10 דברים שאפשר לעשות עם ביצים קשות
לא רק בצד עם גבינה לבנה: עושים רמונט לביצים הקשות עם מיני-מדריך, טיפים ועשיריית מתכונים יצירתיים לביצים קשות, מסלט ניסואז קלאסי עם כל מיני דברים טובים ועד רקוט קרומפלי, מאפה תפוחי אדמה וביצים קשות הונגרי
על רגל אחת - 6 טיפים לבישול ביצים קשות:
- 7 דקות, זוז! מביאים את הביצים לרתיחחה עדינה ומרגע זה מבשלים בדיוק 7 דקות עד לקבלת חלבון וחלמון מבושלים לגמרי.
- מבשלים את הביצה כשהיא בטמפרטורת החדר ולא קרה מהמקרר. הפרשי מעלות קיצוניים ייגרמו לה להיסדק בבישול. מאותה סיבה מתחילים עם מים פושרים או חמימים בלבד.
- מונעים סדקים. כדאי לדקור את הקצה המעוגל (הצר) של הביצה בסיכה, מה שיאפשר לאדים להשתחרר בזמן הבישול וימנע סדקים.
- השמרו מהתנגשות. משתמשים בקלחת קטנה וגבוהה ולא בסיר רחב ומכסים את הביצים בכ-1 ס"מ מים, כדי למנוע מהביצים להתנועע יותר מדי בזמן הבישול ולהתנגש זו בזו.
- הימנעו מבישול יתר - בישול יתר הופך את החלבון לצמיגי ואת החלמון לאפור.
- מצננים וקולפים - בגמר הבישול מצננים את הביצים תחת מים זורמים. יותר קל לקלוף ביצה קשה מייד אחרי הבישול ולא אחרי שהיא מתקררת. בנוסף, ביצה קשה שלא אוכלים מייד מומלץ לשמור במקרר יום אחד ולא יותר.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
1. סלט פסטה תוניסאי
המרכיבים:
1 חציל בלאדי
500 גרם פסטה קצרה
1 כף פלפל צ'ומה
1 קופסה טונה, משומרת ומסוננת
4 ביצים קשות, מגוררות גס
1 כף לימונים, כבושים וקצוצים
1/2 צרור כוסברה קצוצה
מלח - לפי הטעם
פלפל - לפי הטעם
אופן ההכנה:
- קולפים חציל בלאדי ופורסים לפרוסות בעובי 1 ס”מ. מברישים בשמן זית וצולים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-20 דקות עד הזהבה. חותכים לקוביות. מבשלים פסטה במי מלח רותחים לדרגת אל-דנטה ומסננים.
- מוסיפים את קוביות החציל ואת הפלפל צ’ומה ומצננים בטמפרטורת החדר. מוסיפים טונה, 4 ביצים קשות מגוררות גס, כף לימונים כבושים קצוצים ו-1/2 צרור כוסברה קצוצה ומערבבים. מתבלים במלח לפי הצורך. מגישים בטמפרטורת החדר.
2. סלט תפוחי אדמה וביצים בקארי
המרכיבים:
1/2 ק"ג תפוחי אדמה, קטנים
6 ביצים קשות, חתוכות גס
2 כפות מיונז
1/2 כפית קארי מדראס
1 כף בצל אדום, קצוץ
1 כף כוסברה קצוצה
מלח
מיץ לימון - לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מאדים את תפוחי האדמה במיקרו או מבשלים במי מלח עד לריכוך. חוצים את תפוחי האדמה, מוסיפים את הביצים, מיונז, קארי מדראס, בצל אדום וכף כוסברה קצוצה. מערבבים בעדינות, מתבלים במלח ומעט מיץ לימון לפי הצורך.
3. גווקאמולי ביצים עם נאצ’וס
המרכיבים:
2 אבוקדו, מגולענים
2 ביצים קשות
1 כפית מיונז
1 כפית מיץ לימון
1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ - אפשר להחליף בצ'יפוטלה
2 עגבניות תמר, חתוכות לקוביות קטנות
1 שן שום כתושה
1/2 בצל אדום קצוץ, דק
1 כף כוסברה קצוצה
מלח
פלפל
אופן ההכנה:
מועכים במזלג את האבוקדו עם הביצים הקשות. מוסיפים לתערובת מיונז, מיץ לימון, פלפל ירוק, עגבניות תמר, שן שום, 1/2 בצל אדום וכף כוסברה קצוצה ומערבבים. מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס. מגישים עם נאצ’וס.
