שתף קטע נבחר
 

צפו: שועל מרחף ותנינים על הראש

דובת קוטב צוללת בקנדה, פילים במרחק נגיעה באפריקה, יגוארים במריבת חיזור בברזיל, אלפי שקנאים רעבים בישראל וקוף מקוק יפני בסערת שלג. עשרות אלפי צלמים מכל העולם התחרו השנה בתחרות היוקרתית "צלם הטבע לשנת 2013" בבריטניה. ynet מעניק לכם הצצה עולמית ראשונה לצילומים הזוכים

בטקס חגיגי שנערך אתמול (ג') בערב במוזיאון הטבע בלונדון הוכרזו הזוכים הגדולים שהעפילו לגמר תחרות הצילום "צלם הטבע לשנת 2013" (Wildlife Photographer of the Year 2013), שנחשבת לאחת התחרויות היוקרתיות והגדולות בעולם לצילום טבע וסביבה.

 

לדברי הנהלת התחרות, 43 אלף תמונות מ-96 מדינות ברחבי העולם הוגשו השנה לוועדת השופטים בתחרות הבינלאומית. בה לקחו חלק עשרות אלפי צלמי טבע, מקצוענים וחובבנים, בוגרים ובני נוער. 

 

זו השנה ה-49 לקיום התחרות שהחלה את דרכה בשנת 1965 והיא מתקיימת מאז מדי שנה בשיתוף עם מוזיאון הטבע בלונדון (NHM) ו- מגזין הטבע של ה-BBC.

 

לדברי המארגנים, התערוכה שתצא לדרך בסוף השבוע תציג מגוון עשיר של החיים על פני כדור הארץ, החושף את יופיו אך גם את שבריריותו. תערוכת הצילומים תוצג בבריטניה ולאחר מכן ברחבי העולם. ככל הנראה התערוכה תוצג גם בישראל בשנה הבאה.

 

השופטים ציינו כי התמונות נבחרו בזכות שלושה מרכיבים מרכזיים: יצירתיות, כישורים אמנותיים ויכולות טכניות של הצלמים שתיעדו את הטבע במלוא הדרו. הנהלת התחרות מאפשרת ל-ynet הצצה עולמית ראשונה לתמונות הזוכות.

 


 

צלם הטבע לשנת 2013

Greg du Toit, דרום אפריקה 

"Essence of elephants" 

 

גרג מצלם פילים מזה שנים רבות וכבר התאהב בצילום פילים באפריקה מהרגע הראשון בו אחז במצלמה. "רציתי ליצור תמונה שתלכוד את האנרגיה המיוחדת ואת מצב התודעה של הפילים, שאני חש כשאני נמצא לידם", הוא אומר.

 

© Greg du Toit/ Wildlife Photographer of the Year 2013
© Greg du Toit/ Wildlife Photographer of the Year 2013

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן )

 

כיצד הוא הגיע כה קרוב לפילים? גרג השתמש במסתור בסמוך לבור מים בשמורה בצפון בוצוואנה. המסתור ששימש אותו הוא מכולה ישנה ששקעה באדמה ואפשרה לו להיות בגובה האדמה, קרוב מאוד לרגלי הפילים.

 

קבוצת הפילים שהגיעה ללגום יחד מהמים לא ידעה ככל הנראה כי הצלם מתחבא כה קרוב אליהם. למרבה מזלו, אפילו אחת הגורות חלפה ליד המסתור במרחק נגיעה מגרג.  

 

ציוד צילום: Nikon D3s + 16-35mm f4 lens + polarising filter; 1/30 sec at f22; ISO 800; Nikon SB-900 flash + SC28 remote cord; mini-tripod; Nikon cable-release.

 


 

צלם הטבע הצעיר לשנת 2013

Udayan Rao Pawar, הודו

"Mother’s little headful"

 

הצלם הצעיר בן ה-14 שהה בסמוך למושבה פעילה של תניני גביאלים (Gavialinae), שחיים בנהרות הגדולים של הודו. הגביאל בעל חרטום צר וארוך. שיניו מאונקלות והוא ניזון בעיקר מדגים שהוא צד בנהרות. הוא אינו נחשב מסוכן לבני האדם ועבור ההודים הוא נחשב לחיה קדושה.

 

בזמן שהצלם המתין על גדות נהר צ'מבל, הנחשב לאחד הנהרות הנקיים בהודו ומהווה מקום מחייה לעשרות מינים של בעלי חיים החיים בסביבה של מים מתוקים, הוא מספר כי הבחין לקראת זריחה, בשתי קבוצות גדולות של גביאלים עם יותר ממאה גביאלים שבקעו לא מזמן מהביצים.


© Udayan Rao Pawar/ Wildlife Photographer of the Year 2013
© Udayan Rao Pawar/ Wildlife Photographer of the Year 2013

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן)

  

הוא זחל והסתתר בין הסלעים כדי לצלם את התנינים. לדבריו, הוא שמע את הזוחלים הצעירים משמיעים קולות ותוך זמן קצר, הופיעה במים, סמוך לגדה, נקבת גביאל גדולה. "חלק מהצאצאים שחו לעברה וטיפסו על ראשה. אולי זה גרם להרגיש בטוחים יותר", הוא משער. "מסתבר כי היא הנקבה הבכירה בקבוצה שהשגיחה על הגביאלים שבקעו".

 

הגביאלים מצויים בסכנת הכחדה חמורה ועל פי נתוני ארגון השימור העולמי (IUCN), המין הנדיר הוכחד לחלוטין מהטבע באזורי הגידול הטבעיים בפקיסטן, בהוטן, מיינאמר וככל הנראה גם בבנגלדש ובהודו. על פי הערכות שונות, נותרו כ-1,400 גביאלים בלבד בטבע ופחות מ-200 הם בגיל רבייה. הנהר שבו צילם את הגביאלים נחשב לאחד המקומות האחרונים בהם ניתן לראותם בטבע.

 

ציוד צילום: Canon EOS 550D + 100-400mm lens; 1/400 sec at f13; ISO 1600

 


 

זוכה בקטגורית התנהגות יונקים

Joe McDonald, ארה"ב

"The spat"

 

הצלם ג'ו המתין בסבלנות רבה בסירה בנהר בברזיל לרגע הנכון. מעבר לגדה נשמעו קולות החיזור הרמים של צמד יגוארים, שמצאו מסתור ביער. נחבאים בין העצים והצמחייה הסבוכה.

 

לפתע הנקבה הגיחה מבין הצמחייה והתקרבה לגדת הנהר כדי ללגום מים וג'ו כבר היה מוכן עם ציוד הצילום. כשסיימה לשתות היא נשכבה ונחה על האדמה.


© Joe McDonald/ Wildlife Photographer of the Year 2013
© Joe McDonald/ Wildlife Photographer of the Year 2013

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן)

 

למקום הגיע זכר גם כדי ללגום מהנהר. הצלם שיער כי השניים יחלו להזדווג זה עם זו, אך הנקבה שלרגע נראתה שמאפשרת לזכר להתקרב אליה, הסתערה לעברו בטופרים שלופים והכל נמשך כשלוש שניות. השניים נעלמו במהירות ביער כדי להמשיך את מלאכת החיזור, מותירים מאחור את הצלם ומלוויו המומים מהתקרית הזוגית.

 

ציוד צילום: Canon EOS-1D Mark IV + 70-300mm f4.5-5.6 lens at 170mm; 1/640 sec at f5; ISO 800

 


 

הזוכה בפרס אריק הוסקינג לאוסף צילומים

Connor Stefanison, קנדה

"Lucky pounce"

 

קונור הצלם מתוודה כי הרגע הכי קשה בצילום השועל, היה בציפייה לזינוק שלו בפארק הלאומי ילוסטון בארצות הברית. הוא נתקל לראשונה בשועל ביום הצילומים האחרון שלו בפארק.


© Connor Stefanison / Wildlife Photogrpaher of The Year 2013
© Connor Stefanison / Wildlife Photogrpaher of The Year 2013

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן)

 

השועל היה כה שקוע במלאכת הציד, כך שלקונור היה זמן רב כדי לצאת ממכוניתו ולהתמקם מאחורי סלע.  השועל סרק בדבקות את השטח בחיפושים אחר טרף פוטנציאלי שוב ושוב, עד שלפתע התמקד בנקודה כלשהי בעשב וזינק באוויר. השלל - מכרסם קטן.

 

ציוד צילום: Canon EOS-1D Mark IV + 500mm f4 lens at 500mm; 1/2500 sec at f8; ISO 500.

 

"The flight path" 

© Connor Stefanison/ Wildlife Photographer of the Year 2013
© Connor Stefanison/ Wildlife Photographer of the Year 2013

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן)

 

קונור נהג לבלות בילדותו רבות בטבע. כך הכיר את אזור המחייה של לילית אמריקנית בסמוך לביתו בקולומביה הבריטית בקנדה. לאחר שצפה בה רבות והכיר את נתיבי המעוף הקבועים שלה. הוא הציב ציוד צילום הנשלט על ידי שלט רחוק. כדי לפתות את הדורס להגיע אל הקרקע הוא מודה כי השתמש בעכבר מת אותו הניח על משטח שהוצב מעל המצלמה. דורסת הלילה הגיעה בסופו של דבר, תפסה בטופריה החדים את העכבר והמריאה איתו אל העץ, שם החלה לקרוא לבן זוגה.

 

ציוד צילום: Canon EOS 5D Mark II + 16-35mm f2.8 lens at 16mm; 1/13 sec at f8; ISO 1600; Canon 580 EXII flash + Canon 580 EX flash + Canon 430 EX II flash; Vello FreeWave Plus wireless remote shutter; tripod


 

זוכה בקטגורית בעלי חיים בסביבתם הטבעית

Paul Souders, ארצות הברית

"The water bear"

 

דובי הקוטב מבלים את מרבית זמנם בחיפוש אחר כלבי ים. משמעות הדבר - הם צריכים להירטב במים הקפואים. מבנה גופם מתאם למים והם מסוגלים לשחות במשך שעות. הצלם פול שט בסירת הזודיאק שלו למפרץ האדסון בקנדה. רק לאחר שלושה ימי חיפושים נתקל בנקבת דוב קוטב צעירה במרחק של כ-20 ק"מ מהחוף.

© Paul Souders/ Wildlife Photographer of the Year 2013
© Paul Souders/ Wildlife Photographer of the Year 2013

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן )

 

הוא הצליח להתקרב אליה באיטיות ואז נסוג לאחור. "זה היה כמו משחק של חתול ועכבר", הוא מתאר. כשהיא נכנסה אל המים, הצלם המתין בסבלנות. "יכולתי לשמוע את הנשימה האיטית שלה במים כשהיא צפתה בי ואז עלתה אל פני המים, סקרנית".

 

ציוד צילום: Canon EOS 7D + 10-22mm f3.5-4.5 lens; 1/320 sec at f4; ISO 400; Manfrotto light boom + cable release

 


 

זוכה בקטגוריה של התנהגות זוחלים

Luis Javier Sandoval, מקסיקו

"Dive buddy" 

 

אזור עיירת הנופש קאנקון במקסיקו, נחשב לאחד מאתרי ההטלה העתיקים בעולם של צבי הים הירוקים המצויים בסכנת הכחדה עולמית. בשנים האחרונות עם פיתוח רצועת החוף למטרות תיירות וצלילה, הדבר פגע באזורים הטבעיים ששימשו את נקבות הצבים להטיל את ביציהן.

 

למרות שאזורים רבים בחופים הוכרזו כמוגנים לצבים, הם עדיין זקוקים לסיוע מבני האדם להביא את האבקועים (הצבים שבקעו בקן) אל הים. כיום נעשות פעולות להגברת המודעות בקרב הציבור ובעלי עסקי התיירות לחשיבות הצבים. לואיס, המתפרנס מצילומי תיירות, משקיע זמן רב בתיעוד צבי הים.


