שתף קטע נבחר

  • עמוס רולידר
 

בעיות שינה וריכוז: הנזק שגורם הטאבלט לפעוטות

בנסיעה, כשממתינים לאח הגדול בחוג וסתם כשאתם חוזרים הביתה ורוצים שעה של שקט - הטאבלטים והסמארטפונים הפכו לכלי מרכזי עבור הורים להרגעת פעוטות. אך הנזקים, מסתבר, עולים בהרבה על התועלת. פרופ' עמוס רולידר ואפרת מונשרי-גורן מסבירים ועונים על השאלה הגדולה: מהו זמן המסכים המומלץ בכל גיל

סקר שפורסם לאחרונה על ידי מכון המחקר "רושניק" העלה נתונים שוודאי מוכרים לכל הורה, אך הם עדיין מפתיעים, לפחות אותנו: כל ילד שני בישראל בגילאי שנתיים עד ארבע נוהג לשחק בסמארטפון של אימו באופן יומיומי. עורכי הסקר העריכו שבפועל היקף התופעה אף רחב יותר, כי יש שיעור מסויים של אמהות שלא יודו בכך שהפעוט משחק באופן יומיומי בסמארטפון. הסקר נערך אמנם על אמהות, אבל באותה מידה ניתן לראות אבות המאפשרים לפעוט לקבל את המכשיר היקר תמורת קצת שקט.

 

כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים

 

למה אנחנו נרעשים ממה שלמעשה ניתן לראות בכל גינה ציבורית או אפילו בהצצה לרכבים משפחתיים נוסעים  - ילדים ופעוטות ואפילו תינוקות אוחזים במכשירי הפלא מוקסמים ומתעסקים בהם? מספיק לפתוח לרגע את חנות האפלקציות של מכשירי APPLE. אפשר למצוא שם בימים אלה כאלף משחקים המיועדים לילדים מתחת לגיל שנתיים. מפתחי המשחקים מבטיחים שבעזרתם ישפרו הזאטוטים את מיומנויות המוטוריקה שלהם וכמו כן את הקשר עין-יד. וזאת, כמובן, לצד דקות השקט אותן יקבלו ההורים העסוקים, בזמן שהתינוק שלהם יהיה עסוק ב"למידה".

 

הכתבות האחרונות של עמוס ואפרת בערוץ הורים :

"אמא, אל תלכי": להפוך את הפרידה בגן לקלה יותר

"אבל אני עייף": להתארגן בבוקר - בלי צעקות

"אם תמשיכו לריב, אנחנו מסתובבים וחוזרים" 

  

אנחנו שואלים מדוע פעוטות וקטנטנים צריכים בכלל להשתמש בטאבלטים או בסמארטפונים? שימוש שכזה הוא בעייתי ולא מומלץ, ונתחיל בכך שנכיר לכם את רשימת הנזקים (החלקית) שהוא גורם:

 

התפתחות שפה: מחקרים מעידים על כך ששימוש בסמרטפונים גורם לעיכוב שפתי והתפתחותי. בזמן בו פעוט או תינוק אמור לתקשר עם סביבתו, לשמוע משפטים ולהגיב להורה, הוא עסוק בשמיעת צלילים מוזרים, מוזיקת מעליות וקולות אנושיים מעוותים המדברים איתו. הורים יקרים, הילד שלכם צריך לשמוע אתכם ולא צרחות אנגרי בירדס מתפוצצים.

 

זמן איכות: ארגון רופאי הילדים האמריקני הציג שלל מחקרים שמראים כי צפייה בטלוויזיה ושימוש בטאבלטים פוגעים בזמן האיכות של ההורה והילד יחד. מדובר בזמן של ההורה לדבר עם הפעוט או התינוק. זהו זמן שבו אמור לרכוש הפעוט את כישורי השפה שלו, אבל גם את המיומנויות החברתיות, ולזכות לחיבוקים ולאהבה. במקום זה הוא משחק במכשיר ולא מדבר, מקשיב להוראות וכו'.

 

מוטוריקה וחקר: בגילאים הללו מומלץ שילדים יחקו ויגלו את העולם האמיתי: ירוצו, יטפסו ואפילו יפלו קצת. למעשה דרך הטאבלטים הם משחקים בעולם דו-מימדי, על חשבון הזמן שלהם לחקור ולגלות. את הנזקים בתפיסה התלת-מימדית בעקבות שימוש בסמארטפונים ובמשחקי מחשב לא חקרו כמעט בילדים בריאים, אבל אנחנו בטוחים שמחקרים שיצאו בקרוב יאירו גם את הבעיה הזו.

 

בעיות קשב ריכוז ולמידה: שורת מחקרים מהשנים האחרונות קובעת שדור המסכים שגדל כאן עתיד לשלם ביוקר על הקידמה, ושהשימוש במסכי הטאצ' מגיל צעיר עשוי להוביל להפרעות קשב, קשיי זיכרון ודימיון פגומים. סיבה נוספת להתנגדות לשימוש בטאבלטים בקרב ילדים בגילאים השונים היא ששימוש טוטאלי מעקב ביסוס יכולות בסיסיות חשובות, ביניהן כתיבה, חישוב וזיכרון.