4. בורקס ביצה וגבינה בולגרית
המרכיבים:
8 ריבועי בצק עלים בגודל 10 ס"מ
מעט קמח
8 פרוסות גבינה בולגרית
8 כפות גבינה קשה, מגוררת
אורגנו - לפי הטעם
4 ביצים, קשות
1 ביצה - להברשה
שומשום- לקישוט
להגשה:
רוטב צזיקי
1 עגבנייה מגוררת
אופן ההכנה:
- מניחים 8 ריבועי בצק עלים על משטח עבודה מקומח קלות. מניחים על כל ריבוע פרוסה דקה של גבינה בולגרית, מתבלים באורגנו ומניחים מעל 1/2 ביצה קשה. מפזרים מעל כף גבינה קשה מגוררת.
- מברישים את שולי הבצק בביצה טרופה, סוגרים למשולש (או מלבן) ומהדקים.
- מעבירים למקפיא ל-30 דקות עד שמתקשה. מברישים את הבורקס בביצה טרופה, מפזרים מעל שומשום ואופים בתנור שחומם מראש ל-190 מעלות במשך 15 דקות עד הזהבה. מגישים עם צזיקי ועגבנייה מגוררת.
5. בליני עם מטבל סלמון וביצים
המרכיבים:
לפנקייקס:
125 גרם (1 כוס פחות כף וחצי) קמח
1/2 1 כפיות אבקת אפייה
1/2 כפית סוכר
1/2 כפית מלח
40 גרם חמאה
150 מ"ל (2/3 כוס פחות כף) חלב וביצה
1 כף עירית קצוצה - אפשר להחליף ב-1 כפית שמיר קצוץ
מעט שמן - לטיגון
למטבל:
4 ביצים קשות
100 גרם סלמון מעושן (או כבוש), קצוץ
2 כפיות מיונז
2 כפיות שמנת חמוצה
1 כפית שמיר קצוץ
מלח
פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
- מנפים לקערה את הקמח ואת אבקת האפייה. מוסיפים 1/2 כפית סוכר ו-1/2 כפית מלח ומערבבים. בקערה נפרדת מערבבים 40 גרם חמאה מומסת בטמפרטורת החדר עם 150 מ”ל חלב וביצה. מאחדים חומרים יבשים ולחים ומערבבים קלות.
- מוסיפים כף עירית קצוצה או 1/2 כפית שמיר קצוץ. מחממים מחבת עם מעט שמן, יוצקים כף גדושה מהבלילה ומטגנים כ-1/4 דקה מכל צד עד שהפנקייקס תפוחים וזהובים.
- מערבבים את הביצים הקשות עם סלמון מעושן, מיונז, שמנת חמוצה וכפית שמיר קצוץ. מתבלים במלח ופלפל שחור גרוס. מניחים כף גדושה מהמטבל על כל בליני ומגישים.
6. אספרגוס עם ביצה קשה ומטבל מיונז
המרכיבים:
צרור גבעולי אספרגוס
4 ביצים קשות
4 כפות מיונז
2 פילטים של אנשובי, קצוצים
1 כפית צלפים קצוצים
1 שן שום כתוש
פלפל שחור גרוס
1 כפית עירית קצוצה
אופן ההכנה:
- חולטים צרור גבעולי אספרגוס במי מלח רותחים עד לדרגת אל-דנטה. עוצרים את הבישול על ידי השריית האספרגוס במי קרח, מסננים ומייבשים. מחלקים ל-4 צלחות הגשה. מגררים מעל 4 ביצים קשות (אחת לכל צלחת).
- מערבבים בקערה 4 כפות מיונז עם 2 פילטים קצוצים של אנשובי, כפית צלפים קצוצים, שן שום כתושה, פלפל שחור גרוס וכפית עירית קצוצה. מניחים על האספרגוס והביצה כף מיונז מתובל ומגישים.