© Luis Javier Sandoval/ Wildlife Photographer of the Year 2013
© Luis Javier Sandoval/ Wildlife Photographer of the Year 2013

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן )

 

"הצבים כבר רגילים לנוכחות של בני אדם במים ונראה כי הם חושבים שאנחנו חלק מהסביבה שלהם", הוא מסביר ומציין כי כך יכול כבר לזהות צבים מסויימים בים על פי הסימנים הייחודים שלהם על הפנים.

 

הוא פגש בנקבת צב ים ירוקה, בזמן שאכלה עשב ים על קרקעית הים. הוא התקרב אליה, אך היא המשיכה בשלב. לדבריו, הצמחייה הימית סובלת מפגיעה של שפכים המוזרמים לים מאתרי הנופש, דבר שגורם לפגיעה בצמחייה הטבעית ומשפיע על השונית. באזורים בהם ישנו זיהום ופריחה של אצות, הצבים מתרחקים ומחפשים את מזונם במקומות אחרים.

 

ציוד צילום: Nikon D7000 + 10-17mm Tokina fisheye lens at 17mm; 1/125 sec at f10; ISO 100; Sea & Sea YS-120 DUO strobes; Aquatica housing + TLC Arm Set

 


 

זוכה בקטגורית התנהגות ציפורים

Isak Pretoriusa,  דרום אפריקה

"Sticky situation"

 

שחפית באיי סיישל נלכדה ברשת ענק שנטוותה על ידי עכבישים. הרשתות העצומות משתרכות לרוחב של יותר ממטר וחצי. למרות שהן נועדו ללכוד בעיקר חרקים מעופפים, העובדה שהן ממוקמות לעיתים בגובה של כשישה מטר מעל האדמה, גם עטלפים וציפורים נתקלים בהן.

© Isak Pretorius/ Wildlife Photographer of the Year 2013
© Isak Pretorius/ Wildlife Photographer of the Year 2013

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן)

 

מסתבר כי השחפיות הללו נוטות לעוף הישר אל הרשתות, מסתבכות בקורים העבים ונאבקות כדי להשתחרר לחופשי. גם במקרה הנוכחי, השחפית נמצאה מותשת לאחר מאבק ארוך. רק לאחר התערבות אנושית, הציפור חולצה בשלום.

 

ציוד צילום: Canon EOS-1D Mark IV + 70-200mm f2.8 lens; 1/500 sec at f5.6 (-1 e/v); ISO 1600; Canon 580EX flash.

 


 

הזוכה בקטגוריה חזון יצירתי

Jasper Doest , הולנד

"Snow moment"

 

קופי המקוק היפניים מותאמים למזג האוויר המושלג בהרי מרכז יפן. המעיינות החמים מהווים להם מקום מפלט מהקור. צלם ג'אספר הצליח לצלם  קוף שקפץ על אחד הסלעים במרכז הבריכה, בעיצומה של סופת שלג עזה. 

 

© Jasper Doest/ Wildlife Photographer of the Year 2013
© Jasper Doest/ Wildlife Photographer of the Year 2013

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן )

 

ציוד צילום: Nikon D4 + 24-70mm f2.8 lens at 55mm + polarising filter; 1/100 sec at f11; ISO 1600; Nikon SB-800 flash.

 


 

ציון לשבח בקטגוריית התנהגות ציפורים

יוסי אשבול, ישראל

"Feeding of the five thousand"

 

צלם הטבע יוסי אשבול, המתעד את הטבע המקומי ובעולם מזה 41 שנה, זכה בפעם החמישית להעפיל לגמר תחרות הצילום. 

