שתף קטע נבחר

 

דיאליזה ואי ספיקה: הקשר בין סוכרת למחלות כליה

רבות דובר על הקשר ההרסני בין סוכרת לפגיעה בכליות. האם ישנם סימנים מוקדמים לפגיעה כלייתית בקרב חולי סוכרת? אילו טיפולים מומלצים בנפרופתיה סוכרתית (פגיעה כלייתית על רקע סוכרת) ואיך אפשר למנוע את המחלה? רופא מומחה מסביר

סוכרת הוגדרה על ידי ארגון הבריאות העולמי כמגיפה של המאה ה-21. חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה משאר האוכלוסייה לפתח סיבוכים שונים ביניהם הסיכון המוגבר להתקפי לב, שבץ מוחי, אובדן ראייה, נזק עצבי ומחלת כליות. חולי סוכרת סוג 2 נמצאים בסיכון גבוה יותר למחלות קרדיווסקולאריות ולשיעורי תמותה גבוהים יותר כתוצאה מאירוע מוחי.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

חשוב לציין שלחולי סוכרת שמפתחים פגיעה כלייתית, אין בדרך כלל סימפטומים התחלתיים, ובשל כך חשוב מאוד המעקב התקופתי המבוצע אצל רופא המשפחה.

 

לשמור על בריאות הכליות

בדיקה תציל ממוות: 7 מיתוסים על מחלות כליות

הרבה בשירותים? 10 סימנים מתריעים לסוכרת

דו"ח: זינוק במס' המטופלים בדיאליזה בגלל סוכרת

 

מה התפקיד של הכליות?

לכליות תפקיד חשוב בגוף האדם: הכליות מסננות את הדם, מסלקות פסולת מטבולית, ורגולציה של עודף מלח ומים. במידה ומתחילה אי-ספיקת כליות, התפקוד הכלייתי נפגע, ולמעשה יכול לגרום לעודף מים,רעלים ומלחים בגוף.

 

מהם סימני נפרופתיה סוכרתית (פגיעה בכליה על רק מחלת הסוכרת)?

בדרך כלל, במהלך השנים הראשונות למחלת הסוכרת אין תסמינים ולעיתים קרובות מטופלים ממשיכים לייצר כמויות רגילות של שתן, אין בצקות ברגליים, ואין כאבים או סימפטומים אחרים.

 

כדי לזהות נפרופתיה על רקע סוכרתית, רופא המשפחה צריך לבצע בדיקת מעבדה, כמו מדידת רמות החלבון בשתן באמצעות דגימת שתן חד פעמית (אין צורך באיסוף שתן ל- 24 שעות לאבחון הראשוני), ובדיקות דם כדי להעריך את רמת תפקוד כלייתי. הופעת חלבון בשתן הוא סימן להתחלה של נפרופתיה.

 

מה הם גורמי סיכון לנפרופתיה סוכרתית?

ישנם מספר גורמים שיכולים להגביר את הסיכון לפתח פגיעה כלייתית, אלה כוללים:

 

רמות גבוהות של סוכר בדם באופן כרוני

יתר לחץ דם

היפרכולסטרולמיה

השמנת יתר

עישון

פגיעה באיבר מטרה אחר (כמו פגיעה עינית או עצבית על רקע סוכרת)

היסטוריה משפחתית של מחלה כלייתית

 

כיצד מתבצעת האבחנה של נפרופתיה סוכרתית?

בסך הכל, כשליש מחולי סוכרת סוג 1 וכרבע מחולי סוכרת סוג 2 יאובחנו כסובלים ממחלת כליות סוכרתית. אולם במשך חייהם, יותר מ-40% מחולי סוכרת יפתחו נזק כלייתי המחייב התייחסות וטיפול.

 

במסגרת האבחנה המקובלת נקבע כי הפרשת אלבומין (חלבון בשתן) עד 30 מ"ג ליממה היא תקינה. הפרשת אלבומין בשיעור 30-300 מ"ג ליממה נקראת מיקרואלבומינוריה, והפרשה מעל 300 מ"ג ל24 שעות אלבומינוריה או נפרופתיה סוכרתית.

 

יחד עם זאת, ברוב המקרים נמדד החלבון בדגימת שתן כיחס למיקרואלבומין/קראטינין ACR (Albumin/Creatinine ratio), כשהסף לאבחנה ACR הנדרש הוא מעל 30 מיקרוגרם אלבומין / גרם קראטינין.

 

מה היא בדיקת HBA1-C ומדוע היא חשובה?

בדיקת HBA1-C, משקפת את רמת הסוכר והאיזון הסוכרת ב-3 החודשים האחרונים.

 

לפי הנחיות, היעד המומלץ לרמת HBA1-C הוא 7.0% או פחות, אך למעשה היעד להורדת HBA1-C הוא אישי לכל המטופל. לפי הספרות הרפואית אפילו ירידה קטנה ברמת HBA1-C מקטינה את הסיכון לסיבוכים של מחלת סוכרת, כולל פגיעה כלייתית.

 

מהם הסיבוכים של נפרופתיה סוכרתית?

נפרופתיה סוכרתית יכולה להתקדם עד לאי-ספיקת כליות כרונית, שבסופו של דבר יכולה להחמיר, להתקדם ולהוביל לאי-ספיקת כליות חמורה יותר, דיאליזה ואף להשתלת כליות.

 

מה הטיפול שיעזור?

מטופלים עם סוכרת מתמקדים לעתים קרובות בשמירה על רמות הסוכר בדם בטווח התקין. אמנם הדבר חשוב, אך מתברר כי שליטה בלחץ הדם היא חשובה לפחות כמו שמירה על רמות הסוכר בדם.

 

ידוע כי שילוב של לחצי דם גבוהים וסוכרת לא מאוזנת פועלים יחד כדי לגרום לנזק בכלי דם ואיברי מטרה אחרים בגוף (כלי דם הקטנים במוח, כליות, לב).

 

מסיבות אלו, הדברים החשובים ביותר שהמטופל הסוכרתי יכול לעשות כדי לעכב את מחלת כליות סוכרתית ולהגן גם מפני שאר הסיבוכים בסוכרת הם, בעיקר להקפיד על אורח חיים בריא:

 

שמירת על רמות הסוכר בטווחים התקינים. עבור רוב המטופלים הסוכרתיים, היעד של רמות סוכר בצום הוא 80 עד 120 מ"ג/ד"ל . יחד אם זאת היעד הוא אישי! וצריך לקבוע את יעד רמת הסוכר עם הרופא המטפל בהתאם לפרמטרים שונים כמו משך המחלה, גיל המטופל, סיבוכים של מחלת הסוכרת במטופל.

 

לחץ דם מאוזן. לשמור על לחצי דם הפחותים מ130/80 מ"מ כספית (במידת האפשר).

 

שינוי בסגנון החיים. כמו למשל, להקטין את כמות המלח בבישול ובארוחות.

 

עישון. להקפיד על הפסקת עישון.

 

משקל ופעילות גופנית. ירידה במשקל במטופלים אשר סובלים ממשקל עודף וביצוע פעילות גופנית אירובית לפחות 3 פעמים בשבוע.

  

האם חשוב לטפל ולהוריד לחץ דם בחולי סוכרת עם פגיעה כלייתית?

כפי שצויין, מספר לא קטן של חולי סוכרת לוקים גם ביתר לחץ דם.

 

יתר לחץ דם הוא גורם סיכון למחלת כלי דם, פגיעה עינית (רתינופתיה) וכמובן לפגיעה כלייתית בחולי סוכרת. לחולים עם פגיעה כלייתית על רקע סוכרת מומלץ להוריד את לחץ הדם מתחת ל130/80 מ"מ כספית.

 

רוב החולים עם יתר לחץ דם ומחלה כלייתית על רקע סוכרת, יהיו זקוקים להוספת תרופה אחת לפחות להורדת לחצי דם. תרופות מקבוצת ACEI או ARB בחולים עם מחלת כליות על רקע סוכרת יעילות בהורדת הפרשת החלבון בשתן, ויכולות למנוע הידרדרות של הפגיעה הכלייתית על רקע סוכרת.

 

 הכותב הוא מומחה ברפואת משפחה, איגוד רופאי המשפחה בישראל






פורסם לראשונה 27/10/2013 09:09
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיבוכי הסוכרת עלולים לגרום להידרדרות התפקוד הכליה עד כדי דיאליזה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים