שתף קטע נבחר
 

בר-אילן: שלמו על קורס, גם אם קיבלתם פטור

סטודנט שסיים תואר שני בבר-אילן הופתע כשנדרש לשלם 2,300 שקל עבור קורס ביהדות, עליו קיבל פטור. הסיבה: דו"ח מלץ שקבע כי שכר הלימוד לתואר שני לא ייפחת מ-200%. למה גם לכם זה עלול לקרות?

מסתבר שפטור מקורס לא פוטר מתשלום עליו: סטודנטים שמקבלים פטור מקורסים לרוב לא נדרשים לשלם עבורם, אך נראה שקיים הבדל בין פטור אקדמי לבין פטור כספי. חיים לוגסי, שסיים לאחרונה את לימודי התואר השני במחלקה לפילוסופיה יהודית באוניברסיטת בר-אילן, גילה שעליו לשלם 2,300 שקל עבור קורסי יהדות עליהם קיבל פטור.

 

עוד בערוץ הלימודים :

שביעות רצון הסטודנטים: הבינתחומי בראש

מטקסס לגליל: אוניברסיטה אמריקנית בנצרת

הצעה: כניסה לאוניברסיטה עם בגרות בלבד

 

בשנתיים האחרונות, למד לוגסי, מורה במקצועו, באוניברסיטה ובתור בוגר ישיבה קיבל פטור מקורס ביהדות בו נדרשים להשתתף סטודנטים באוניברסיטה שלומדים לתואר ראשון או שני. במהלך הלימודים נשלחו לביתו שוברי שכר הלימוד לתשלום, אותם הקפיד לשלם לוגסי. עם השלמת החובות האקדמיים ותשלום שכר הלימוד בסכום כולל של כ-25 אלף שקל, הגיש בקשה לסיום התואר אך במקום התואר קיבל מכתב ממדור שכר הלימוד כי הוא חייב 2,300 שקל עבור קורסי היהדות מהם קיבל פטור.

 

"במדור הבהירו לי שהפטור הוא לא כספי אלא אקדמי ואני נדרש להשלים את מכסת גובה שכר הלימודים שנקבעה על 200% עבור קורסים שהאוניברסיטה פטרה אותי מהם. זה לא רק אני, אלא כל סטודנט שמקבל פטור, האוניברסיטה גובה ממנו כספים אם הוא לא הגיע לסכום הזה. תראה, אני חי ממשכורת של מורה וזאת לא משכורת שאפשר לבנות ממנה פנטהאוז ולבוא ולשלם עוד 2,300 שקל. התשובה שלהם היא שהכל כתוב בתקנון, אבל התקנון ארוך מאוד ויש פה הרבה אותיות קטנות. מישהו קורא אותו בכלל?"

 

אוניברסיטת בר-אילן (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אוניברסיטת בר-אילן(צילום: ירון ברנר)

 

דו"ח מלץ: שכר הלימוד לתואר שני לא ייפחת מ-200%

הסיבה לעובדה שלוגסי וסטודנטים אחרים לתואר שני נדרשים לשלם עבור קורסים מהם קיבלו פטור אקדמי היא מעצם היותה של אוניברסיטת בר-אילן מוסד המתוקצב על ידי המועצה להשכלה גבוהה. בהקשר זה היא כפופה לדו"חות ועדות וינוגרד ומלץ של המועצה להשכלה גבוהה, בנוגע לשכר הלימוד.

 

במל"ג מבקשים להבהיר כי "סעיף 2ב' בדו"ח מלץ קובע כי שכר הלימוד לתואר שני לא ייפחת מ-200%".

 

בתקנון אוניברסיטת בר-אילן אף נכתב כי "סטודנטים שקיבלו פטורים אקדמיים שלא מקנים פטור כספי מהמינימום הנדרש לתואר יוכלו ללמוד תמורתם קורסים אחרים מעבר לתכנית הלימודים שמחויבים בה".

 

למרות זאת, נראה שציבור הסטודנטים לא מודע פעמים רבות לעבודה ששכר הלימוד לתואר שני (בניגוד לתואר ראשון) נקבע כסכום גלובלי, ללא קשר למספר שעות הלימוד.

 

באגודת הסטודנטים בבר-אילן (הגילדה) מודעים לבעייתיות שבעניין וטוענים כי "אגודת הסטודנטים בבר-אילן שוקדת על הנושא כבר תקופה ארוכה. קיימנו שיחות שוטפות עם כלל הגורמים הרלוונטים. אנו תקווה כי כניסתו של נשיא האוניברסיטה פרופ' דניאל הרשקוביץ יכול ותסיים את הסאגה הזו באופן סופי".

 

"הטענה שלי היא שיש סכום גלובאלי לתואר והוא לא פועל יוצא של קורסים וזה נשמע לי מוזר", מסכם לוגסי. "דבר שני שהפריע לי בנושא הזה, הוא כשאתה סטודנט ויש לך פטור אתה מבין את המושג 'פטור' במלוא מובן משמעות המילה. במילים אחרות, האוניברסיטה מחייבת אותי לשלם כספים על קורסים שאני לא לומד. כאשר נדרשתי להבין מדוע, התשובה שקיבלתי היא כך כתוב בתקנון.

 

"אני רואה בזה עוול וגניבת כספים צינית של סטודנטים שממילא נדרשים לשלם סכומים גבוהים בגין הלימודים. ושוב פעם, אנחנו מגלים שבארץ הזו יודעים לרדת לכיס הקטן של מי שאולי אין לו. חשוב לי שהציבור הכללי וציבור הסטודנטים בפרט יהיה מודע לגביית כספים זו. מתוך ציפייה שייעשה בזה תיקון להבא".

 

מאוניברסיטת בר-אילן לא התקבלה תגובה לידיעה.

 

בהתאחדות הסטודנטים מאשרים את טענת המל"ג ומוסרים בתגובה כי "אנחנו תומכים בהחלטת אגודת הסטודנטים בבר-אילן לפעול מול הנהלת המוסד על מנת לסייע לסטודנט במקרה המדובר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
אוניברסיטת בר-אילן
צילום: ירון ברנר
מומלצים