השיחות עם איראן: "קרי לא שכנע את נתניהו"
ה"ניו-יורק טיימס" דיווח כי מזכיר המדינה האמריקני כשל בניסיונותיו לשכנע את ישראל וסעודיה שוושינגטון "תעמוד על המשמר" בשיחות עם טהרן. בניגוד לישראל, בסעודיה מתחו ביקורת פומבית על התנהלות ממשל אובמה ועל המדיניות שהוא נוקט בנוגע לאיראן, סוריה ומצרים
ביקורת על ארצות-הברית מצד שתי בנות הברית הקרובות שלה במזרח התיכון - ישראל וסעודיה: מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, לא הצליח לשכנע את ראש הממשלה בנימין נתניהו ב פגישתם ברומא ואת שר החוץ הסעודי סעוד אל פייסל שוושינגטון "תעמוד על המשמר" במשא-ומתן מול איראן. כך דיווח הבוקר (יום ה') העיתון "ניו-יורק טיימס".
עוד דיווחי חדשות ב-ynet:
בגלל "ציוצים" עוינים: הודח בכיר בבית הלבן
"איראן לא זקוקה לעוד אורניום מועשר"
לפי הדיווח בעיתון, קרי ניסה אך לא הצליח לשכנע את נתניהו לצמצם את דרישתו לפירוק מוחלט של הגרעין האיראני, כתנאי להקלת הסנקציות. אבל לעומת ישראל שלא מאיימת לפגוע במערכת היחסים שלה עם ארצות הברית, פתחה סעודיה בקמפיין גלוי נגד התנהלותה של וושינגטון במזרח התיכון.
כמו כן זועמת סעודיה על כך שארה"ב אינה מסייעת מספיק לאופוזיציה בסוריה. זו אינה תומכת פומבית במשטר הצבאי במצרים אף שאנשיה הדיחו את איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי, וכמובן מביעה חשש מהשגת פשרה שעלולה לקרב את איראן לגרעין. הסעודים אינם מסתירים את תסכולם מהמדיניות האמריקנית ודיפלומטים מהממלכה יצאו בהתבטאויות פומביות נגד ממשל אובמה.
ראש המודיעין הסעודי והשגריר לשעבר בארה"ב, הנסיך טורקי אל פייסל, קבל על הסכמת ארה"ב להסכם להוצאת הנשק הכימי מסוריה, שמנע פעולה צבאית אמריקנית נגד משטר אסד. הוא האשים ישירות כי ההתנהלות מול הנשק הכימי בסוריה "הייתה משעשעת, אלמלא הייתה פגיעה גסה באמון ונועדה לא רק לאפשר לאובמה להתקפל, אלא גם לעזור לאסד לטבוח באזרחיו".
רוברט דנין, מומחה למזרח התיכון ששירת במחלקת המדינה בוושינגטון, אמר ש"יש מבוכה רבה והיעדר בהירות בקרב בנות הברית במזרח התיכון לגבי הכוונות האמיתיות של וושינגטון והיעדים הסופיים". לדבריו, "קיימת תחושה לא נוחה ברחבי המזרח התיכון, ששותפים לה רבים מידידי ארה"ב, ולפיה המטרה הראשית של וושינגטון בכל הקשור לאיראן, מצרים וסוריה, היא להימנע מעימות רציני".
"ישראל לא זקוקה לארה"ב בשעת השין"
במקביל, ראש אמ"ן לשעבר האלוף עמוס ידלין הביע בראיון למגזין "ניו רפאבליק" תמיכה בהידברות עם נשיא איראן חסן רוחאני, אבל הבהיר כי הוא תומך בעמדת ראש הממשלה נתניהו, לפיה עדיפה תקיפה צבאית ישראלית על פני השלמה עם איראן גרעינית. ידלין הבהיר כי מבחינה מבצעית "ישראל לא זקוקה לארה"ב בשעת השין. היא יכולה לעשות את זה לבדה. היא יכולה אפילו להתמודד עם היום שאחרי, אבל היא תזדקק לארה"ב בעשור שאחרי".
ראש אמ"ן לשעבר הסביר כי גם המבצע המוצלח ביותר יעצור את התוכנית לחמש שנים בלבד. "אם אתה רוצה להפוך את חמש השנים הללו לעשר, עד להתחלפות המשטר בטהרן, אתה זקוק למעורבות ארה"ב בהמשך סנקציות ובקמפיין
בינלאומי נגד חידוש תוכנית הגרעין של איראן", הוא אמר בראיון. "ישראל אינה רוצה לעשות צעד מנוגד ב-180 מעלות לאינטרסים החיוניים של ארה"ב, כל עוד זו אינה תגובה לאיום שהוא כמעט קיומי על ישראל. אני חושב שבסוף 2013 או בתחילת 2014, במיוחד אם ארה"ב תראה שאיראן אינה רצינית בקבלת הסכם ורק ממשיכה לקנות זמן, וושינגטון תסכים להתקפה ישראלית, כי איראן גרעינית היא לחלוטין נגד האינטרסים הביטחוניים הלאומיים של ארה"ב. כיון שאנשים רבים מאמינים שארה"ב הופכת לעצמאית מבחינת אנרגיה ופניה לאסיה, אז פחות אפשרי שהיא תעצור את ישראל מנקיטת אמצעים להגנתה".
Read this article in English