שתף קטע נבחר
 

ריח פיטורים באוויר. גם אתם על הכוונת?

גל הפיטורים במשק הגיע בתזמון לא מפתיע: סוף השנה מתקרב וההנהלות מחויבות להציג התייעלות והקטנת עלויות בדו"חותיהן. האם אתם עלולים להיות המפוטרים הבאים ומה יש לעשות בנידון? מדריך

עיתוי ההודעות על הפיטורים במשק , אינו מפתיע: רוב החברות בארץ נוהגות לכבד מעין "קוד אתי", שלא כתוב בשום מקום, לפיו לא מפטרים עובדים לפני חגי תשרי. אבל ברגע שאלו מסתיימים - מגיעות הבשורות הקשות לעובדים. האם אתם עלולים להיות המפוטרים הבאים? והאם יש משהו לעשות כדי לעצור את רוע הגזירה?

 

פיטורים במשק - כתבות נוספות:

 

הסיבה שבגללה מתרחשים גלי פיטורים בתקופה זו, היא שהחברות מתחילות להתכונן לדו"חות סיכום שנה והצגת תחזיות לשנה הבאה. אם השנה היתה גרועה ובשנה הבאה לא הולך להיות מהפך משמעותי - הרי שההנהלה מחויבת להציג התייעלות והקטנת עלויות. הסיבה, שפעמים רבות מקצצים במשאב האנושי, היא שעלותם של עובדים היא עלות משמעותית עבור ארגונים והקלה ביותר לקיצוץ.

 



 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

כשחברות בוחרות בפיטורים, המשמעות יכולה להיות הפחתה במצבת כוח האדם, אך גם החלפת עובדים יקרים בזולים יותר. דוגמה נוספת לפגיעה במשאב האנושי, היא צמצום בהטבות או בשכר - במסגרתם עובד זכאי שלא להסכים ולהתפטר בדין מפוטר.

 

האם אתם המפוטרים הבאים?

כל אחד ואחת מאיתנו, יכולים להיות אלו שיפוטרו או שיקצצו בתנאי העסקתם באופן שלא יהיה מקובל עלינו. לעתים ניתן לקרוא את השטח ולחזות מראש את ההתפתחויות, כך למשל במקרים הבאים:

 

  • הבוס שיש לך איתו קשרים נהדרים, הופך פתאום למרוחק.

 

  • המנהלים בחברה אחוזי תזזית ונאלצים לספק אינסוף דו"חות מצב והסברים.

 

  • האווירה לחוצה ועכורה, כזו שגורמת לכל העובדים להרגיש מועקה בלב.

 

  • כל מה שאתה עושה לא מספיק טוב והתגובות לכך קיצוניות יותר ויותר.

 

  • היחס אליך משתנה לרעה.

 

  • מתקיימות המון ישיבות של ההנהלה שמהן יוצאים המנהלים מדוכדכים או עצבניים.

 

מה אפשר לעשות?

גם אם ניחוח הפיטורין היה באוויר זמן רב ולא מדובר בהפתעה, כשמגיע זימון לשיחה או לשימוע - זה תמיד פוגע באגו, ופוגע חזק. לא נדיר לשמוע משפטים כמו: "ידעתי שזה יכול להגיע ובכל זאת, כשנקראתי לחדר הייתי מופתע, וכשאספתי את כל חפציי ממקום עבודה הרגשתי לחץ בלב. חודשיים העדפתי לא לצאת מהבית על מנת לא להתמודד עם השאלה - מה קרה? למה פיטרו אותי?".

 


 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בדיעבד, למרות הפגיעה באגו, רבים מספרים שהפיטורים עשו להם טוב, שכן בזכותם הם מצאו מקום עבודה מתאים יותר עבורם, סביבת עבודה נעימה יותר ולעתים אף תנאי העסקה טובים יותר. במקום החדש הם ממש פורחים ומאושרים, ואילולא פיטרו אותם הם לא היו מעיזים לקום וללכת - גם אם בתוכם פנימה האמינו שהמקום והתפקיד אינם טובים להם.

 

אפשרות ראשונה היא לחכות ולראות מה ילד יום, לשמור על אופטימיות ולהאמין שהמבול לא יגיע וגם אם כן - אתם לא תהיו אלו שיפגעו. אבל אם אתם לא רוצים לשים את עתידכם בידי הגורל - אפשרות שנייה היא להתחיל לפעול ומייד. אז מה אפשר לעשות? לפניכם מספר צעדים בסיסים:

 

נסו להקטין את הסיכון שיבחרו לפטר אתכם: נסו להיות הכי טובים שאפשר ולייצר עבודה איכותית. אם למעסיק או לממונה תהיה אפשרות לבחור את מי לפטר, סביר להניח שיבחר את העובד הכי פחות אפקטיבי.

 

תתחילו לגשש בשוק העבודה: במקביל לשיפור הביצועים, אל תהססו לסלול לעצמכם נתיב אפשרי במקרה של פיטורים. מה זה אומר?

 

חפשו מידע בלוחות הדרושים: בדקו מה כמות המשרות המוצעות שמתאימות לכם, מה הדרישות למשרות אלו, האם אתם עונים עליהם ואם לא - כיצד ניתן להשלים את הפער.

 

שכר ממוצע - בחנו מה רמות השכר המוצעות בתחומכם במשק.

 

היעזרו באנשי קשר - פניה יזומה לאנשי קשר, שנמצאים בתפקידים דומים לשלכם או שקשורים לתפקידים שלכם, מאפשרים לבחון מה מוצע היום במשק ולהגיע דרכם לתפקידים.

 

חברות השמה - צרו קשר עם חברות השמה העוסקות בתחום שלכם וקבלו מהם מידע על משרות פנויות בשוק.

 

הגבירו התחככות עם קהילות בתחום העיסוק שלכם - הירשמות לימי עיון והצטרפות לקהילות מקצועיות ברשתות החברתיות, מאפשרים להכיר עוד אנשי מקצוע ואנשי מפתח בתחום העיסוק שלכם, ולהצטייד בידע אודות ארגונים במשק, תפקידים קיימים ואופציונאליים ומידע נוסף שיכול להעשיר אתכם בעבודתכם.

 

הזדמנויות חדשות

הפיטורים במשק מהוות בשורות קשות לאינספור עובדים, אך עשויים להיות גם הזדמנות עבור מחפשי עבודה, שכן החברות הללו עשויות גם לקלוט עובדים חדשים. מה זה אומר מבחינתם של מחפשי העבודה?

 

זה הזמן לעבוד קשה כדי למצוא עבודה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זה הזמן לעבוד קשה כדי למצוא עבודה(צילום: shutterstock)

 

כששומעים שעל פיטורים במשק, הייאוש של מחפשי עבודה גדל והמוטיבציה לחפש עבודה צונחת. עם זאת, אין יהיה זה נכון לעצור את החיפושים, נהפוך הוא, זה הזמן לעבוד קשה ואפקטיבי יותר כדי להצליח.

 

זכרו - תמיד יש חברות שמגייסות וגם החברות שמפטרות עשויות לגייס עובדים יקרים פחות מהעובדים שאותם פיטרו, שכן פעמים רבות עובדים זוכים להטבות רבות לאורך שנים ורמות השכר המוצעות בארגון גבוהות הרבה יותר מהמקובל במשק. כאשר חברה מחליטה לפטר עובד יקר, אין זה אומר בהכרח שהיא מציעה שכר נמוך מהממוצע וייתכן שהיא מיישרת קו עם רמות השכר המקובלות במשק.

 

עוד חשוב לזכור כי אתם לא לבד - לשוק העבודה מצטרפים מועמדים נוספים, שעשויים להגדיל את התחרות על כל משרה מוצעת. לפיכך, כל מי שמחפש עבודה חייב להצטייד בכלים הנכונים ולפעול נכון על מנת להפיץ את עובדת היותו מחפש עבודה, כדי להיות אטרקטיבי יותר ממתחריו. מה הכלים העיקריים שיש להצטייד בהם בזמן חיפוש העבודה?

 

  • "נאום מעלית" - הסבר קצר שיש לשנן בעל פה ושמסביר מה אתם מציעים ומה אתם מחפשים. הכי חשוב הוא לרתום את האדם שאיתו אתם משוחחים לספק מידע שיסייע לכם להגיע להזדמנויות תעסוקתיות נוספות. "נאום המעלית" חייב להיות מופץ לכל עבר ולכמה שיותר אנשים שאיתם נפגש מחפש העבודה.

 

  • קורות חיים אטרקטיביים -  קורות חיים פותחי דלתות ואטרקטיביים, יגרמו למעסיקים פוטנציאלים לרצות לזמנם לראיון.

 

עם הכלים הללו יש לפנות לכל עבר ולהשתמש בכל דרכי ההפצה - אנשי קשר, חברות השמה, פניות יזומות לאנשים וארגונים ומודעות דרושים.

 

המחברת הינה יועצת ומלווה של מחפשי עבודה ומחברת הספר הראשון מסוגו: "המדריך המלא לבחירת ומציאת עבודה, השתלבות נכונה ובניית קריירה" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים