רגע לפני ההצבעה: הרופאים נגד חוק הקנאביס
ביום ראשון תעלה לדיון בכנסת הצעת החוק של ח"כ משה פייגלין לאישור מתן קנאביס ע"י רופא המשפחה. היום שיגר יו"ר הר"י מכתב לשרת המשפטים בה הוא מביע התנגדות למהלך ומזהיר כי ההצעה תגביר את האלימות נגד רופאים
האם בקרוב ירשום רופא המשפחה קנאביס רפואי למטופלים? ביום ראשון תדון ועדת השרים לענייני חקיקה בהצעת החוק של ח"כ משה פייגלין שהוגשה כבר לפני מספר חודשים, הקובעת כי מטופלים יוכלו לקבל את הקנאביס הרפואי באמצעות מירשם ישירות מרופא המשפחה. עם זאת, ההסתדרות הרפואית מגיעה התנגדות נחרצת, ומזהירה כי הדבר יגביר את האלימות נגד הרופאים.
כיום ניתן המירשם לשימוש בקנביס רפואי על ידי 21 רופאים מורשים על ידי משרד הבריאות, זאת לאחר הליך בירוקרטי ארוך הכולל המלצות מומחים וטפסים המועברים אליהם. הקנביס ניתן לרוב לחולים כרוניים הסובלים מכאבים עזים, קטועי גפיים הסובלים מכאבי "פאנטום", חולים נוירולוגים ואחרים. המצב הקיים יצר זמן המתנה ממושך מאוד לטיפול.
החולים יקבלו אישור גידול עצמי
על פי הצעת החוק אותה הגיש ח"כ משה פייגלין (ליכוד), כל רופא מומחה או רופא משפחה יוכל לרשום לחולים שימשו בקנביס לצרכים רפואיים. וכך קובעת הצעת התיקון לחוק הסמים המסוכנים: "המנהל ייתן לאדם רישיון לגידול, החזקה ושימוש בצמח הקנבוס, במינון שקבע לו רופא מומחה או רופא משפחה, וזאת ולא יאוחר מ-10 ימים מיום הגשת הבקשה".
בהסבר להצעה, כתב פייגלין: " הנוהל לקבלת ההיתר הוא מורכב וארוך וחולים רבים נענים בשלילה, למרות ההמלצות המנומקות של הרופא המומחה בתחום. המצב שבו חולה זקוק לטיפול שלדעת רופאו הוא נכון וטוב, והוא לא מקבל רישיון רק משום שמחלה מסוימת לא נכנסה לקריטריונים של משרד הבריאות, על אף שלדעת הרופא השימוש בקנבוס יכול להועיל, הוא מצב בלתי סביר בעליל שנוגד את הזכות והחובה של כל אדם לעשות הכל כדי לשמור על בריאותו. פגיעה זו בזכות יסוד של עשרות ואולי מאות אלפי אנשים, הנזקקים לקנבוס לצרכים רפואיים, גורמת להפללתם של אזרחים נורמטיביים שכל חטאם הוא רצונם להקל את סבלם".
עד כה הביעה שרת הבריאות התנגדות להצעה, מחשש שיופעלו על רופאים לחצים כבדים לרשום קנביס גם לאלה שאינם זקוקים לסם מסיבות רפואיות. גם ההסתדרות הרפואית הביעה התנגדות נחרצת להצעה. הערב שיגר ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר הר"י, איגרת לשרת המשפטים ח"כ הציפי לבני, בה הוא מביע את התנגדות ההסתדרות להצעה.
"לא בטוח שמדובר בתרופה"
באיגרת כתב אידלמן: "הידע הרפואי הקיים טרם מאפשר להרחיב את הסמכות לרשום קנבוס לכל רופא מומחה בישראל. גם בספרות הרפואית עדיין קיים פולמוס בשאלה האם מדובר בתרופה. אין כיום סטנדרטיזציה ברורה באשר למינון, ריכוז או דרך המתן של הקנאביס. יתר על כן, הוא איננו רשום כתרופה במדינת ישראל, ויעילות השימוש ובטיחותו ברוב המטרות הרפואיות טרם הוכחו".
אידלמן הביע גם חשש מפני תקיפות אלימות נגד רופאים, שיסרבו לרשום את הקנאביס למטופלים: "רופאי המשפחה נאלצים להתמודד כבר היום עם דרישות של מטופלים רבים לקבלת היתר לשימוש בקנבוס כ"תרופת פלא" המחליפה את כל התרופות האחרות, מצג שאיננו נכון. לא פעם נתקלים רופאי המשפחה בלחצים בלתי סבירים המופעלים עליהם, לעתים עד כדי הפעלת אלימות מילולית ופיזית נגדם, וזאת כדי לאלצם לרשום קנבוס רפואי. זהו מצב בלתי נסבל, אשר ההצעה שבנדון רק תביא להחמרתו.
"הצעת חוק זו מבקשת לעשות קפיצת נחשון מסוכנת ולהפוך את הקנבוס הרפואי למצרך זמין וקל, תוך סיכון ציבור המטופלים, אשר לא יקבלו טיפול מתאים וטוב יותר, סיכון בריאות הציבור וכן הרופאים עצמם".