שתף קטע נבחר

 

באוצר מזלזלים: "דו"ח פופוליסטי של המבקר"

המבקר מתח ביקורת על מדיניות הטבות המס לענקיות המשק, אבל גורמים באוצר משוכנעים שהוא מחפש רייטינג: "החוק לעידוד השקעות הכניס הרבה כסף למדינה". לדבריהם, "התמריצים מצטיירים רע, אבל מושכים זרים לארץ"

דו"ח מבקר המדינה מטיל ספק בהצלחתה ובכדאיותה של המדיניות הכלכלית שהובילה בעשור האחרון לחוק הרווחים הכלואים ולהטבות המס לחברות הענק במשק - טבע, צ'ק פוינט, אינטל וכימיקלים לישראל. אבל גורמים באוצר שקראו את מסקנות המסמך מתייחסים בזלזול לקביעה של המבקר יוסף שפירא. "הוא נזכר בסוגיה באיחור של רק 50 שנה", אמר אחד מהם ל-ynet, "מדובר בדו"ח פופוליסטי".

 

גורם אחר סבור שהדו"ח הוא ניסיון שקוף לזכות ברייטינג: "בשנים האחרונות מאוד פופולרי להתנגח בפקידי האוצר. אבל צריך להבין שבסופו של דבר הכוונה בחוק עידוד השקעות הון היא להגדיל ככל שניתן את הכנסות המדינה. מצד אחד חברות זוכות להטבות משמעותיות, אבל מצד שני, ללא אותן הטבות, חברות לא היו פועלות בישראל. אולי צריך לבחון את הקריטריונים מחדש אבל אין ספק שהחוק הכניס הרבה מאוד כסף לקופת המדינה".

 

מנגד, שר האוצר יאיר לפיד מתח אמש (ג') ביקורת על מדיניות הטבות המס ואמר ש"הממשלות הקודמות נתנו יותר מדי הטבות מס. אני מאוד לא מרוצה מההטבות הללו".

 

מהדו"ח שהתפרסם אתמול עולה כי סך הטבות המס שניתנו מכוח החוק לעידוד השקעות הון עלה מ-2.3 מיליארד שקל בשנת 2003 ל-5.6 מיליארד בשנת 2010 - זאת על אף שבתקופה זו ירד שיעור מס החברות מ-36% ל-25%.

 

גורם בכיר לשעבר במשרד האוצר אמר כי במהלך העשור האחרון נעשו מספר רפורמות בחוק כדי לבחון את יעילותו, כך שלדעתו דו"ח המבקר מיותר. "ב-2005 תוקן החוק ונקבע שלפחות 25% מהיקף הייצור יהיה לייצוא", אמר הגורם והוסיף: "ב-2011 בוצעו שינויים נוספים בחוק, בהם שינוי תנאי הזכאות להטבות מס, ביטול פטור ממס ושינוי קריטריונים נוספים. קשה לי להבין מה רצה המבקר להשיג מהדו"ח חוץ מפופולריות".

 

החברות מחו"ל מחפשות יציבות

הדיון סביב הטבות המס התלהט בימים האחרונים על רקע כוונתה של ענקית התרופות טבע לפטר 800-700 עובדים בישראל. מחול השדים שהתחולל כלל לחץ ציבורי, תקשורתי ופוליטי על הנהלת טבע, ובסיומו הצהיר המנכ"ל ג'רמי לוין שטרם הוחלט כמה עובדים יעזבו ומתי, והסכים לומר שכל הליך פיטורים ייעשה בהסכמה.

 

פיטורים בטבע? מסיבת עיתונאים של עופר עיני וג'רמי לוין    (צילום: יוגב אטיאס)

פיטורים בטבע? מסיבת עיתונאים של עופר עיני וג'רמי לוין    (צילום: יוגב אטיאס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

על פי נתונים שחשפה רשות המסים ביולי האחרון, טבע קיבלה את הטבת המס הגבוהה ביותר במשק בסכום כולל של 11.77 מיליארד שקל בין השנים 2011-2006.

