גרמניה מקדמת: 'איסור ריגול' באיחוד האירופי
אפקט פרשת האזנות הסתר: קנצלרית גרמניה מקדמת הסכם בין 28 מדינות האיחוד האירופי, בדומה להסכם שצרפת וגרמניה מעוניינות לחתום עם ארה"ב
דובר הממשלה הגרמנית מסר כי בנוסף להסכם "איסור ריגול" שגרמניה וצרפת מנסות לקדם עם ארצות הברית, על רקע פרשת האזנות הסתר שביצעה ה-NSA, הסוכנות לביטחון לאומי, ארצו מעוניינת לחתום על הסכם דומה עם 28 המדינות החברות באיחוד האירופי. עוד נמסר, כי הקנצלרית מרקל העלתה את ההצעה להסכם כזה בוועידה של מנהיגי מדינות האיחוד האירופי, שנערכה ביום חמישי בבריסל.
כמו כן, בעקבות הפרסומים, גרמניה וברזיל מגבשות הצעת החלטה בעצרת הכללית של האו"ם שתקרא להפסיק את הריגול ולשמור על פרטיותם של אזרחים המשתמשים בתקשורת אלקטרונית. בנוסף, גרמניה תשלח אנשי מודיעין בכירים לוושינגטון כדי לקדם את חקירת פרשת האזנות הסתר. דובר הממשלה הגרמנית אמר כי ראשי המודיעין של מדינתו יערכו שיחות עם הבית הלבן וה-NSA.
דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ג'ן סאקי, אמרה כי ארצות הברית מודעת ל"מתיחות" עם בנות בריתה בעקבות הדיווחים לפיהם המודיעין האמריקני צותת לשיחות טלפון של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, ולהתקשרויות במדינות נוספות. סאקי אמרה כי אין ספק ש"חשיפת המידע המסווג הציב רגע של מתיחות עם כמה מבעלות הברית שלנו". היא הוסיפה כי ארה"ב קיימה דיונים עם גרמניה ובנות ברית נוספות, ואישרה את הגעת בכירי המודיעין הגרמנים לוושינגטון.
פרשיית האזנות הסתר של ה-NSA שהסעירה את הרוחות באירופה התגלתה לאחר שממשלת גרמניה קיבלה מידע על כך שארה"ב האזינה לטלפון הנייד של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל. בנוסף, כלי התקשורת בצרפת פרסמו כי ה-NSA צותתה לכ-70 מיליון שיחות טלפון של אזרחים צרפתים.
בעקבות חשיפת הפרשה, נטען כי הסוכנות האמריקנית עקבה אחרי שיחות טלפון של יותר מ-30 מנהיגים בעולם. ביום שישי קראה ספרד לשגריר האמריקני כדי שיספק הסברים לדיווחים על ריגול במדינה, וגם באיטליה הביעו כעס על דיווחים דומים.
בעקבות הפרסומים יצאה הצהרה מפי מנהיגי האיחוד האירופי, לפיה הדברים מעלים "חששות כבדים" בקרב האזרחים באירופה, וכי חוסר אמון עלול לפגוע במאבק בטרור.
ג'ן פסאקי, דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, אמרה כי היא מכירה בעובדה שהגילויים על ציתותים, שאת רובם חשף המדליף אדוארד סנואדן, גרמו לרגעי מתח עם כמה מבנות הברית של ארצה. "אנחנו משוחחים עם בנות הברית הללו, והמשלחת הגרמנית שתבוא לכאן בשבועות הקרובים היא ראיה לכך", אמרה פסאקי.
ליסה מונקו, היועצת של הנשיא ברק אובמה לביטחון לאומי ולמאבק בטרור, אמרה כי הנשיא ביקש סקירה של תוכניות המעקב האמריקניות "כולל כאלה הנוגעות לבעלות בריתנו הזרות". עוד אמרה מונקו: "אנחנו רוצים להבטיח שאנחנו אוספים מידע כי אנחנו צריכים אותו, ולא בגלל שאנחנו יכולים לאסוף אותו".
Read this article in English