תוכנית חדשה ללימודי יהדות ארצות הברית
באוניברסיטת חיפה מנסים לעדכן את הישראלים בנעשה ביהדות אמריקה
באוניברסיטת חיפה מנסים להדק, ואולי ליצור מלכתחילה, חיבור בין יהדות ארצות הברית לישראל. מדובר בתוכנית חדשה, הנתמכת על ידי קרן משפחת רודרמן, המציעה לימודי תואר שני בלימודי יהדות ארצות הברית ומדינת ישראל. מטרת התוכנית להנחיל ידע אקדמי והכרה מעמיקה ומדוייקת יותר של הזרמים, המאפיינים והתרבות של יהדות ארצות הברית.
"הדור הנוכחי של יהדות ארצות הברית כבר לא עובר לדום בכל פעם שאומרי לו 'קיבוץ' או 'סכנה קיומית'", מסביר ראש התוכנית וראש בית הספר להיסטוריה באוניברסיטת חיפה, פרופ' גור אלרואי. "אם לא נטרח להכיר אותם", הוא אומר לישראלים שבישראל, "נאבד אותם".
על פי התפישה שהובילה להקמת התוכנית, בשנים האחרונות הולך ומתרחב הפער בין ישראל לבין פלחים נרחבים מיהדות ארצות הברית, בעיקר מהדורות הצעירים יותר. ישראל עומדת בפני ביקורת יהדות-אמריקאית בנושאים מדיניים, חברתיים ודתיים. לדברי פרופ' אלרואי, הביקורתיות הזו עדיין משוייכת לצד החיובי, מכיוון שהיא מגיע מכיוונם של אלו שעדיין איכפת להם מהנעשה בישראל. יהודים אמריקאים רבים, הוא מאבחן נכונה, פשוט אדישים לחלוטין לישראל ולגורלה. לישראלים רבים יש "סטריאוטיפ לגבי יהדות ארצות הברית שכבר לא קיימת במציאות. אנחנו נמצאים בתהליך של התרחקות שנובע מכך שאנחנו ממשיכים להתייחס ליהדות ארצות הברית לפי הסטריאוטיפ הישן ואם נמשיך כך, זה יהפוך להתנתקות בלתי הפיכה", אומר אלרואי.
תוכנית הלימודים החדשה, "תוכנית רורדמן ביהדות ארצות הברית וישראל", מבקשת לגשר על הפער הזה באמצעות לימוד ומחקר אקדמי. מאות מועמדים ניגשו לתוכנית, מהם נבחרו 25 מצטיינים שיתחילו במסלול שיהפוך אותם למומחים ליהדות ארצות הברית.
"למרות החשיבות העצומה של היחסים בין יהדות ישראל ויהדות ארצות הברית – בפן המדיני, אבל לא פחות חשוב מכך, בפן התרבותי – האקדמיה הישראלית לא השכילה לפתוח תוכניות לימוד שמתמקדות בנושא זה, ועד היום לא הייתה שום תוכנית MA מובנית שמתמקדת ביהדות ארצות הברית. נראה שבעוד שחברי כנסת ואישי ציבור הבינו את הסכנה הנובעת מהפער שנוצר, האקדמיה נותרה מחוץ לזירה. את זה אנחנו רוצים לתקן בעזרת התוכנית שלנו", ציין פרופ' אלרואי. מטרת התוכנית לגבש ידע והבנה שיסייעו "להבין טוב יותר כיצד ניתן לגשר על הפער בין הקהילות בכדי לשמור ולפתח את הזהות היהודית המשותפת שלנו", סיכם פרופ' אלרואי.
לדברי ג'יי רודרמן, נשיא קרן משפחת רודרמן, "יחסי ישראל-ארה"ב הינם קריטיים לעתידה של מדינת ישראל. הקהילה היהודית-אמריקאית מהווה מרכיב חשוב בתמיכת ארה"ב בישראל, וכאשר היא משתנה, והקשר שלה לישראל משתנה, מנהיגי המדינה חייבים להבין את השינויים הללו. תוכנית לימודים זו הינה השקעה בלימוד דור המנהיגים הבא של ישראל על קהילה חשובה זו".
התוכנית החדשה תכלול קורסים כלליים על ההיסטוריה של ארצות הברית ועל ההיסטוריה של ההגירה היהודית לארצות הברית; קורסים על התגבשות הזהות של יהדות ארצות הברית, החל מהשנים הראשונות, דרך ההתחברות לתנועות לזכויות האדם של שנות השישים ועד לימינו; קורסים על הזרמים הדתיים בארצות הברית ועוד. כחלק מתוכנית הלימודים, יגיעו הסטודנטים, הזוכים למלגת לימודים מלאה, לביקור לימודי בניו-יורק, באוניברסיטת NYU, כאן ישתתפו בסדנאות על יהדות ארצות הברית ויפגשו עם סטודנטים יהודים מניו-יורק.