 

דו"ח המבקר קיבל רוח גבית מההתרחשויות האחרונות, והוא עוסק בצורך לתקן באופן גורף את החוק באופן שישפיע הן על חברות ישראליות והן חברות מחו"ל שפועלות בארץ. כמו בכל פעם שבה עולה הנושא לדיון, במשרד האוצר טוענים שמדובר בפתרון בעייתי: "מדובר הרבה פעמים בהשקעות וחברות שבאות מבחוץ, ולהן אכפת רק מיציבות לטווח הארוך. לאורך השנים שיווקו למשקיעי חוץ שהם ייהנו משיעורי מס נמוכים והטבות נוספות, דבר שמשך אותם לישראל".

 

אז אתה טוען שהחוק כרגע אידיאלי?

"תמיד אפשר לשאול מה אפשר לעשות טוב יותר. אבל כל פעם שמנסים לעשות שינויים בחוק, שנחקק בשנות ה-60', מיד כל התעשיות קופצות".

 

עדיין כלואים

בנובמבר 2012 אושר בכנסת חוק הרווחים הכלואים, המאפשר לחברות להוציא דיבידנד בפרק זמן מוגבל של שנה, ועל הרווחים שהופקו בארץ לשלם מס של פחות מ-10% (לעומת מס החברות העומד על 25%). 

 

"זה נכון שהתמריצים האלו מצטיירים רע בתקשורת, אבל בלעדיהם, מי היה מוכן לפתוח מפעל בקריית גת?" תוהה הבכיר לשעבר באוצר. "היום חברות כבר לא זוכות להטבות האלה, אבל לגבי מי שכבר הובטח לו, חייבים לכבד הסכמים. בסוף משקיעים יעזבו ואז שוב האצבע תופנה אל פקידי האוצר".

 

כל המרואיינים לכתבה סרבו להתייחס למסקנתו של המבקר, שלפיה דרושים קריטריונים חדשים וסמכויות שינתנו לרשות המסים כדי לעקוב אחר הרווחים, אבל הודו שנדרשת עבודת מטה מחודשת לבחינת הסוגיה. "תמיד אפשר להשתפר וללמוד", הם אמרו והסתייגו: "שינויי חקיקה עלולים להוציא משקיעים ולכן צריך שהדברים יעשו בצורה שקולה ומעמיקה".

 

גלאון: להקים ועדת חקירה ממלכתית

באופוזיציה, לעומת זאת, מביטים על הדברים באופן שונה. יו"ר מרצ, זהבה גלאון, דרשה להקים ועדת חקירה ממלכתית, בעקבות הדו"ח המבקר שחשף כי הטבות המס לטבע וליתר החברות הגדולות במשק חולקו ללא בקרה וללא הצבת יעדים. "מדו"ח המבקר עולה תמונה של מחדל חמור והתנהלות מופקרת של הגופים האחראים, שעלה לאזרחי המדינה עשרות מיליארדי שקלים. על האחראים לתת את הדין", אמרה גלאון, שביקשה לקיים דיון דחוף בנושא בוועדה לביקורת המדינה.

 

לדברי יו"ר מרצ, "ההחלטה לחלק למספר מצומצם של חברות ענק מיליארדי שקלים כל שנה, בלי לבדוק שמטרות החוק מושגות, בלי להציב יעדים ובלי לבחון מראש כמה יעלה החוק לציבור הישראלי, מצביעה על כישלון של הגופים הממונים, ומעלה חשד להתנהלות בלתי תקינה. מדובר במחדל חמור שאיפשר לטבע ודומותיה לשדוד את הקופה הציבורית בלי להתחייב לתמורה".

 

יו"ר האופוזיציה שלי יחימוביץ' קשרה בין הפיטורים בטבע לבין ההטבות: "חברה שמשלמת 0% מס למדינה ומקבלת מהמדינה 12 מיליארד שקל לא יכולה לבעוט ב-800 בני אדם. מעבר לכך, ובעיקר נוכח דו"ח המבקר, יש הכרח דחוף לבדוק את הקשר בין הטבות המס המופלגות שניתנות לחברות הענק לבין התרומה שלהן לתעסוקה בארץ. כבר עתה ברור כי אם לפחות חלק מההטבות היו ניתנות לעסקים ולחברות קטנים ובינוניים – התרומה למשק הייתה גדלה פי כמה".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי


פורסם לראשונה 15/10/2013 23:20

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
"המבקר נזכר בסוגיה באיחור של רק 50 שנה"
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים