קרן סיוע לבעלי מוגבלויות: 430 בסכנת פיטורים
בקרן למפעלי שיקום טוענים כי נקלעו לסכנת סגירה ממשית עקב קיצוץ בפעילות. הארגון מספק ייעוץ והכוונה במציאת עבודה לאלפי בעלי מוגבלויות ומעסיקה כ-2,500 משתקמים ב-45 מפעלים מוגנים. משרד הרווחה: "עוד איום מיותר מצד ההנהלה שמתחמקת מיישום תכנית ההבראה"
"הקרן למפעלי שיקום בסכנת סגירה: 430 עובדיה יפוטרו". כך מתריעה היום (ד') הנהלת הקרן, המספקת ייעוץ והכוונה במציאת עבודה לכ-12 אלף בעלי מוגבלויות ומעסיקה כ-2,500 משתקמים ב-45 מפעלים מוגנים. במכתב ששלחה השבוע הנהלת הקרן ליועץ המשפטי לממשלה, יהודה ויינשטיין, התריעו אנשיה כי אם לא ימצא מתווה לפתרון מיידי, היא תאלץ לפנות לערכאות משפטיות כנגד המדינה.
- הקרן למפעלי שיקום צפויה לפטר 104 עובדים הקרן למפעלי שיקום בגירעון, והמשכורות מעוכבות
- באיחור של חודשים, יקבלו מאות נכים משכורות
הקרן, שפועלת תחת משרד הרווחה, היא מוסד ציבורי שהוקם על ידי המדינה לצורך אבחון, טיפול ושילוב אנשים בעלי מוגבלויות בעבודה. המשבר בקרן נמשך זה יותר משנתיים ובמהלכו נרשמו גם פיטורים לצד הלנות שכר ממושכות לעובדים ובעלי מוגבלויות שמועסקים במפעליה.
בהנהלת הקרן טוענים זה זמן רב כי משרדי האוצר והרווחה פועלים כדי "לייבש את הקרן ולהביא לסגירתה". מנגד טוענים במשרדי הממשלה כי הקרן היא גוף בזבזני וכושל שאינו מבצע את תכניות ההבראה כפי שנדרש ממנו.
כעת טוענים גורמים בקרן, כי משרד הרווחה קיצץ במהלך 2013 ב-30% מפעילותה, ביחס לשנת 2012, שמשמעותם קיצוץ של כ-15 מיליון שקל. לטענתם, הקיצוץ עלול לגרום לכך ש-12 אלף המשתקמים יפסיקו לקבל שירותים ותשלומים, ומעמיד את המפעלים המוגנים בסכנת סגירה.
"הקרן, בשיתוף עם ההסתדרות, הסכימה לצעדים כואבים ולמעשה הסכימה לכל צעד שיביא להבראתה", מסבירים בקרן. "המדינה חזרה בא מהסכמתה למתווה תוכנית ההבראה שהוכנה על ידי רו"ח קובי נבון ולמעשה, משרד הרווחה לא עונה לפניות נציגי הקרן כבר חודשים".
"הפעילות כמעט מוקפאת"
במכתב ששלחה הנהלת הקרן ליועץ המשפטי לממשלה, צוין כי הקרן נקלעה למצב זה עקב "ההתנהלות הקלוקלת, ואוזלת היד, לשון המעטה, של גורמי משרד הרווחה והאוצר, שבדרכי חלם והטמנת ראש בחול, מביאים למצב אבסורד והקשה ביותר האפשרי, של שיתוק מוחלט וחובות תופחים".
מנכ"ל הקרן, דוד בן נון, מסר כי הארגון בניהולו נמצא כיום בגירעון מצטבר של כ-30 מיליון שקלים וחובות לספקיה של כ-10 מיליון שקל. "פעילות הקרן היום כמעט מוקפאת", הוא אומר. "עד כה שילמנו בקושי רב את תשלומי הגב"ע למשתקמים ושכר לעובדים. החובות לספקים נערמים ואין לנו יכולת להשתתף במכרזים, לרכוש ציוד בסיסי ולאחזקת המרכזים."
בן נון הוסיף, כי "בעוד שמשרד הבריאות ומשרד החינוך כמו גם הביטוח הלאומי, ממשיכים להעביר אלינו תקציבים, משרד הרווחה החליט להפסיק להעביר אלינו פעילות על מנת להצדיק את סגירת הקרן. הנפגעים הם 12 אלף משתקמים ומקבלי שירותי אבחון והשמה שיישארו בלי פיתרון".
יהודה אללוף (49), מלוד, המועסק בתעסוקה מוגנת במפעל הקרן באור יהודה, הביע חשש מהפסקת פעילות הקרן. "אני קם בבוקר כדי לבוא לפה", אמר. "בזכות העבודה במפעל, אני לא מרגיש מוגבל. אם יסגרו את המפעל, לאן אני אלך? משרד הרווחה הוא בשביל אנשים כמונו. אנחנו רק מבקשים שיתנו לנו להמשיך לעבוד".
על פי שטר ההקדש מכוחו הוקמה הקרן, המדינה מחויבת להעביר לקרן כספים לשם פעילותה וכיסוי התחייבויותיה. יו"ר חבר הנאמנים של הקרן, ששי שלה, מסר כי "הקרן רוצה ויכולה לתת שירותים למשתקמים אלא שהמדינה לא עומדת בהתחייבותה כלפי אוכלוסייה נזקקת ומוחלשת ופועלת באופן מובהק לסגירת הפעילות של הקרן. אם לא יימצא פיתרון מיידי, לא ייוותר לנו אלא לעתור לבית המשפט כדי שיורה למדינה לפעול על פי שטר ההקדש".
משרד הרווחה: אין סכנת פיטורים
משרד הרווחה מסר בתגובה כי אין סכנת פיטורים לעובדי הקרן. "זהו עוד איום מיותר מצד ההנהלה הבכירה שמתחמקת מיישום תכנית ההבראה", נמסר. "משרדי הרווחה והאוצר ממשיכים להעביר מיליוני שקלים לקרן לטובת המשתקמים. שר הרווחה נחוש להבריא את הקרן שסוחבת גירעון גדול שמעיד על התנהלות כושלת ועלולה לסכן את פעילות הקרן ואת ייעודה המקורי והחשוב - עידוד העסקת 2,250 אנשים עם צרכים מיוחדים ומוגבלויות.
"למרבה הצער, קיימת בקרן מסכת בזבוזים מיותרת מצד ההנהלה הבכירה שמנצלת באופן ציני את המצב ובמקום להתייעל לטובת החברה, מאיימת מידי חודש על העובדים. התנהלות זאת שכוללת העברת תשלומים לספקים חיצוניים במקום לשכר העובדים ולמועסקים, רכישת צי רכב גדול ומנופח, העסקת בכירים בשכר גבוה במיוחד ביניהם מזכיר חברה, יועץ משפטי חיצוני ועוד, חייבת להיפסק.
"בתחילת השבוע הקרוב ייכנס שר הרווחה דיון חירום עם המנכ"ל והנהלת הקרן במטרה לקדם את יישום תכנית ההבראה תוך פגיעה מינימאלית בעובדים ונקיטת פעילות לצמצום מנגנונים מנופחים".
ממשרד האוצר נמסר: המדינה העבירה למעלה מ-20 מיליון שקל לצורך שמירה על פעילות הקרן בשל מחויבותה, בראש ובראשונה למשתקמים, וזאת למרות הניהול הכושל והבזבזני של הנהלת
הקרן. בתוך כך, העבירה המדינה תשלום פיצויים לעובדים המעוניינים לפרוש, לאחר שהקרן פעלה בניגוד לחוק ולא העבירה כספים לקופת הפיצויים של העובדים.
"המאמץ להגיע להסכם הבראה מול הקרן לא צלח לאחר שהתברר שהקרן לא מוכנה להתחייב להצעתה שלה. למרות הצהרותיו של מנכ"ל הקרן, גם היום מועברים כל תשלומיי הקרן בהתאם לפעילותשבוצעה ואף ניתנו לקרן הקלות רבות עקב מצבה הבעייתי".