שתף קטע נבחר

 

ארה"ב צותתה ל-70 מיליון שיחות של צרפתים

משבר חריף בין פריז לוושינגטון: צרפת זימנה את שגריר ארה"ב לשיחה בעקבות הפרסום בעיתון "לה מונד" שסוכנות הביון NSA יירטה שיחות ומסרונים של צרפתים, בהם חשודים בפעילות טרור, פוליטיקאים ואנשי עסקים

פעם נוספת נחשף שוושינגטון עוקבת אחרי בעלי בריתה: שר החוץ של צרפת לורן פביוס אמר היום (יום ב') שהשגריר האמריקני בפריז צ'רלס ריבקין זומן לשיחה בעקבות הפרסום הבוקר בעיתון הצרפתי "לה מונד", לפיו הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב (NSA) יירטה 70.3 מיליון שיחות טלפון ומסרונים של אזרחים צרפתים בתקופה של חודש ימים.

 

עוד חדשות בעולם :

פיגוע טרור ברוסיה: 5 נהרגו בפיצוץ באוטובוס

חטפו להם את התמימות: הילדים הנעדרים

גיבור NY: תפס 4 ילדים שקפצו מבית בוער

כשהמלאכים בוכים: החיים בדאון-טאון L.A

 

הכתבה בעיתון הצרפתי חוברה בשיתוף פעולה עם העיתונאי הבריטי גלן גרינוולד. גרינוולד, עד לא מזמן עובד של העיתון "גרדיאן" הבריטי, היה בין חושפי תוכנית הריגול של הביון האמריקני וקיבל מסנואודן שורה של מסמכים מסווגים. ה-NSA יירט את עשרות מיליוני השיחות והמסרונים בין 10 בדצמבר 2012 ל-8 בינואר 2013. כך עולה מתוך המסמכים שהדליף לעיתון אדוארד סנואודן, עובד לשעבר ב-NSA שקיבל מקלט מדיני ברוסיה.

 

מנגנון אוטומטי ליירוט שיחות. מטה ה-NSA במרילנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנגנון אוטומטי ליירוט שיחות. מטה ה-NSA במרילנד(צילום: AFP)

ממשיך להדליף. סנואודן במוסקבה (צילום: AP) (צילום: AP)
ממשיך להדליף. סנואודן במוסקבה(צילום: AP)

על פי הדיווח ב"לה מונד", סוכנות הביון האמריקנית אספה מידע על חשודים בפעילות טרור, אך גם על פוליטיקאים ואנשי עסקים צרפתים. ברגע שכמה מספרי טלפון היו בשימוש, הופעל מנגנון שמקליט את השיחות באופן אוטומטי. אותו מנגנון יירט גם הודעות טקסט בהתבסס על מילות מפתח. תוכניות מעקב דומות נחשפו באחרונה בבריטניה ובגרמניה. 

 

שר הפנים הצרפתי מנואל ואל אמר קודם לכן כי הפרסום "מזעזע", והוסיף: "אם בעלת הברית ריגלה אחרי צרפת זה לחלוטין בלתי מקובל".

 

חשיפת המעקב בצרפת באה יממה אחרי שהעיתון הגרמני "דר שפיגל" דיווח כי הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב צותתה בעקביות לממשלת מכסיקו. בדיווח, שמתבסס על מסמך שהדליף סנואודן, הממשל האמריקני אף פרץ למייל של הנשיא המכסיקני לשעבר פליפה קלדרון. במסמך שלפי העיתון הודלף נכתב כי המייל של קלדרון מכיל "התקשרויות דיפלומטיות, הנהגתיות וכלכליות שממשיכות לספק הצצה למערכת הפוליטית וליציבות הפנימית של מכסיקו. לשכת נשיאות מכסיקו היא כעת מקור משתלם".

 

ממשלת מכסיקו גינתה את הדיווח לפיו ארה"ב ריגלה אחרי נשיאה לשעבר קלדרון. "מדובר במעשה לא מקובל, בלתי לגיטימי ושנעשה בניגוד לחוק המכסיקני והבינלאומי", נמסר בהודעת משרד החוץ המכסיקני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
האזנות בין חברים. הולנד ואובמה
צילום: AP
מומלצים