שתף קטע נבחר

דו"ח: איראן יכולה לייצר פצצה תוך כחודש

על פי מכון אמריקני מוביל, האיראנים יכולים לייצר פצצה גרעינית בגודל של 25 ק"ג אם ישתמשו בכל מאגר האורניום המועשר עד 20%. "יהיו השלכות למו"מ עם המערב בגלל הזמן הקצר שאיראן יכולה לייצר בו פצצה", מדגישים החוקרים. ארה"ב: לא נקל בסנקציות לפני שנראה צעדים משמעותיים

המו"מ בין איראן למערב נמשך, אך טהרן קרובה מאוד לפצצה: המכון האמריקני למדע ולביטחון בינלאומי (ISIS) פרסם אתמול (יום ה') דו"ח, שלפיו איראן יכולה לייצר פצצה בתוך ארבעה עד שישה שבועות.

 

עוד חדשות מהעולם:

ההאזנות הן תסמין: ההערכה לאובמה צונחת

תיעוד דרמטי: חילוץ אווירי של מהגרים שטבעו

 

על פי הדו"ח, איראן יכולה כבר עכשיו לייצר מספיק אורניום בשביל פצצה גרעינית אחת בסדר גודל של 25 ק"ג אם תשתמש בכל מאגר האורניום המועשר שלה עד 20%.

 

החוקרים האמריקנים מציינים כי לאיראנים ייקח זמן נוסף כדי לייצר את הנשק הגרעיני, אך עבודה זו כבר תתבצע באתרים סודיים שלא ניתן לאתר אותם.

 

"האסטרטגיה שצריך לנקוט בה כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני הוא למנוע ממנה לאסוף מספיק חומרים לייצור נשק גרעיני", כתבו החוקרים בדו"ח. "לזמן הקצר שיכולה הרפובליקה האיסלאמית לייצר פצצה, יהיו השלכות על המשא ומתן עם מעצמות המערב", הם מדגישים.

 

שר החוץ האיראני ושרת החוץ של האיחוד בז'נבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שר החוץ האיראני ושרת החוץ של האיחוד בז'נבה(צילום: רויטרס)

 

דו"ח זה מגיע שבוע לאחר סבב השיחות הראשון בין נציגי איראן לנציגי שש המעצמות בז'נבה. סגן שר החוץ האיראני, עבאס ארגאצ'י, סיפר לאחר השיחות כי מדינתו הגישה הצעה רצינית, אך לא פירט אותה. המו"מ עם איראן צפוי להתחדש ב-7 בנובמבר בז'נבה.

 

בעיתון "וול סטריט ג'ורנל" דווח כי איראן הציעה להפסיק להעשיר אורניום לרמה של 20%, הרמה שנדרשת כדי לייצר נשק גרעיני. ארגאצ'י שלל את הדיווחים והצהיר כי אין בכוונת הרפובליקה האיסלאמית להפסיק את העשרת האורניום ואין שום כוונה לסגור את המתקן הגרעיני בפורדו.

 

הערכת מכון ה-ISIS באה בניגוד מוחלט לדבריו של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, שרק לפני שלושה שבועות הצהיר כי איראן זקוקה לשנה לפחות כדי להגיע ליכולת גרעינית צבאית. בראיון לסוכנות הידיעות AP, אמר אובמה כי זו ההערכה האמריקנית ושהיא יותר שמרנית מהערכות גופי המודיעין בישראל.

 

בינתיים, סגן היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן, בן רודס, התייחס למו"מ על תוכנית הגרעין ואמר כי ארה"ב מצפה לראות צעדים משמעותיים מצד איראן לפני שתישקל האפשרות להקל בסנקציות. רודס ציין כי אחת הדרכים שנשקלות היא להפשיר נכסים איראניים. היועץ גם קרא לקונגרס לשקול את הצעדים ככל שהמו"מ בין איראן למעצמות יתקדם.

 

רודס אמר: "אנו לא שוקלים הסרת הסנקציות. חשוב לבחון את כוונותיה של איראן ולראות צעדים קונקרטיים מצדה". הוא הבהיר שממשל אובמה מצפה לגמישות מחברי הקונגרס לקראת עסקה אפשרית. הוא הוסיף: "יש הטוענים שצפון קוריאה מוכיחה שיש להשיג נשק גרעיני כמעין ערובה לביטחון. אני טוען את ההיפך. מי היה רוצה להיות כמו צפון קוריאה כיום, כשהכלכלה שלה בקיפאון וכשהיא מבודדת לחלוטין?"

 

השר לעניינים אסטרטגיים ולענייני מודיעין, יובל שטייניץ, התייחס אתמול למו"מ בין המערב לבין איראן בנוגע לתוכנית הגרעין ואמר כי טהרן לא הגישה הצעה ממשית בסבב השיחות הראשון.

 

בתום שיחות שקיים עם בכירים בממשל האמריקני ובקונגרס בוושינגטון ציין שטייניץ כי לישראל יש השפעה אמיתית וחיובית על התהליך, בעיר מול ארה"ב אבל גם מול צרפת, בריטניה וגרמניה.

 

בפגישה עם כתבים ישראלים אמר השר שטייניץ כי "במפגש בז'נבה היו רק שיחות גישוש ולא הצעה קונקרטית. יש לנו מחלוקות עם האמריקנים ואנו מתנגדים לצעדים חלקיים שיורידו את הלחץ הכלכלי על איראן".

 

בכיר איראני: לא מעשירים אורניום מעל 5%

בניגוד לדו"ח המכון האמריקני, בכיר איראני התייחס אתמול לתוכנית הגרעין וסיפק הצהרה מפתיעה אולי לקראת סבב השיחות הבא שיתקיים ב-7 בנובמבר.

 

חוסיין נקווי חוסייני, חבר בוועדת הפרלמנט לביטחון לאומי, אמר כי איראן עצרה את עבודת העשרת האורניום. על פי חוסייני, איראן הפסיקה להעשיר אורניום לרמה של יותר מ-5% וציין כי בידיה יש מספיק אורניום ברמה של 20% שהיא צריכה למטרות חקר רפואי בכור שלה בטהרן. "שום ייצור ברמה הזו לא מתבצעת בשלב הזה", אמר חוסייני בציטוט שפורסם באתר הפרלמנט האיראני.

 

עוד אתמול נודע כי סגן שר החוץ ארגאצ'י צפוי להיפגש עם ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א), יוקיה אמאנו, ביום שני. סיבת הפגישה בין השניים לא ידועה אבל כנראה היא אמורה לעסוק בהכנת הקרקע לקראת סבב השיחות השני בין איראן למערב בתחילת החודש הבא.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים