חסה משודרגת: בריאות מסביב לעולם
אם עדיין לא התמכרתם למזון בריאות, כנראה שלא הייתם באחת המסעדות האלה: 5 המלצות ירוקות מערים בעולם - מקינואה בלוס אנג'לס ועד לירקות חממה בסטוקהולם
1. ברצלונה: הסירים של טרסה
מי שמרגיש סביב הקיבה את טבעת החנק של טרנד הטבעונות־צמחונות־ברברנות (כן, תודו שלפעמים זה גם קצת מעצבן,( יכול לטפוח לעצמו על הבטן. מתברר שגם בברצלונה, מעוז הנקניקים והנקניקיות, הרימו ראש הטופו ושאר ירקות, ולמרות שלא קם המלפפון או העגבנייה שיתפסו את מעמדו של החאמון, יכולים סוגדי הטרנד להתנחם בעובדה שהמילה אורגני היא כבר לא קללה חסרת פשר בקטלוניה, אלא ממש סוג של מנטרה לאריכות ימים.
עוד מתכונים בערוץ האוכל:
טרסה קרלס ,(Teresa Carles) שפית קטלאנית בעלת 30 שנות ניסיון בין הסירים, פתחה את המסעדה הצמחונית הראשונה שלה כבר בשנת 1979 בעיר יידה ,(Lleida) שם נולדה. למרות שבאותן שנים "צמחונות" נחשבה בספרד לסוג של מוזרות התנהגותית, שלא לומר הפרעת אכילה, החליטה טרסה, בת לחקלאים ומי שהעבירה את ילדותה בין חוות ושדות, להמר על מה שהאמינה בו ולשבור את התדמית השלילית והמשעממת שלה זכו התרד והברוקולי ושאר חבריהם במפלגת הירוקים. והיא הצליחה. המסעדה שלה בברצלונה, שאותה פתחה בשנת 2011 ונקראת על שמה, נחשבת לאחת הצמחוניות הטובות בעיר, ואם תעשו בדיקה בין הסועדים, תגלו שבכלל לרובם אין בעיה עם בשרים, אלא שהם פשוט בוחרים להתענג על האוכל הצמחוני של טרסה, עם הטעם הביתי והמוצרים הטריים.
התפריט עשיר ומגוון ומציע החל מארוחות בוקר מצוידות במכת ויטמינים - דגנים עם יוגורט, לחם ביתי בממרח עגבניות טריות, שום ושמן זית (בספרדית: פאן קון טומטה) או שייקים טריים של פירות או ירקות טבעיים ועד ,'לבראנץ ארוחות צהריים וערב, הכוללות סלטים נדיבים 5)־10 מרכיבים לבחירה. כן, באירופה זה נחשב נדיב) ומבחר רטבים, פסטות טריות, מאפים ומנות של ירקות במגוון צורות בישול. רוב מוצרי הבסיס מגיעים למטבח הברצלונאי של טרסה היישר מאדמות חקלאים מסורים ברחבי קטלוניה ובהתאם לעונות השנה, ולא מעט ממרכיבי הבישול, כמו שמן זית, כבושים למיניהם, שימורים, ריבות או פסטה הם תוצרת בית. את חלקם, אגב, ניתן לרכוש בחנות המסעדה למי שנשאר עם טעם של עוד.
