מיאלומה: איך היא מתפתחת ומה הטיפול?
מהם הסימנים המצביעים על קיומה של מיאלומה נפוצה בגוף, למה היא מתרחשת ומהו הטיפול המתאים שמאפשר לחולים במחלה, לחיות עם סרטן כמחלה כרונית?
מהי מיאלומה?
מיאלומה הינה ממאירות של תאי פלסמה. תאי הפלסמה הם תאים מייצרי נוגדנים הנמצאים במח העצם (בית החרושת לייצור תאי הדם) ומקורם בתאי המערכת החיסון.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
תאי הפלסמה הממאירים ניחנים בעיקר ב"תוחלת חיים" ארוכה ("אינם מתים"), וביכולת התרבות גבוהה מזו של תאי פלסמה בריאים. המחלה מתאפיינת במהלך כרוני, עם התפרצויות הדורשות טיפולים חוזרים.
להתמודד עם המחלה
חי מקבל הבשורה הרעה: יש לך גידול והוא ממאיר
התבשרת שיש לך סרטן: איך מתמודדים עם זה? מהן הזכויות שמגיעות לחולי סרטן בביטוח הלאומי?שכיחות המחלה וגורמי סיכון
מיאלומה מהווה 1% מכלל סוגי הסרטן הממאירים ומתפתחת בקרב 3-6 אנשים מתוך 100,000 אנשים, בדרך כלל בקרב האוכלוסייה המבוגרת.
הגורמים הישירים להתפתחות מיאלומה אינם ברורים, אך ידוע כי מדובר בשילוב של נטייה גנטית סמויה לצד חשיפה ממושכת לגורמים סביבתיים "מעוררים", כגון קרינה מייננת, מתכות כבדות וחומרי הדברה.
מה קורה בגוף כשמתפתחת מיאלומה?
תאי הגידול אשר יוצרים תאים ממאירים, הזהים זה לזה, ייצרו את אותו נוגדן שהינו סוג של חלבון, הגורם לצמיגות הדם. במצבים בהם רמת החלבון הנ"ל גבוהה במיוחד, תיתכן עלייה בצמיגות הדם עד כדי האטה משמעותית בזרימת הדם בכלי דם קטנים כדוגמת כלי דם מוחיים וריאתיים.
כמו כן תיתכן שקיעה של מקטע של החלבון בכליה – לכדי פגיעה כלייתית.
תאי הפלסמה הממאירים מצטברים במח העצם ומפריעים לשגשוגם של תאי הדם הבריאים. כמו כן הם משפיעים על תאים נוספים בסביבתם, ומעודדים שגשוג ופעילות תאים סופגי עצם לצד עיכוב בפעילותם של תאים בוני עצם, ליצירת ירידה בצפיפות העצם עד כדי שברים בעצמות (אזורים בהם חלה ספיגה ניכרת ברקמת העצם) ועליה ברמת הסידן בדם.
המחלה עשויה להופיע בכל הסיבוכים הנ"ל, בחלקם בלבד, או אף להתגלות באקראי בעקבות בדיקות דם שגרתיות אשר הצביעו על נוכחות חלבון "חולה" או פגיעה כלייתית חדשה.
הגישה הטיפולית
כיום מקובל להתחיל טיפול כאשר המחלה פוגעת באיבר כלשהו כגון כליה, עצמות, או מח העצם (הופעת אנמיה), במטרה להביא למשך הפוגה ארוך ככל הניתן.
בשעה שהטיפולים בעבר נשענו על תרופות כימותרפיות וסטרואידים בלבד, הרי שהטיפולים הניתנים כיום הינם טיפולים "חכמים" יותר, הפוגעים בצורה סלקטיבית יחסית בתאי המחלה.
לעתים קרובות ניתנים במשולב עם מינונים נמוכים של סטרואידים וכימותרפיה – שילובים ששיפרו את משך ההפוגה המושגת ותוחלת החיים של חולי מיאלומה.
כיום, ניתן לומר כי מיאלומה הפכה למחלה ממארת כרונית, והחולים מטופלים כעת בכל הישנות כקו טיפול חדש, דבר שלשמחתנו מתאפשר בשנים האחרונות הודות להכנסתן לשימוש של תרופות ביולוגיות, ביניהן, תרופות שפותחו על בסיס תגליות מדעיות שמקורן בישראל.
כמו כן, נמצאות כעת בפיתוח, תרופות הפועלות במנגנונים נוספים, כדוגמת נוגדנים המכוונים כנגד תאי הגידול, ואחרות. אנו משוכנעים כי פיתוחם וכניסתם לשימוש של טיפולים חדשים, יביא לשיפור באיכות ותוחלת החיים של חולי מיאלומה, ויאפשרו לרבים מהמטופלים להמשיך ולקיים חיים שגרתיים ומלאים.
הכותבת היא ראש קבוצת מיאלומה ישראל, רופאה בכירה – המטולוגיה, בית החולים רמב"ם