ועדת בדיקה קבעה: חיסון הפוליו לא גרם לשיתוק
ארבעה ילדים שלקו לאחרונה בתסמונת "גיאן בארה", הגורמת לשיתוק נרחב, העלתה את החשש כי הסיבה היא חיסון הפוליו החי-מוחלש שקיבלו. ועדת בדיקה של האיגוד לרפואת ילדים קבעה: אין קשר בין השיתוק לבין מתן החיסון
אין קשר בין תחלואת הילדים בתסמונת "גיאן בארה" לבין חיסון הפוליו: כך קבעה ועדת מומחים למחלות זיהומיות של האיגוד לרפואת ילדים. הועדה בדקה את הנושא לאחר שבשבועות האחרונים לקו ארבעה ילדים בשיתוק, שלושה מהם בתסמונת "גיאן בארה" וילד נוסף במחלת ADEM.
חיסון הפוליו - התפתחויות אחרונות:
הוחלט: חיסון חי לפוליו חוזר לשגרת החיסונים
מש' הבריאות: 300 ילדים חולים יישארו בבית עד נובמבר
עושים סדר: מי צריך להימנע מחיסון הפוליו?
פוליו: איפה מתחסנים ועד מתי אפשר?
בדו"ח הועדה צויין כי מתחילת השנה נרשמו בישראל 12 מקרים של תסמונת "גיאן בארה" בילדים עד גיל עשר, מהם תשעה לא חוסנו בחיסון החי מוחלש נגד פוליו. לעומת זאת, בשנים 2007 עד 2012 אושפזו בממוצע בכל שנה 18 ילדים עד גיל עשר לאחר שלקו במחלה.
כמו כן, ניתוח המקרים שאירעו בחודשיים האחרונים לא הראה כי בקרב החולים ישנם
אחד המקרים שגרמו לבהלה
בת 6 לקתה בתסמונת המשתקת גיאן בארה
ד"ר איתי גל
הילדה, שחוסנה לפוליו לפני כחמישה שבועות, אושפזה בבית החולים לאחר שלקתה בתסמונת גיאן בארה הגורמת לשיתוק. סיבה נדירה להופעת התסמונת - קבלת חיסון. אולם במשרד הבריאות מבהירים: אין למקרה קשר לחיסון
מחברי הדו"ח, פרופ' אלי סומך, יו"ר האיגוד לרפואת ילדים וראש היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים וולפסון, וד"ר דיאנה טשר, מומחית למחלות זיהומיות, ציינו כי הנתונים מראים שמספר מקרי תסמונת "גיאן בארה" השנה לא רק שאינו גבוה יותר, אלא אף נמוך לעומת הממוצע בשנים האחרונות.
לדברי המומחים, הגורם העיקרי האחראי להופעת תסמונת "גיאן בארה" היה זיהום מעיים קודם בחיידק קמפילובקטר, ככל הנראה בשל הדמיון בין מבנה החיידק לבין מעטפת העצבים. התחלואה בחיידק זה עלתה דרמטית בעשור האחרון. באחד המקרים נמצאה דלקת גרון, שגם היא נחשבת כגורם מעורר ידוע לתסמונת.
הועדה סיכמה כי ניתוח שכיחות הופעת המקרים הנוירולוגיים, מאפייניהם הרפואיים וסקירת הספרות הרפואית מעידים כי אין קשר בין מתן החיסון OPV נגד פוליו להופעת מקרי "גיאן בארה" או תסמונת ADEM, הגורמות לשיתוק. בחלק מהמקרים נמצא גורם ברור אחר לתחלואה, ובשאר המקרים קיימת עדות רפואית המצביעה על גורם אחר.
גיאן בארה: שיתוק מתקדם ועולה
תסמונת "גיאן בארה" היא עדיין תעלומה בעולם הרפואה. לא ברור מדוע היא גורמת לשיתוק בגוף לאחר זיהומים ולעתים גם לאחר מתן חיסונים. בשנת 2010 לקו במחלה 135 ישראלים, ב-2011 היו 145 מקרים, בשנת 2012 דווח על 111 חולים ואילו מתחילת השנה הנוכחית לקו כבר 37 ישראלים במחלה.מדובר על תגובה דלקתית אוטואימונית, בה תוקפת מערכת החיסון חלקים של מערכת העצבים. התסמונת תוארה לראשונה בשנת 1828, ומאז התברר כי היא שכיחה למדי בעיקר בגילאי 15-35 ובין גילאי 50 עד 75. עם זאת, ישנם חולים בכל הגילאים, ביניהם גם ילדים וקשישים.
המחלה מתאפיינת בשיתוק ורפיון שרירים המתחיל ברגליים ומתקדם כלפי מעלה. בנוסף ישנן הפרעות תחושתיות כמו נימול, עיקצוץ באיזורים המכונים "כפפות וגרביים", כלומר כפות ידיים וכפות רגליים. בשלבים הראשונים של המחלה מופיעה גם אי יציבות, כאבי גב ועכוז.
בכ-15% מהמקרים מופיע השיתוק גם בשרירי הנשימה, דבר שמחייב הנשמה מלאכותית, אולם לאחר שלב זה מופיעה תקופת החלמה ונסיגה של התסמינים. ההחלמה נמשכת בין חודשיים לשנה וכיום שיעור התמותה מהמחלה הוא כמעט אפסי.
כאמור, עדיין לא ברור מה בדיוק הגורם למחלה, אולם על פי ההערכות זיהום בנגיפים שונים, כמו נגיפי מחלת הנשיקה CMV ו- EBV, זיהום בחיידק קמפילובקטר הגורם לשילשולים, ובאופן נדיר ביותר (בשכיחות של אחד למיליון ויותר) - גם לאחר חיסון.
הטיפול כולל הנשמה בעת הידרדרות ושיתוק של שרירי הנשימה, סינון הדם במכונת פלסמפרזיס לסילוק הנוגדנים התוקפים את מערכת העצבים, וטיפול תוך ורידי בנוגדנים IVIG.
מבצע החיסון נגד פוליו. לא הגורם לשיתוק
צילום: AFP
מומלצים