המסעדה ממוקמת בשכונת רבאל ברובע העתיק בעיר, האווירה נעימה וחמה וגם המחירים סבירים, מה שהופך אותה למקום נוח לזוגות או למשפחות. אין פה פוזה ואין התפנפנות, ומי שבכל זאת מעדיף לאכול בבית או בחדר המלון (כן, אופציה נהדרת לתיירים צמחונים ברחבי העיר) יכול לבוא לקחת Take Away (ההזמנה במקום, אין שירות משלוחים.( את העסק מנהלים כיום מאר וג'ורדי בארי, בתה ובנה של טרסה (צמחונים מלידה, אגב,( ולמרות ההצלחה לא נפרדה טרסה מעבודת הבישול והיא ממשיכה לפנק את לקוחותיה במנות מעדן ביתיות היישר מכותלי המטבח. מה למשל? קרפ עם ארטישוק ורוטב גבינת ברי, קציצות אורז עם גבינה וארטישוק, טרטר טופו עם אבוקדו או מאפה בצק עלים עם חצילים, תאנים וגבינת עזים. מומלץ: להשאיר מקום לקינוחים הטובים. (מאיה מאהלר)
אתר: www.teresacarles.com
2. ניו-יורק: כשַפים על הצלחת
אמנדה כהן היא קוסמת. נכון, בכל מקום תמצאו אותה מופיעה תחת הערך שפית, אבל אם תטעמו את האוכל שהיא מגישה תבינו תוך כמה דקות שבעצם מדובר במעשי כשפים ולהטוטים. מהמטבח הזעיר שלה באיסט וילג' היא מוציאה מנות מושלמות. גם בריאות, גם יפות מראה, גם סופר־טעימות.
ניו-יורק שטופה במסעדות צמחוניות, במנות טבעוניות ובמטבחים שמציעים את מה שמוגדר כמזון בריא. אבל בינינו? בסופו של דבר, מתוך ההיצע האורבני העצום קשה מאוד למצוא אופציות ממש טעימות. גם במנהטן חסר מאוד אוכל שהוא לפני הכל כיף, ולא רק עומד היטב בטבלאות הערכים התזונתיים הנכונים ומשדר בריאות־בריאות־בריאות.
כהן, שפית צעירה שהשתתפה בתוכנית הטלוויזיה "איירון שף," מציעה אלטרנטיבה. ב"דירט קנדי," מסעדה עם לא יותר מעשרים כיסאות צפופים, היא מכינה מנות ייחודיות שמושתתות על חומרי גלם מקומיים ואיכותיים. השחקנים המרכזיים של אמנדה: ירקות. אין בשר, אין דגים, ואין שום חברים חמודים אחרים שמצאו את מותם בדרך לצלחת שלנו. בין המנות המובילות של "דירט קנדי" אפשרי למצוא מרק מלפפונים קר עם מנגו, פפאיה, אבוקדו ושאר הפתעות, עוגת עגבניות עם גבינת מעושנת וריבת עגבניות, מוס פטריות פורטובלו עם אפרסקים צלויים, סלט תפוחי אדמה עם פלחי בטטה בגריל, זיתים וחלפיניו ועוד מנות מדויקות ונפלאות. ויש גם קינוחים מעולים: טירמיסו חצילים ורוזמרין עם מסקרפונה וצמר גפן מתוק, פודינג פופקורן, ועוגת גבינה וסלרי. מ"דירט קנדי" לא תצאו בנקיפות מצפון קלוריות, ובנוסף הכל מתומחר באופן סביר ביותר. ארוחה זוגית כאן תעלה בסביבות 80 דולר לזוג. הבשורות הטובות: מדובר באוכל אחר, לגמרי שונה ממה שתפגשו במקומות מהסוג הזה. (עדי גולד)
3. לונדון: הטבעונית המנצחת
המטמורפוזה המוצלחת שעברה לונדון בשנים האחרונות חדרה לכל תחום קולינרי בבירה הבריטית והגיעה גם למסעדות הצמחוניות - וכאלה יש בשפע. אולם גולת הכותרת היא ללא ספק המסעדה הטרנדית והטבעונית saf (ראשי התיבות של סימפל אותנטיק פוד) הממוקמת מעל להיכל המזון הבריא "וול פודס," בלב שכונת קנסינגטון.
המסעדה נשענת על כמה כללים ברורים: חומרי הגלם במנות מוגשים באופן טבעי, או לכל היותר בבישול שאינו עולה על 48 מעלות. מלבד אלה, הגבינות והגלידות נטולות חלב רגיל, ומיוצרות על בסיס חלב סויה, חלב שקדים וסוגים אחרים של חלב. הלחמים והמאפים נטולי גלוטן ואין פלישה של חומרים משמרים או מזון מעובד לתוך התפריט. אז מה יש? שווארמה צמחונית מגולגלת בתוך בצק טורטייה עם חומוס, בצל מקורמל וסלט כרוב טעים; ריזוטו מעולה עם זוקיני צלוי, שומר ושום צלוי; ביריאני הודי עם פרחי כרובית, גראם מסאלה וקארי עגבניות; ולקינוח: פלאן קוקוס ותותים, שהנוגס בו לא מאמין שהוא לא מכיל חלב, גלוטן או חומרים משמינים אחרים.
סאף הוכתרה על ידי כל עיתון אפשרי בלונדון כמסעדה הצמחונית/טבעונית הטובה ביותר, ומי אנו שנתווכח? בצמוד למסעדה יש גם דלפק המאפשר להזמין מנות מוכנות, כריכים, סלטים וקינוחים לקחת. סמוך למסעדה נמצאים היכלים צמחוניים נוספים, כדוגמת דוכן המיצים הבריאים "פרש," כך שצמחונים המבקרים בלונדון ירצו לסמן את האזור במפה.
אחרי הבליסה, חצו את הכביש ובקרו בפארק קנסינגטון המוריק. ואל תשכחו למסור ד"ש לדיירי הארמון הסמוך, וויליאם וקייט. בטבורו של הסוהו, אזור הבילויים והתיאטראות המרכזי של לונדון, נמצא היכל צמחוני ידוע אחר, "מילדרדס." המסעדה הוקמה בשנת ,'98 בתחילתו של הגל הקולינרי החדש של לונדון, ומאז המסעדה הפכה למעוז צמחוני מוכר, אבל גם טורפי בשר לא מהססים לבקר בה. העיצוב חמים ומזמין, חדר האוכל משרה אווירה אינטימית והמסעדה ממוקמת ברחוב לקסינגטון, אחד מהרחובות המקסימים בסוהו. עקרונות הבישול של המסעדה נשענים על שימוש בחומרים אורגניים, בישול במקום ושירות אישי מוקפד. ומה בתפריט? מאכלי עולם ידועים, עם התאמה לחך הצמחוני. כיסונים ממולאים בירקות ומוגשים בליווי רוטב עם ג'ינג'ר, זעפרן, צ'ילי וקימצ'י קוריאני; סלט גבינת חלומי חם ומעולה; טאג'ין מרוקני עם חומוס, כרובית וזיתים, המוגש עם קוסקוס ורוטב יוגורט סמיך; רביולי עם גבינת ריקוטה, דלעת ורוטב פטריות; ומנה שאהבנו במיוחד – סלט ניקוז רעלים, הכולל סלק, גזר, שומר, נבטים, צימוקים, כוסברה וגבינת עזים או גבינת טופו. התפריט מסודר למדי וכולל סימון של מנות נטולות גלוטן, נטולות חלב, או מנות טבעוניות. המסעדה המצוינת מתמלאת מהר וניתן לארח בה עד 15 סועדים בו־זמנית, על כן מומלץ להגיע בשעות המוקדמות או המאוחרות של הערב.
החודש תיפתח בלונדון גם קפטריה צמחונית נעימה ונטולת גינונים, תחת השרביט של השפית הישראלית נתי קרוננברג. אחרי שעשתה קילומטרז' מוצלח כשפית של כמה מסעדות בלונדון, החליטה קרוננברג, צמחונית בנשמתה ובקיבתה, לפרוש כנפיים ולפתוח מקום עצמאי, שנקרא "איזי אנד מוס." הקפטריה הקטנה תפעל במתכונת של קפה־מסעדה לאורך היום ומסעדה־בר יין בשעות הערב. שווה לבדוק. (יניב חלילי)
כתובות: Saf - Whole Foods Market,.1st Floor, Kensington, London
W8 5SE 0207468-4555
Mildreds – 45 Lexington Street,London W1F 9AN 0207-494-1634
Ez and Moss – 183 Holloway Road,London N7 8LX
4. לוס-אנג'לס: קינואה אהובתי
כל אחד ומשבר אמצע החיים שלו. אצלי זה התבטא לפני שלושה חודשים בהחלטה שהתקבלה ביום ההולדת המייודע־כמה שלי להפוך לצמחונית. יום אחד, ככה משום מקום, אכילת בשר כבר לא הייתה כזה תענוג. מאז התברר שגם לא כל כך קשה לחיות בלעדיו. פה ושם יש געגועים לשניצל, אבל לא היה אפילו רגע אחד של משבר. למקום שאחראי למעבר החלק הזה קוראים נייטב פוד קפה (Native Foods cafe) רשת של מסעדות צמחוניות מתוצרת קליפורניה, שהוקמה ב־1994 והפכה עם השנים לכמעט מכה של אוכלי הקינואה למיניהם. המקום הצמחוני הזה (הממוקם במקרה שלי בווסטווד, סמוך מאוד לאוניברסיטת (UCLA מייצר את האוכל הטעים ביותר שאכלתי בשנתיים שלי בלוסאנג'לס. היכולת של המטבח להפוך שילוב של קייל, מנגו וקוסקוס למעדן היא כמעט בלתי נתפסת. אפילו לקינוחים שלהם יש ארומה בריאה.