 

בריאות: האגודה למלחמה בסרטן ממליצה להימנע או להפחית את השימוש בסלולרי בקרב ילדים בשל הקרינה הנפלטת מהמכשירים. הנזק לבריאות, דווקא בגילאים הצעירים, גדול יותר מבכל שלב אחר בחיים.

 

בעיות שינה: משחק במחשב עלול כמובן לפגוע באיכות השינה. הגירוי העוצמתי, האור, האפקטים הוויזואלים - כולם יחד וכל אחד לחוד יכולים לפגוע בזמני השינה של הילדים ובאיכות השינה. אורטופדים טוענים כי שימוש בטאבלטים וסמארטפונים גורם לנזקים במפרקים וביציבה ורופאי עיניים טוענים כי המיקוד הקרוב של המכשירים פוגע בראייה.

 

אז מה אנחנו מציעים?

מאוד קשה היום להפריד בין השימוש בכל מסכי הטאצ' לטלוויזיה, כיוון שחלק לא מבוטל ממה שהילדים שלנו עושים בטאבלטים ובסמארטפונים זה לראות סרטים וסדרות. לכן אנו מתייחסים לזמן המסכים, שבו נכללים: טלוויזיה, מחשב, טלפונים חכמים וטאבלטים.

 

פעוטות עד גיל שלוש

עדיף שבכלל לא יעשו שימוש בסמארטפונים ובטאבלטים. אננו יודעים שזה מקסים ומעורר התפעלות לראות את הקטנטנים האלו מפעילים את המכשירים הללו ללא כל בעיה - אבל זה פשוט לא בריא להם.

 

גילאי שלוש עד חמש

עד שעה ביום. כאמור, הכוונה היא לשעה לכלל המסכים - ולא רק לעיסוק במכשירי הטאצ' למיניהם.

 

מעל גיל חמש

זמן העיסוק במסכים המומלץ הוא בין 15% ל-20% מסך שעות הערות של הילד לאחר חזרתו מהגן או מבית הספר. כלומר, ילד שמרגע שחזר הביתה ועד שהוא הולך לישון יש לו שבע שעות (הגיע בשתיים בצהריים והולך לישון בתשע בערב) - משך צפייה סביר הוא עד שעה ועשרים דקות ביום. חשוב לציין כי מה הילדים עושים בזמן הזה חשוב ל פחות מאורכו: באיזה משחקים הם משחקים ובאילו תכנים הם צופים (האם אלו תכנים ראויים ומותאמים לגילם).

 

והכי חשוב: שמרו על הגבולות

כאמור, לשחק קצת זה בסדר אבל השימוש אמור להיות מדוד ומוקצב. בנוסף, יש להקפיד על הגבות גם בנושאים הבאים:

 

לא כשהוא לבד: אל תתנו לילדים את המכשיר כשאתם עסוקים. דאגו שתמיד יהיה פיקוח על התכנים ועל הזמן. כשמשאירים פעוט לשחק במשחק ממכר שכזה אתם תגלו שבחלק מהפעמים אתם אולי נהנים מהשקט, אבל מגלים שהוא היה צמוד למסך במשך שעות.

 

מידתיות: בדקו בכנות האם זה הדבר היחידי איתו משחק הילד? האם השימוש בטאבלט או הסמארטפון בא על חשבון משחקים אחרים?

 

אין מסך בזמן האוכל: ארוחות צריכות להיערך סביב שולחן האוכל, עדיף בפורום משפחתי. הוו דוגמה אישית לילדים שלכם והניחו את הסמארטפונים בזמן הארוחה. לצערנו, אנחנו רואים היום יותר ויותר משפחות שלמות שיושבות במסעדה או בבית וכל אחד עם הטלפון שלו, בלי טיפת אינטרקציה.

 

אין מסכים בהתארגנות הבוקר: אין גישה למסכים עד לזמן היציאה מהבית.

 

הציעו תעסוקה אלטרנטיבית: להיפגש עם חברים, יצירה, משחקים, יציאה לגינה וכו'.

 

אל תפחדו לקחת את המכשיר: בדקו האם אתם מפחדים לקחת את המכשיר מהילד כי התגובה שלו תהיה קשה. אם זה כך, זה בדיוק הזמן למנוע את השימוש בכל המכשירים הללו ולעודד משחקים אחרים ותקשורת.

 

פרופ' עמוס רולידר ראש המחלקה למדעי ההתנהגות המכללה האקדמית כנרת וראש מרכז רולידר לייעוץ והכוונה הורית. אפרת מונשרי גורן היא אמא לארבעה, יועצת להורים ויועצת אסטרטגית לשיווק הורי 





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בלי שתשימו לב - פתאום היא משחקת שעה
צילום: shutterstock
מומלצים