הבורסה ננעלה בירידות; בז"ן קפצה ב-11.6%
ת"א 25 ירד ב-0.8%, ת"א 100 השיל 0.4% לאחר האישור הזמני שניתן לתקציב הפדרלי ולהעלאת תקרת החוב בארה"ב. בז"ן תבצע הנפקת זכויות. אג"ח "שחר" ל-10 שנים עלו ב-0.77%, התשואה ירדה ל- 3.65%
המסחר בבורסה של תל אביב ננעל היום (ה') בירידות, לאחר החלטת הקונגרס האמריקאי מהלילה לאשר תקציב פדרלי והגדלה של תקרת החוב. הסנטימנט השלילי בת"א משקף גם את הירידות בבורסות של אירופה - על פי פרשנים בעולם, בין השאר על רקע היותו של הפיתרון שהושג בארה"ב זמני בלבד.
פיתרון המשבר בארה"ב דחף את האג"ח הממשלתי ל-10 שנים (שחר) שרשם בבורסה עלייה של 0.77% לתשואה של 3.65%.
מדדי מניות
מדד תל-אביב 25 ירד ב-0.79% ל-1,296.65 נקודות, מדד תל-אביב 100 ירד ב-0.44% ל-1,171.56 נקודות, מדד בלוטק 50 עלה ב-0.38% ל-312.67 נקודות מדד נדל"ן ירד ב-0.02% ל-367.56 נקודות.
ברקע המסחר
סוף למשבר בארה"ב: ברוב מוחץ של 81 סנאטורים ובהתנגדות של 18 סנאטורים בלבד, העבירו הלילה הסנאט ובית הנבחרים האמריקני את ההחלטה לסיום השבתת הממשל הפדרלי והעלאת תקרת החוב הלאומית. ההחלטה שהתקבלה מגלגלת את המשבר לתחילת השנה הבאה. הממשל הפדרלי יוכל להמשיך לפעול עד 15 בינואר ויוכל להמשיך לללוות כסף עד 7 בפברואר.
אלעד שמש האסטרטג הראשי של Colmex בית השקעות, אמר היום שההסכמה ומאפייניה הספציפיים היו צפויים. "אנו עומדים לחזות בהתנהגות אבסורדית בשווקים, שכן במשך 16 יום כאשר הממשל היה משותק ראינו עליות בשווקים הגלובליים יחד עם מגמת התחזקות של הדולר מול המטבעות המובילים, למרות סכנת המצוק. לאחר אישור ההסכמות ניתן להבחין בתנועה של יציאת כספים איטית מתעודות המדד, ומעל הכול נטישה של הדולר האמריקאי. האפקט המידי צפוי להיות זינוק במחירי הזהב יחד עם החלשות הדולר מול המטבעות מובילים במקביל לעליה חדה בתנודתיות. שילוב פרמטרים אלו עשוי להביא להיפוך מהיר בטווח הבינוני", אמר שמש.
איל סגל מנכ"ל תכלית תעודות סל אמר בתגובה לאירועים כי "השווקים מבינים שלאור השביתה, ישנה סבירות גבוהה לדחייה בצמצום ההרחבות המוניטאריות, לפחות עד תחילת 2014 ואולי אף הצמצום לא יחול בתקופתו של ברננקי. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהשביתה פגעה בצמיחה האמריקאית בשיעור של 0.2% בכל שבוע וקצב הצמיחה אינו מספק גם ללא הפגיעה הזו", הוסיף סגל.
במקביל בישראל, התוצר המקומי של המשק יצמח בשנת 2013 בקצב שנתי של 3.4%. כך עולה מאומדנים חדשים שפרסמה אתמול הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). מדובר באותו קצב צמיחה כמו בשנת 2012, ונמוך מקצב הצמיחה ב-2011 (שהיה 4.6%).
אומדן קצב הצמיחה של הלמ"ס נמוך מהתחזיות של בנק ישראל ושל משרד האוצר לשנת 2013, שעומדות על 3.6% ו-3.8% בהתאמה. בכל מקרה, קצב צמיחה זה כולל בתוכו את הגידול בתוצר שנובע מתחילת הפקת הגז ממאגר הגז תמר. בלעדיו, קצב הצמיחה של המשק היה נמוך בערך באחוז שלם.
רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות אומר בעקבות העדכון כי אף שמדובר באומדן המבוסס על נתונים חלקיים, אין ספק כי צמיחת המשק נחלשה ב- 2013. "התוצר אמנם צמח בשיעור דומה ל-2012 ב-3.4%, אך בניגוד ל-2012 הצמיחה ב-2013 כוללת את תרומת הפקת הגז המקומי שמוערכת בכ-1% תוצר. לפיכך צמיחת המשק, ללא הגז, שהיא הרלוונטית יותר לבחינת הפעילות המשקית והתעסוקה צפויה להסתכם בכ-2.5% בלבד, שיעור הצמיחה הנמוך ביותר מאז היציאה מהמיתון האחרון ב-2008-9", אמר גוזלן.
"כפי שהדברים נראים כיום הצמיחה בשנה הבאה לא צפויה להשתפר במיוחד. במידה ואכן יחול שיפור מסוים בפעילות הגלובלית תיתכן עלייה ביצוא שתפצה על ההתמתנות הצפויה בצריכה הפרטית בגין הצעדים המרסנים שנקטה הממשלה", הוסיף גוזלן.
שוק האג"ח
מידרוג אישרה מחדש דירוג A1 באופק דירוג יציב לאג"ח במחזור של חברת שיכון ובינוי. כמו-כן אישרה מידרוג דירוג זהה להנפקת אגרות חוב מסדרה 6 כנגד החלפת סדרה 2 וסדרה 4, כך שיוחלפו אגרות חוב בהיקף של עד מלוא יתרת הערך בספרים של אג"ח 2 והיקף של עד מלוא יתרת הערך בספרים של אג"ח 4. בנוסף, אושר הדירוג A1 להנפקה של אג"ח מסדרה 7 כנגד החלפת אג"ח מסדרה 3 בהיקף של עד מלוא יתרת הערך בספרים של אג"ח 3.
משוכה כמעט אחרונה בדרך לאישור הסדר חוב בחברת סקיילקס שבשליטת אילן בן־דב. החברה ביקשה אתמול ממחזיקי האג"ח מסדרה ד' דחייה מיוחדת לתשלום הקרן והריבית ב־30 יום, כך שתשלום 78 מיליון שקל שהחברה אמורה לבצע בסוף החודש הנוכחי יידחה ל־1 בדצמבר.
חברת הנדל"ן ליברטי נערכת להנפקת אג"ח של 60–80 מיליון שקל. כנגד האג"ח מתחייבת ליברטי לשעבד שני נכסים: פרויקט לב סיטי בבאר שבע שרשום בספרים בשווי 55 מיליון שקל, ואחזקתה במניות קרן פתאל (10.67%), ששווייה בספרים עומד על 47 מיליון שקל, נכון לסוף יוני.
מניות במרכז
דירקטוריון בזן (המניה זינקה בכ-11.4%) הודיע היום על תוכנית התייעלות במסגרתה תנסה החברה לגיס הון באמצעות הנפקת זכויות בהיקף של עד 150 מיליון דולר במחצית השנייה של חודש דצמבר. החברה לישראל, אחת מבעלות השליטה בבזן, הודיעה שהיא תבחן בחיוב השתתפות בהנפקת הזכויות.
החברה לישראל מעמידה למכירה את תחנת הכוח OPC שבמישור רותם. ל"כלכליסט" נודע כי החברה שבשליטת עידן עופר שכרה את שירותיו של מקורבו, היועץ שמואל גורטלר, המנכ"ל והמייסד של בית ההשקעות גורן קפיטל, להוביל את המכירה, כשהשאיפה היא למכור את מניות התחנה כולה, או חלקים ממנה, לכמה גופים מוסדיים, לפי שווי של יותר ממיליארד דולר.
ארבעה ימים לאחר הודעת שמן כי מבחני ההפקה שבוצעו בקידוח "ים 3" הראו שהקידוח נמצא יבש - החליטו השותפות לנטוש את הקידוח. זאת על אף שמבחני ההפקה בוצעו בשכבת הנפט בלבד ולא בשכבת הגז הפוטנציאלית הנמצאת בעומק של כ-2,551 מטר, בה נמצאו סימני גז משמעותיים. כך מדווחת הבוקר (ה') שמן בראשות גבי אשכנזי לבורסה.