7. סלט ניסואז
המרכיבים:
4 חופנים עלי חסה, חתוכים
1/2 ק"ג (1 שקית) תפוחי אדמה קטנים, מאודים וחצויים
10 עגבניות שרי תמר, חצויות
100 גרם שעועית ירוקה, חלוטה
1/2 קופסת טונה, מסוננת
10 זיתים
4 ביצים קשות, חצויות
1 פילה אנשובי
1 כפית צלפים
1/2 שן שום כתושה
4 כפות שמן זית
1 כף חומץ בן יין אדום
אופן ההכנה:
- מניחים בקערה עלי חסה חתוכים, תפוחי אדמה, עגבניות שרי, שעועית ירוקה, טונה, זיתים וביצים.
- מרסקים פילה אנשובי, צלפים, 1/2 שן שום כתושה, 4 כפות שמן זית וכף חומץ בן יין אדום עם מוט ריסוק ידני. יוצקים על הירקות והביצים בקערה, מערבבים קלות ומגישים מייד.
8. ביצים קשות כבושות עם שמיר
המרכיבים:
6 ביצים קשות
1 כוס חומץ תפוחים
1/2 כוס סוכר
10 גרגירי פלפל שחור
1 עלה דפנה קטן
4 ענפי שמיר
2 שיני שום, קלופות וחצויות
מעט סלק מבושל - לא חובה
אופן ההכנה:
- קולפים את הביצים ומחוררים אותן בעזרת קיסם. מביאים לרתיחה בסיר חומץ תפוחים עם 1/2 כוס סוכר, פלפל שחור, עלה דפנה, 4 ענפי שמיר ו-2 שיני שום.
- מעבירים את הביצים לצנצנת מעוקרת, יוצקים מעל את החומץ החם, סוגרים את הצנצנת ומאחסנים במקרר. לקבלת גוון ורדרד מוסיפים לתערובת מעט סלק מבושל. מגישים למחרת אחרי סינון.
9. ביצים חומות ממולאות בסביח
המרכיבים:
8 ביצים
קליפות בצל או שקית תה - להשחמת הביצים
1.5 כף טחינה
כמון - לפי הטעם
מלח - לפי הטעם
1/2 חציל חתוך לקוביות, מטוגנות
1/4 כוס גרגירי חומוס, מבושלים
1/2 כף פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
- מבשלים 8 ביצים במים עם קליפות בצל או בשקית תה על להבה נמוכה במשך שעתיים-שלוש, עד שהן הופכות חומות וקולפים אותן. חוצים 6 ביצים ומועכים רק את החלמונים שלהן בקערה עם 2 הביצים הנותרות.
- מתבלים בטחינה, מלח, כמון, קוביות חציל מטוגנות, גרגרי חומוס מבושלים ו-1/2 כף פטרוזיליה קצוצה. ממלאים את חצאי הביצים בתערובת ומגישים צונן.
10. רקוט קרומפלי - מאפה תפוחי אדמה וביצים קשות
מתכון של רות סירקיס ויוסף לפיד מספרם "פפריקה".
המרכיבים:
קילו תפוחי אדמה
1 בצל, חתוך לרצועות
3 כפות שמן - לטיגון
6 ביצים קשות
מלח
פלפל שחור
פפריקה
2 גביעי שמנת חמוצה
2 חלמונים
1/3 כוס פרורי לחם
50 גרם חמאה, מומסת
אופן ההכנה:
- מבשלים את תפוחי אדמה במי מלח עד שמתרככים אבל עדיין יציבים, מצננים. מחממים מעט שמן במחבת ומטגנים את רצועות הבצל עד הזהבה. מקלפים ופורסים את תפוחי האדמה ואת הביצים.
- משמנים תבנית פיירקס גדולה ומסדרים בה חצי מכמות תפוחי האדמה. מתבלים במלח, פלפל שחור ופפריקה. מפזרים עליהם חצי מכמות הבצל המטוגן ומעליו מסדרים חצי מכמות הביצים.
- חוזרים על 3 השכבות עם המחצית הנותרת של תפוחי האדמה, הבצל והביצים. מערבבים 2 גביעי שמנת חמוצה עם 2 חלמונים, מלח ופפריקה ומורחים על הכל.
- מערבבים 1/3 כוס פירורי לחם עם החמאה המומסת וזורים מעל. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות 25-30 דקות עד הזהבה.