מרקל לאובמה: אתם מצותתים לי לטלפון?
וושינגטון ממשיכה להסתבך עם בנות בריתה בפרשת האזנות הסתר. יומיים לאחר שנודע כי ארה"ב צותתה ל-70 מיליון שיחות של אזרחים צרפתים, הודיעה הממשלה הגרמנית כי יש ברשותה מידע כי ייתכן שגם הטלפון של הקנצלרית היה במעקב. מרקל שוחחה עם אובמה ודרשה הבהרות. הבית הלבן מכחיש שהוא מצותת לה
דובר ממשלת גרמניה הודיע אתמול (ד') כי למדינה יש מידע לפיו ייתכן שארה"ב צותתה לטלפון הנייד של הקנצלרית אנגלה מרקל. לדבריו, מרקל התקשרה לברק אובמה כדי לקבל הבהרות.
פרשת האזנות הסתר - עוד ידיעות:
ארה"ב צותתה ל-70 מיליון שיחות של צרפתים
גרמניה על ארה"ב: שיטות של המלחמה הקרה
"ה-NSA מפצחת את רוב ההצפנות באינטרנט"
"מרקל אמרה לאובמה שאם מעקב כזה אכן התרחש הרי שהדבר 'בלתי מקובל' לחלוטין ומהווה הפרה חמורה של האמון, וצריך להיפסק מיד", אמר הדובר. "הגשנו במהירות בקשה לשותפים האמריקנים שלנו, שבה ביקשנו הבהרות מיידיות ומקיפות".
בהצהרה הממשלתית נכתב כי גרמניה "קיבלה מידע שהמודיעין האמריקני עקב אחרי הטלפון הסלולרי של אנגלה מרקל". מרקל הסבירה לאובמה שמעקב מסוג זה לא יכול להתבצע בין ארה"ב לגרמניה, "שותפות וחברות קרובות כבר כמה עשורים".
לדבריו, הקנצלרית מסרה לאובמה כי בהתחשב ביחסי שתי המדינות "אסור שיהיה מעקב אחר התקשרויות של ראש ממשלה". ההודעה הממשלתית לא פירטה מעבר לכך, אך העיתון "דר שפיגל", שפרסם השבוע מסמכים של אדוארד סנואודן במסגרת תחקיר בנושא, הודיע כי הסיבה להודעת הממשלה היא התחקיר.
דובר הבית הלבן ג'יי קרני אישר כי השניים שוחחו בטלפון, בנוגע ל"חשש" הגרמני. "אובמה הבטיח למרקל כי ארה"ב לא עוקבת ולא תעקוב אחר ההתקשרויות של הקנצלרית", הדגיש קרני. בהודעה שיצאה מהבית הלבן נאמר ש"ארה"ב מעריכה ביותר את שיתוף הפעולה של גרמניה במגוון רחב של אתגרי ביטחון".
אובמה אמר למרקל שבעקבות התעוררות בעיית הציתותים "ארה"ב מקיימת בחינה על הדרך שבה אנחנו אוספים מודיעין להבטיח שיהיה איזון בין דאגות הביטחון של אזרחינו ובני בריתנו לבין הדאגות לשמירה על פרטיות של הכול". בשיחה של אובמה ומרקל הסכימו שני המנהיגים "להעמיק את שיתוף הפעולה בין שני שירותי המודיעין במטרה להגן על שתי מדינותינו", אבל גם "להגן על הפרטיות של אזרחינו".
לפני ביקורו של אובמה בגרמניה בחודש יוני הגנה מרקל על המעקב שמבצעות ממשלות על האינטרנט, ואמרה כי הוא סייע בעבר למנוע פיגועים על אדמת גרמניה. עם זאת אמרה הקנצלרית שיש גבולות למעקב מסוג זה אך נמנעה מהתעקשות בנושא, ואמרה שוושינגטון חייבת להבהיר אחרי איזה מידע הממשל מפקח וכיצד.
בסוף אותו חודש הגיבה שרת המשפטים הגרמנית סבין לותיוסר-שנרנברגר לדיווח ב"דר שפיגל" שלפיו האמריקנים צותתו לשיחות במשרדי האיחוד האירופי בבריסל ובוושינגטון, וכן בבניין האו"ם בניו יורק, והשיגו גישה למסמכים ולאימיילים. במסמך שחשף המדליף אדוארד סנואודן מוגדר האיחוד האירופי באופן רשמי כ"מטרה". השרה אמרה כי אלו "שיטות שבהן השתמשו אויבים בזמן המלחמה הקרה".
70 מיליון שיחות טלפון יורטו בצרפת
מוקדם יותר השבוע פרסם העיתון הצרפתי "לה מונד" כי הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב יירטה 70.3 מיליון שיחות טלפון ומסרונים של אזרחים צרפתים בין 10 בדצמבר 2012 ל-8 בינואר 2013. בעקבות הפרסום, שעולה ממסמך שהדליף אדוארד סנואודן לעיתון, זומן השגריר האמריקני בפריז צ'רלס ריבקין לשיחה במשרד החוץ הצרפתי בפריז. ג'יימס קלאפר, ראש המודיעין האמריקני, הגיב לפרסום ואמר כי הוא "בלתי מדויק ומטעה".
חשיפת המעקב בצרפת באה יממה אחרי שהעיתון הגרמני "דר שפיגל" דיווח כי הסוכנות לביטחון לאומי בארה"ב צותתה בעקביות לממשלת מכסיקו. בדיווח, שמתבסס על מסמך שהדליף סנואודן, הממשל האמריקני אף פרץ למייל של הנשיא המכסיקני לשעבר פליפה קלדרון.
במסמך שלפי העיתון הודלף נכתב כי המייל של קלדרון מכיל "התקשרויות דיפלומטיות, הנהגתיות וכלכליות שממשיכות לספק הצצה למערכת הפוליטית וליציבות הפנימית של מכסיקו. לשכת נשיאות מכסיקו היא כעת מקור משתלם".
Read this article in English