לילך אשר טופילסקי, ראש החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים, תמונה לתפקיד מנכ"לית בנק דיסקונט - כך החליט היום דירקטוריון הבנק. אשר טופילסקי תחליף בתפקיד את מנכ"ל דיסקונט ראובן שפיגל שהודיע באוגוסט האחרון על כוונתו לפרוש מתפקידו מסיבות משפחתיות. אשר טופילסקי מכהנת כיום כמשנה למנכ"ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה הקמעונאית. מינויה כפוף לאישור בנק ישראל ומועד תחילת הכהונה טרם נקבע.
הממונה על הנפט במשרד האנרגיה האריך את תוקף הרשיונות שבשליטת מודיעין, "ים חדרה" (אחזקה ב-100%) ו"גבריאלה" (70%). מדובר בשני רישיונות שבעבר התגלה בהם פוטנציאל הפקה של גז או נפט בכמות מסחרית. בכירי חברת מודיעין, שבשליטת נוחי דנקנר וצחי סולטן, ייצאו בסוף החודש לארה"ב כדי לחפש מפעיל קידוחים לחלק מרישיונות הגז שבבעלותם.
זרוע הפעילות המרכזית של קבוצת הכשרת הישוב בפולין MLP השלימה נפקת מניות ראשונה (IPO) בבורסה ש ורשה. MLP גייסה במסגרת ההנפקה סכום של כ-84 מיליון שקל תמורת כ- 16.6% ממניותיה. MLP תחל להיסחר בוורשה בסוף אוקטובר לפי שווי של כ- 502 מיליון שקל. MLP רשמה במחצית הראשונה של 2013 הכנסות משכירות של כ-52 מיליון שקל (כ-45 מיליון זלוטי) ורווח הנקי של כ-64 מיליון שקל (כ-57 מיליון זלוטי). ההון העצמי של MLP נכון ל-30 ביוני 2013 עמד על כ-477 מיליון שקל (כ- 436 מיליון זלוטי) והיווה כ-43% מסך המאזן שלה.
בשבוע האחרון זינקה מניית אופקו הלת', יצרנית התרופות הנשלטת על ידי פיליפ פרוסט שמכהן אף כיו"ר טבע, ב־30% לשווי אדיר של 16.6 מיליארד שקל. הזינוק במניה נבע משתי סיבות מרכזיות. הראשונה, העובדה כי יתרת השורטים במניה גבוהה במיוחד והמשקיעים נאלצו להתחיל להתכסות. סיבה נוספת שהניעה את המשקיעים לכסות את השורטים שבידיהם, היתה העובדה כי פרוסט עצמו הביע אמון במניה על ידי סדרה של רכישות בשבוע האחרון, וזאת למרות המחיר הגבוה שאליו היא הגיעה.
מחלקת המחקר בכלל פיננסים ברוקראז' מעלה את מחיר היעד בפריגו ל-130 דולר, לנוכח "הגידול בתחזיות הפנימיות של פריגו והעליה הניכרת בסביבת המכפילים". יונתן קרייזמן, מנהל מחלקת המחקר בפיננסים ברוקראז', מציין כי ההמלצה לתשואת שוק נותרת בעינה.
"רכישת Elan מוסיפה נופח חדש לסיפור ההשקעה הבלאו הכי מורכב של פריגו. אם טרם הרכישה השוק החשיב את פריגו כסיפור צמיחה ייחודי עם חשיפה לפארמה דיפנסיבית, לאחריה משקיעי פריגו מחזיקים בחברה עם פרופיל סיכון סיכוי מעניין אך שונה בתכלית עם החשיפה להתפתחויות השונות בשוק הטרשת הנפוצה. בעוד שהחשיפה לשוק הטרשת הנפוצה והעליה במינוף מעלים את פרופיל הסיכון - תוספת התמלוגים מהטיסברי, וחיסכון צפוי של 150 מיליון דולר בשנה (11 דולר למניה) מאפשרים לפריגו לפרוץ רף מכירות של בטווח של 5-9 דולר למניה תוך שלוש שנים", אומר קרייזמן.