"ישראל עומדת מאחורי הקמפיין נגד טורקיה"
לאחר החשיפות לפיהן טורקיה העבירה לאיראן אינפורמציה על רשת ריגול ישראלית וראש המודיעין שלה חלק מידע סודי עם טהרן, מפנים באנקרה אצבע מאשימה לירושלים: "זו מתקפה". ארדואן טרם הגיב: "הוא לא האיש שישתוק"
וארדואן בינתיים שותק: בזמן שהסכם הפיוס תקוע, היחסים הרעועים בין טורקיה לישראל שוב מגיעים לשפל, לאחר החשיפה בתקשורת האמריקנית כי טורקיה העבירה לאיראן מידע על רשת ריגול ישראלית. בארץ כינו זאת "בגידה טורקית", ולאנקרה ברור מי האחראי. גורם מודיעין טורקי אמר בשיחה עם ה"הורייט" כי "אנחנו רואים את הקמפיין בתקשורת כמתקפה ויכול להיות שישראל היא שעומדת מאחורי המתקפה הזו".
בכתבה בעיתון הטורקי נאמר כי באנקרה רואים את החשיפה של העיתונאי האמריקני המוערך דיוויד איגנשיוס ב"וושינגטון פוסט" כחלק מקמפיין נגדם. אותו קמפיין, כדבריהם, החל בכתבה בוול סטריט ג'ורנל, אז נטען כי ראש המודיעין הטורקי הקאן פידאן פועל "באופן עצמאי" בגזרה הסורית ואף מעביר מידע סודי לאיראן, ובכלל זה מידע שהשיגו האמריקנים.
ב"הורייט" נכתב כי גורמים באנקרה טענו כי פרט להכפשתה של טורקיה בארצות הברית ולהצגתה כמדינה שמתנהגת בסובלנות למחבלים כמו האיראנים, וכן לבחירתה ב"נתיב עצמאי" בנוגע לסוריה, לישראל יש ככל הנראה מניע נוסף. על פי אותם גורמים, המניע הוא ניסיונו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להימנע מתשלום פיצויים עבור הרוגי המרמרה.
לדברי הטורקים, סיבה נוספת ליחסים הבעייתיים בין נתניהו לראש הממשלה הטורקי היא הקרבה בין רג'פ טאיפ ארדואן לחמאס. בכתבה נאמר כי "בצירוף מקרים, חאלד משעל קיבל הזמנה רשמית לאנקרה ב-9 באוקטובר, יום פרסום המאמר בוול סטריט ג'ורנל".
שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו הכחיש את הטענות על חשיפת רשת הריגול, שלפי איגנשיוס פעלה בשירות המוסד על אדמת טורקיה ומנתה עד 10 בני אדם, וכינה את החשיפה "תעמולה שקרית". אבל ראש הממשלה שלו עדיין לא הגיב. אילהאן תניר, כתב העיתון הטורקי "וטאן" בוושינגטון, אמר בשיחה עם "USA טודיי" כי שתיקתו של ארדואן על רקע ההאשמות נגדו ונגד איש סודו פידאן אינה אופיינית. "הוא לא הבן אדם שישתוק אם האיש שלו מותקף", אמר.
ברשת הריגול, שפרטיה הועברו לאיראן, היו ככל הנראה חברים כורדים. רואל מארק גרשט, איש CIA בעבר, סבור כי הרשת שנחשפה אינה מרכזית: "הישראלים לא יחלקו מודיעין רגיש עם הטורקים. הם אולי יחלקו עימם דיווחים, אבל לא פעולות מבצעיות". עם זאת הוסיף: "אם הם עשו זאת, זה מראה על רשלנות. ה-MIT, ארגון המודיעין הטורקי, הוא לא ארגון שאתה נהיה אינטימי איתו. זה לא כמו יחסי בריטניה-ישראל או בריטניה-ארה"ב".
כמו ראש המוסד בעבר דני יתום, גם גרשט סבור כי ההלשנה היא מעשה נבזי: "תקרית כזו על ידי טורקיה, שחברה בנאט"ו 60 שנה ונחשבת לבת ברית קרובה של ארצות הברית, היא בגידה באמון של המערב. קל לדמיין מדינות רבות במערב שדואגות לעצור פעולה ישראלית. אבל אני לא יכול לחשוב על אף מדינה במערב שמשתפת פעולה עם איראן כדי להביא לחיסול סוכנים ישראלים. זה פשוט לא יקרה". לדבריו, זה מראה שאי אפשר לסמוך על טורקיה ועל ראש ממשלתה בפעולות חשאיות.
מייקל רוס, איש מוסד בעבר שפעל בטורקיה בפעולות חשאיות נגד איראן, אמר ל-"USA טודיי" כי חשיפת רשת הריגול היא אובדן גדול בגלל ש"היסטורית היה לנו שיתוף פעולה מודיעיני יוצא מן הכלל" עם טורקיה. "אם זה נכון, זה פשע בלתי נסלח, בגלל ששני ארגוני המודיעין אמורים להיות בעלי ברית".
Read this article in English