אבו מאזן הכריע: מאות אלפים לא יצביעו בי-ם
רוב הסיעות זנחו את הרעיון לפנות לקהל המצביעים הערבי - שרק בודדים ממנו מגיעים לקלפיות. לאחר שהרשות הפלסטינית בחנה באופן תקדימי אפשרות לאשר הצבעה לרשימה ערבית, היא קראה לבסוף שלא להשתתף בבחירות
פחות מיממה לפני פתיחת הקלפיות בבחירות לרשויות המקומיות, בירושלים ניטש מאבק יצרי במיוחד בין ראש העיר המכהן ניר ברקת לבין המועמד לתפקיד מטעם הליכוד - ישראל ביתנו משה ליאון. הקרב עדיין צמוד ותלוי בלא מעט משתנים, אך דבר אחד ברור כשמש - גם השנה אחוז ההצבעה במזרח ירושלים יהיה אפסי. העובדה כי יותר משליש מאוכלוסיית העיר (285 אלף איש) אינם מתכוונים להצביע לא מטרידה במיוחד את רובן המכריע של הסיעות המתמודדות. הן זנחו כמעט לחלוטין את האפשרות לנסות לשכנע את תושביה הערבים של העיר לתמוך בהן.
בחירות מקומיות - דיווחים נוספים בחדשות ynet:
"בוחרים חינוך". סער על הבחירות המקומיות
מפת הבחירות: איפה ילמדו ומי ייצא לטייל?
יוצאת דופן היא סיעת מרצ-העבודה, שהציבה במקום השישי ברשימה המאוחדת את פואד סלימאן, המועמד הערבי היחיד בעיר שמתמודד על מקום במועצת העיר ואף התגורר בעבר במזרח הבירה. הוא טוען כי מרבית האוכלוסייה במזרח הבירה סבורה שצריך להשתתף בבחירות, אך מנועה מלעשות זאת. "מרבית הפלגים הפוליטיים שפועלים במזרח ירושלים קוראים לתושבים לא להשתתף בבחירות וגם הרשות הפלסטינית פרסמה הודעה ובה התושבים מתבקשים לא להצביע בבחירות, כדי שהדבר לא ישקף הכרה בריבונות הישראלית על מזרח העיר".
בבחירות הקודמות אחוז ההצבעה במזרח ירושלים עמד על 2% בלבד. התחזיות האופטימיות ביותר מדברות על כך שהפעם יצביעו רק 4-3 אחוזים מכלל בעלי זכות הבחירה. במערכות קודמות פעלו גורמים שונים במזרח העיר כדי להטיל את אימתם על התושבים לבל ישתתפו בבחירות. בחלק מהמקרים האיומים עברו לפסים אלימים נגד פעילים שהשתתפו בתעמולה, באמצעות פגיעה בהם או ברכושם.
רשימה ערבית? לא בבית ספרנו
השנה גברו הקולות בקרב גורמים שונים, חלקם נמנים עם ערביי ישראל, שקיימו התייעצויות ודנו ברצינות על הקמת רשימה ערבית שתתמודד בבחירות ותרים את דגל פיתוח מזרח ירושלים לטובת האוכלוסייה המקומית.
מקורות ברשות הפלסטינית אמרו ל-ynet כי בקיץ האחרון התקיימה פגישה חשובה בין אותם גורמים לבין הנשיא הפלסטיני אבו מאזן במוקטעה ברמאללה. הגורמים ביקשו אור ירוק מהראיס להקים ולהריץ רשימה כזאת. הגורמים ביקשו כי הרשות הפלסטינית תעלים עין מהרצת הסיעה הערבית, ושמאחורי הקלעים תנחה את אנשיה במזרח העיר לא להתנכל לפעילים ולא לפרסם הודעה רשמית בדבר החרמת הבחירות.
בנוסף ביקשו כי הרשות תאפשר לתושבים להצביע ללא חשש עבור אותה רשימה. הם הבהירו לאבו מאזן כי פלסטינים בעלי ממון הביעו את הסכמתם לסייע במסע הבחירות של הסיעה. אבו מאזן לא אישר את הבקשה בפגישה אך גם לא דחה אותה על הסף. הוא הורה לכנס ועדה מצומצמת וחשאית שהורכבה מחברי הוועד המרכזי של פתח והוועד הפועל של אש"ף, כדי לדון באפשרות.
שניים מחברי הוועדה היו סאיב עריקאת ומוחמד שתייה, המנהלים בימים אלה את המו"מ המדיני מטעם הרשות. במהלך הדיונים הביע עריקאת התנגדות נחרצת להקמתה של הסיעה ולפיכך המליצה הוועדה לאבו מאזן לא לאפשר את המהלך, בימים רגישים שבהם מתנהל משא ומתן להקמת מדינה פלסטינית. בשל כך נגנזה היוזמה התקדימית.
אך במקביל הכריז באותו זמן זוהיר חמדאן, תושב הכפר צור באהר, בראיון לערוץ הראשון, כי בכוונתו לרוץ ברשימה עצמאית למועצת העיר. זו הפעם השנייה שבה הוא מכריז על כוונותיו. בבחירות הקודמות הוא הסיר את מועמדותו אולם לפני זמן מה התעקש כי הוא "הולך עד הסוף" וכי אינו חושש מההשלכות. השבוע הוא כבר נשמע אחרת לגמרי. "החלטתי לסגת מהרעיון אחרי שקיבלתי הוראה מלשכת מלך ירדן לא להתמודד ולא לקחת חלק בבחירות, ואני מכבד את הבקשה". חמדאן הכחיש כי קיבל איומים, אולם סביר שגם אילו התמודד - הוא לא היה מצליח אפילו לגרד את אחוז החסימה.
Read this article in English