש גשום? הכן ביתך לחורף
הימים המתקצרים והקרירות בלילה כבר מבשרים כי החורף מתקרב. זה רגע נפלא לעשות בדק בית, שניה לפני שיהיה מאוחר מדי. בעיית רטיבות בקירות? תקרה דולפת? גג לא הרמטי? קבלו את המדריך למוכנות מלאה לחורף
החורף ומתקרב, בסוף השבוע כבר צפויים ממטרים באזורים שונים בארץ, ולפיכך מומלץ לבדוק כמה אלמנטים כדי שהחורף בבית יהיה נעים ובלי הפתעות מיותרות. אם תשימו לב לכל הפרטים בזמן, יש סיכוי שתחלצו מהעניין בהוצאה כספית מינימלית, בעזרת כמה דברים שאפשר לעשות לבד וכמה המלצות של הזמנת בעלי מקצוע בטיימינג הנכון, קרי - לפני שהביקוש אליהם גדל והמחירים בהתאם.
מערכות חימום והסקה
אחרי עונת קיץ ארוכה, כדאי ווודא שמערכות החימום פועלות כשורה. חודשים ארוכים ללא שימוש עלולים לגרום לבלאי, ניתוקי מגעים וקצר חשמלי.
חימום הבית בלילות החורף הקרים מצריך הרבה חשמל ואכן נתוני חברת החשמל מראים שחודש ינואר נמצא בצמרת צריכת החשמל הארצית (יחד עם יולי ואוגוסט), ולכן חשוב מאוד לבדוק את האיטום של כל חלקי הבית (גג, קירות, חלונות) כדי שלא נבזבז משאבים על חימום ש"יברח" מהחלל הפנימי ולא יעשה את העבודה.
עוד כתבות בערוץ מדריכי המקצוענים של ynet
בדקו אם המזגן מחמם במהירות ובמידה הרצויה. עוד כדאי לבדוק את המסננים בחלק הפנימי של המזגן, לנקות אותם אחרי הפעלת המזגן האינטנסיבית בקיץ ולהחליף על פי הוראות היצרן. אם ברשותכם מערכת מיני מרכזית - ודאו גם כי כל פתחי היציאה בחדרים נקיים ואטומים. גם את מערכת החשמל כדאי לבדוק טרום החורף בסיוע חשמלאי מוסמך, ובכלל להקפיד על ביקורות תקופתיות. הרי מים וחשמל לא הולכים טוב ביחד.
איטום חלונות
אם גיליתם סדקים בין משקוף החלון לקיר החיצוני, כדאי לאטום אותם בחומרים המבוססים על 100% סיליקון (כמו D99 או F333). בחלונות אלומיניום קיימים בקצה המסילה פתחים המיועדים לניקוז. חשוב לבדוק שהם לא חסומים ומאפשרים למים לזרום.
בחלונות הזזה כדאי גם לבדוק את המברשות, אותן תוכלו להחליף בעצמכם במידת הצורך. בחלונות ציר (חלונות כנף) מומלץ לוודא שגומי האטימה לא בלוי או יצא מהמקום. במקרה הצורך אפשר לקנות גומייה בחנויות המוכרות אלומיניום ומסגרות לחלונות. הגיעו לחנות עם מספר סדרת החלון הספציפי (שם קו המוצרים, למשל "קליל אופיס 9200"), על מנת לקבל את הגומייה הנכונה.
עובש על הקירות- מה עושים ואיך נמנעים?
אם גיליתם כתמי עובש על הקירות או התקרה, המשמעות היא שקצת מאוחר אבל לא מאוחר מדי. הרטיבות כבר חדרה לקיר, אך במקרים הקלים אפשר להסיר את הכתמים באמצעות מטלית טבולה באקונומיקה ובמקרים קשים יש להשתמש בחומרים מיוחדים המיועדים להסרת עובש. על מנת להימנע מכתמי עובש בעתיד, כדאי להשתמש בתוספים מיוחדים נגד הופעת עובש לפני הצביעה.
בדיקת נזילות ותיקון סדקים
לעתים עם הגשם מופיעים גם סדקים. אם אתם מספיק חרוצים ובעלי ידיים טובות, תוכלו להתמודד עם הסדקים הקלים בעצמכם, שימוש בחומר שפכטל מיוחד (כמו מולטיפיל או 'מילוי קל') יאפשר תיקון קל ומהיר.
אם הבעיה והסדק מתרחבים, כדאי להשתמש בחומר ייחודי שהופך לגומי יבש וכך בעצם סותם וממלא את הסדק. לטיפול בסדקים בקירות חיצוניים כדאי להיעזר בבעל מקצוע שכן אלו יכולות להיות עבודות מורכבות ומסוכנות יותר.
טיפ: למניעת לחות בקירות החיצוניים, ניתן להשתמש בציפוי שקוף דוחה מים (כמו פוליסיל 290 או סקו סופר). חומרים אלו אינם מאפשרים לרטיבות להגיע מבחוץ אל תוך הבית, אך במקביל נותנים לקיר "לנשום" ולרטיבות שמצטברת בקיר להתנדף אל האוויר.
עוד בנושא:
אחרי שדאגנו לחלק הפנימי, צריך לדאוג גם לחלקים החיצוניים. אנחנו לא חושבים עליהם הרבה אבל כשיש נזילה מהגג או כשדוד השמש עושה בעיות, נזכרים שהבית הוא בעצם יותר מארבעה קירות.
בדיקת הגג והכנתו לחורף
עוד לפני עונת הגשמים, כדאי לערוך ביקורת איטום ולוודא שהכל תקין. לעתים במהלך הקיץ הארוך מתבקעים חומרי האיטום מהחום הכבד ויש לחדשם.
אם אתם כבר על הגג, כדאי להכין גם את הקולטנים ודוד השמש לחורף. ודאו כבר בימים אלו כי הדוד החשמלי עובד כראוי. באחד הימים הסתוויים הדליקו אותו למספר דקות ובדקו שהמים באמת מתחממים.
עופר מזרחי מ"אור הסהר" ממליץ בנוסף: "הדבר החשוב ביותר הוא לבדוק את העגינה של המערכת - עד כמה היא עמידה ויציבה. הרוחות העזות בחורף עלולות לנתק את הדוד ממקומו ולכן חשוב לבדוק שהוא מחובר היטב. אם חושדים שהחיבור רופף, הזמינו בעל מקצוע שיהדק את החיבור".
עוד חשוב לבדוק הימצאות מרצפות מתחת לקולטים שימנעו פגיעה באיטום עקב שקיעתם בזפת. "בדקו גם האם יש נזילות נראות לעין מהדוד, שיכולות לחלחל אל תוך הבית. אם קראתם לבעל מקצוע לביצוע הבדיקה או לתיקון של תקלה, בקשו ממנו גם לבדוק את תקינות התרמוסטט, לוודא שהוא אכן מפסיק ומווסת את פעולת הדוד והדוד לא מגיע לרתיחה מוגזמת", ציין מזרחי.
ניקוז החצר
גם הגינה, כמו הגג, היא מקום מועד לפורענות עם הגשמים והבוץ. ודאו כי פתחי הניקוז בגדרות בטון ואבן לא חסומים למעבר מים. בנוסף, ניתן לשקול חפירה של תעלות ניקוז או הנחה של צינורות ניקוז סמוך לקירות, על מנת למנוע הגעה של מים מהגינה אל פנים הבית.