בי"ח אלישע היכה על חטא: "התמונות כואבות"
מעצרם של 5 מטפלים שנחשדים בהתעללות בחסרי ישע במוסד הרפואי בחיפה הוארך ב-5 ימים. המנהל הזמני התנצל בפני המשפחות: "אלה היו דברים שקשה לראות". בן משפחה של מאושפזת: "זו ההתנצלות שחיכינו לה"
"התמונות קשות וכואבות. כרופא, אלה היו דברים שקשה לראות ומתסכל".
שבוע בדיוק לאחר שנחשפו החשדות החמורים בדבר התעללות בחסרי ישע בבית החולים אלישע בחיפה, הביע בצהריים (יום ה') המנהל הזמני של המוסד, ד"ר חיים טולדנו, התנצלות על המקרים. במקביל, בית משפט השלום בעיר האריך בחמישה ימים את מעצרם של חמשת המטפלים ששמם נקשר בחשדות להתעללות.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
זעם באנקרה: הפרסום - ניסיון לנטרל הטורקים
בעקבות הראיון ב-ynet: חנינה לטרנסג'נדר
במסיבת עיתונאים שערכה הנהלת בית החולים בקיסריה, כינתה האחות הראשית של המוסד את המטפלים החשודים "עשבים שוטים". המנהל הזמני, ד"ר טולדנו, הביע תקווה שהמשטרה תמצה את הדין אם העובדים
יימצאו אשמים והתנצל כאמור בפני בני משפחה של מטופלים שהגיעו גם הם למקום.
בני המשפחות דרשו תשובות, בין היתר על גיוס כוח האדם החלופי למחלקה, במקום העובדים שנעצרו או שנחקרים. ד"ר טולדנו, שמונה למנהל זמני עד שהמנהל הקבוע יוכל לשוב לתפקידו, הודה בתחילת דבריו למשפחה שחשפה את הסיפור. לדבריו, "אנחנו מודים למשפחה שחשפה את המקרים, למרות הצער שבדבר. טוב שהיא הביאה את הדברים לידיעתנו ולידיעת הצוות הרפואי והסיעודי, על מנת שנוכל לטפל בדברים ולתקן את מה שצריך לתקן".
בהמשך, לאחר שבני משפחות של כמה מהמטופלים הגיעו למקום, הביע המנהל הזמני התנצלות אישית בפניהם. הוא ניגש לאב של צעירה שמאושפזת בבית החולים זה 12 שנה, התנצל בפניו ולחץ את ידו. האב קיבל את הדברים בהתרגשות ובדמעות ואמר: "זו הפעם הראשונה בשבוע האחרון שמישהו מתנצל בפנינו על הדברים. זו ההתנצלות שחיכינו לה".
"דברים שהיו צריכים להיות מדווחים"
לדברי ד"ר טולדנו, למרות המראות הקשים והעדויות שהוצגו, המאושפזים במחלקה מטופלים היטב, ואף על פי מצבם הקשה הם אינם סובלים מפצעי לחץ, נקיים ומטופלים. "כשפרופ' אפק (ראש מינהל רפואי במשרד הבריאות. א"ר) ביקר במחלקה, הוא דיבר עם כל אחת מהמשפחות של המטופלים הוא שמע דבר אחד. הם לא רוצים שיעבירו את הקרובים שלהם לבתי חולים אחרים. אלה דברים שצריכים היו להיות מדווחים ומטופלים".
ד"ר טולדנו והאחות הראשית של בית החולים, ברכה סנדר, התייחסו גם לטענות על "שביתה איטלקית" של אנשי הצוות הנותרים. הם ציינו כי קיימת בעיה אובייקטיבית של מצוקת כוח אדם במחלקה, ומצד שני יש חשש וכאב מצד המטפלים.
"האחיות וכוח העזר חששו בגלל העליהום של התקשורת, המשטרה וחלק מהמשפחות. כרגע כבר הגענו למצב שרובם מוכנים לעבוד, אבל עדיין לא הצלחנו לגייס די כוח אדם", אמרה סנדר. "לא היה רגע אחד של שביתה איטלקית. הטלטלה קשה מאוד. יש אחיות ומטפלים שהתמוטטו, רגשית ופיזית".
ד"ר טולדנו ציין כי מדובר במחלקה מורכבת ולא כל אח או אחות יכולים לבצע את התפקיד, וגם ההכשרה ממושכת. בני המשפחה ציינו בשלב זה כי גם ברגעים אלה, עדיין חסר כוח אדם במחלקה, והמטופלים אינם זוכים לכל צורכיהם.
לסיכום אמר ד"ר טולדנו כי למרות הפגיעה הוא מקווה שהנהלת בית החולים תמצא דרך לתקן את הדרוש. בין השאר אמר כי כעת ממתינים לאישור משרד הבריאות להיענות לבקשת המשפחות להתקנת מצלמות אבטחה בחדרי המטופלים. הוא גם ציין כי קיימת בעיה של פגיעה בפרטיות החולים. "השאר כרגע בידי המשטרה, אנחנו מאמינים שמי שצריך להיענש ייענש, ומי שיזוכה - יזוכה".
בני המשפחות שהיו באולם סיפרו לאחר מסיבת העיתונאים על רגשותיהם. אחות של מאושפזת ציינה כי במהלך השנים שברה האחות את ידה בנפילה ממיטת רחצה, ואילו באוגוסט האחרון הבחינה בפציעה בעינה. "כששאלתי מה זה, אמרו לי שזה כבר משהו ישן. אז מה, אז זה בסדר? וכשביקשתי להבהיר במה מדובר, אמרו לי שאולי ניקו לה את העין יותר מדי חזק. הבעיה שלא היה עם מי לדבר. אף אחד לא ייחס לזה חשיבות", אמרה.
אביהן של השתיים הוסיף: "יש כל הזמן פחד מפני מה שאנחנו אומרים כי הבת שלנו נמצאת שם וממשיכה להיות שם. כשהיא הייתה מאושפזת בבית לווינשטיין לא סמכנו עליהם, אז מישהו מהמשפחה היה שם
כל היום. פה, סמכנו על האנשים, וכשראינו את התמונות פשוט פרצנו בבכי. לא יכולנו לראות את זה. אמרתי גם למנהל המחלקה, הבעיה שאתה בנאדם טוב שמאמין לאנשים יותר מדי. או שנכשלת בזה שלא ידעת מה קורה אצלך במחלקה, או בזה שלא דיווחת".
בית משפט השלום בחיפה האריך כאמור בחמישה ימים את מעצרם של חמישה חשודים בפרשה. ארבעה מהם נעצרו ביום חמישי שעבר ומטפל נוסף נעצר בתחילת השבוע. במקביל, השופטת אורית קנטור הורתה לשחרר ממעצר את האח האחראי במחלקה, שנעצר ביום שני.
השופטת ציינה כי החשדות המיוחסים לאח - אי דיווח ואי מניעת פשע - הן מסוג עוון ולא מיוחסות לו עבירות מסוג פשע. כמו כן היא ציינה כי חשודים אחרים באותן עבירות (מנהלים בבתי החולים. א"ר) שנחקרו, שוחררו וכלל לא הגיעו לבית המשפט. האח שוחרר למעצר בית בתנאים מגבילים.