 

אשבול סיפר לראשונה ל- ynet בשבוע שעבר כי פגש את השקנאים המצויים הנודדים באזור בריכות הדגים במעיין צבי לפני כשלוש שנים. "בדרך כלל השקנאים שמגיעים אלינו, עוצרים בבריכות הדגים כדי לתדלק ולנוח, וממריאים בבוקר למחרת, אבל הפעם הגיעה להקה עצומה שישבה בבריכות הדגים ולא רצתה להמשיך בנדידה".

 

 (צילום: Yossi Eshbol (Israel) Wildlife Photographer of the Year 2013)
(צילום: Yossi Eshbol (Israel) Wildlife Photographer of the Year 2013)

 

(להגדלת התמונה לחצו כאן )

 

לדבריו, הלהקה היתה בגודל של 3,000-5,000 פרטים. "זה היה עוד לפני שאנשי המדגה אימצו את היוזמה של רשות שמורות הטבע והגנים להאכיל את השקנאים בבריכות נפרדות כדי למנוע נזק עצום לגידולים שלהם", הוא מסביר. "בדרך כלל מתוך קבוצה של כמה אלפים, יש נשירה של כמה מאות שנשארים באזור הבריכות, חלשים או שמתקשים בנדידה וזקוקים לזמן כדי לצבור את השומן הנחוץ לנדידה הארוכה".

 

אשבול מספר כי חיפש את הריכוזים הגדולים של השקנאים באותה תקופה וברוב הפעמים נהג לצלם אותם מרכבו או מגובה פני הקרקע, דבר שמגביל את הצילום לדבריו בתיעוד של השורה הראשונה של הלהקה, אך הפעם נקרתה בפניו הזדמנות לצלם אותם במאגר של בריכות מעיין צבי , כשהוא בעמדת צילום גבוהה יותר מהם.

 

"הגעתי לשם שלוש דקות לפני שהשמש נגעה בים, כמעט ולא היה לי הרבה אור. נדהמתי לראות את כל הלהקה של אלפי השקנאים עומדת מכונסת. הם התנקו, היו מאוד רגועים ונינוחים", הוא מוסיף.

 

"אבל לפתע קלטתי במראה ברכב את אחד משומרי המדגה שנוסע במהירות לעברם עם הרכב שלו במטרה לגרש אותם. אז זו היתה אז המדיניות כדי שימשיכו בנדידה ויעזבו את הבריכה", הוא נזכר. "סימנתי לו עם פנסי האורות שיעצור לרגע כי אנשי המדגה ידעו שאני מצלם בשטח ובזמן שאני מצלם אותם במהירות, השקנאים כבר קלטו אותו מרחוק, הזדקפו וכולם הפנו את מבטם לכיוון התעופה שלהם".

 

מספר שניות לאחר שצילם אותם בקבוצה, הלהקה העצומה המריאה בקול שאון גדול מבריכת הדגים. "הם נראו לרגע כמו מסה עצומה של חרבות ותוך שלוש שניות הם התרוממו ונעלמו. תיעדתי את כל הסצנה, אבל החלטתי לשלוח לתחרות את הרגע שבו מכונסים אלפי שקנאים בתוך פריים אחד ושמחתי שהם בחרו בה והעניקו לי את הציון לשבח".

 

זו הפעם החמישית שאשבול משתתף בתחרות הצילום הבינ"ל וזכה בפרסים. בנוסף משתתפים צילומיו בתערוכות הצילום של התחרות. לפני כשלוש שנים אף זכה בציון לשבח תודות לתיעוד של תמירונים מקננים בבריכות המלח בעתלית והנהלת התחרות בחרה בתמונה לעיטור כריכת ספר הצילומים המהודר, לוח השנה הרשמי ואף שלטי חוצות ברחבי לונדון והרכבת התחתית.

 

ציוד צילום: Nikon D3 + 600mm f4 lens; 1/200 sec at f18 (-1.3 e/v); ISO 640; Gitzo tripod

 

 


פורסם לראשונה 16/10/2013 00:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
© Connor Stefanison / Wildlife Photogrpaher of The Year 2013
© Joe McDonald/ Wildlife Photographer of the Year 2013
© Connor Stefanison/ Wildlife Photographer of the Year 2013
מומלצים