כל זה לא משנה את העובדה שלא מדובר באוכל דיאטטי. בריא כן, דיאטטי לא. טעים כן, זול לא. ארוחת צהריים צנועה למדי תגיע ל־15 דולר במינימום, אבל מצד שני אלה יהיו 15 הדולרים הכי טעימים ובריאים שתוציאו על .'לאנץ קחו את החברים הלא־צמחונים שלכם, גם הם ייצאו משם עם חיבה מוזרה לקינואה. (ציפי שמילוביץ)
5. סטוקהולם: לאכול ישר מהחממה
בלב פארק הענק של שטוקהולם, rdenו,Djurg בין כרי מרעה לבין אחוזת פאר של משפחת המלוכה השוודית, שוכנת לה שכיית החמדה רוזנדאל טרדגור (rosendal trädgård), מקום עלייה לרגל עבור חובבי האוכל האורגני. זהו שילוב מלהיב בין פארק, חממות לגידול פרחים, מאפייה, בית קפה על טהרת המוצרים האורגניים וחנות לתוצרת חקלאית אורגנית.
המסעדה עצמה מורכבת מחממות גדולות שהוסבו למקומות ישיבה. אפשר להסב לשולחנות פרטיים או להצטרף לאחד השולחנות המשותפים הארוכים. בחממה המרכזית נמצא שולחן גדול עמוס קינוחים תוצרת בית. אפשר להזמין גם כריכים, פשטידות ומנות חמות שהוכנו עם ירקות ופירות הגדלים בחממות המסעדה. הבשר והדגים מגיעים למסעדה מספקים שמחויבים לשיטות גידול הומניות ואקולוגיות.
בחממות אפשר לקנות שלל צמחי נוי ומאכל, זרעים ופקעות. במטע הסמוך גדלים כ-250 עצי תפוח מזנים שונים. ליד מטע הפרי נמצא גן ורדים שבו מגדלים יותר מ-100 זני ורדים שונים, ואילו היקב הקטן משמש לייצור יין אורגני.
מאפיית המסעדה מספקת - מלבד שלל המאפים, העוגות והקינוחים המוגשים לסועדים - גם לחם אורגני מסוגים שונים שאפשר לקחת לדרך. וזה לא הכל: חוץ מירקות ופירות שגדלים בחממות אפשר לקנות גם גבינות וגלידה מתוצרת המסעדה. במקום נערכות גם סדנאות בנושאי גננות וגידולים אקולוגיים.
קסמו של המקום, מעבר לאוכל המשובח והאווירה הפסטורלית, הוא הגנים הנרחבים. מומלץ לטייל בין עשרות עצי הפרי, ערוגות הפרחים וכרי הדשא הירוקים. ואם תרצו לערוך פיקניק בחיק הטבע? במסעדה ישמחו להציע לכם סלסילות מלאות כל טוב.
איך מגיעים? דרך פארק rosendal trädgård או עם חשמלית מספר 7 לכיוון Waldemarsudde - יש לרדת בתחנת Bellmansro שנמצאת במרחק חמש דקות הליכה מהמסעדה. (לירן לוטקר)
שעות הפתיחה משתנות בהתאם לעונה וליום. מומלץ להתעדכן באתר הגן: http://bit.ly/1as0aI