מפקד חיה"א לשעבר: "גם אם לאיראן יהיה נשק גרעיני, זה לא יישאר כך לנצח"
האלוף במיל' נחושתן הביע אמון ביכולות של צה"ל לפגוע בגרעין האיראני: "ההרתעה קיימת וחזקה". על המו"מ, אמר: "יש סכנה ליפול להסכם לא טוב"
מפקד חיל האוויר לשעבר, האלוף במילואים עידו נחושתן, התייחס הבוקר (שבת) באירוע "שבת תרבות" בבאר שבע לסוגיית הגרעין האיראני וליכולת התקיפה של חיל האוויר. "לא הייתי מקל ראש ביכולות חיל האוויר הישראלי לעמוד במשימות המוטלות עליו", אמר נחושתן שהוסיף: "אם הגענו כבר למצב שלאיראן, חס וחלילה, יהיה נשק גרעיני, בוודאי שהרכבת כבר הגיעה לתחנה הסופית ואנחנו איחרנו את המועד, למרות שגם אז זה לא אומר שזה יישאר לנצח, אבל לשם אנחנו לא רוצים להגיע. אנחנו עוד לא שם".
הגרעין האיראני - כתבות נוספות
- "אין אישור שאיראן הפסיקה להעשיר ל-20%"
- דו"ח: איראן יכולה לייצר פצצה תוך כחודש
- "איראן לא זקוקה לעוד אורניום מועשר"
- דיווח אמריקני: זו הצעת איראן על הגרעין
- השיחות עם איראן: "קרי לא שכנע את נתניהו"
על המו"מ עם איראן אמר: "אנחנו נמצאים בתחילתו של אחד התהליכים החשובים ביותר במזרח התיכון. הגענו לשם בגלל שהסנקציות עובדות. רוחאני נבחר לשינוי המצב הפנימי הכלכלי. מצאנו מנוף על האיראנים שהביא אותם לשולחן המשא ומתן, אך האיראנים טובים במו"מ. הם אומני המו"מ. וכשמנהלים מו"מ עם קבוצה של מדינות יותר קשה להגיע למכנה משותף".
על התוצאות הצפויות של המו"מ, אמר נחושתן כי יש ארבע אפשרויות: win-win או lose-lose. "ניצחון אחד הוא שהמו"מ יצליח", הסביר מפקד חיל האוויר לשעבר. "האמריקנים ואנחנו באותו עמוד במטרה למנוע מהאיראנים נשק גרעיני. הניצחון השני הוא שערוותם תיחשף, הבלוף ייחשף. הם רוצים להשיג את המקסימום ולתת את המינימום".
האלוף במיל' הוסיף כי "ויש שני מצבים מסוכנים: האחד הוא שיהיה פיתוי ליפול להסכם לא טוב. חוששים שיצליחו לשכנע את העולם בשקפי power point ולא ייתנו דבר. ההפסד השני הוא התמשכות התהליך. יש אנשים שמומחים בזה. לצאת עם חיוכים ולמשוך עד הסוף".
"אנחנו - העולם החופשי - צריכים למנוע את מצבי ההפסד. שלא תהיה עסקה רעה ושההליך לא יימשך עד אינסוף". מפקד חיל האוויר לשעבר ציין כי האיראנים הגיעו לרמת העשרה של חומר ברמה נמוכה, המספיקה לכמה פצצות ברמה נמוכה. "לפצצה צריך רמה גבוהה. אפשר להעשיר אבל זה עניין של זמן", אמר האלוף במילואים.
נחושתן הוסיף ואמר: "חשבנו שלהפיק חומר מועשר לוקח הרבה זמן. יש להם היום די הרבה חומר מועשר (20%) והרבה צנטריפוגות. כלל אצבע הוא שכשיש את כל האמצעים והיכולת ההנדסית להרכיב פצצה גרעינית לוקח שנה. הזמן להגיע לקו אדום הוא שונה ותלוי באופן שבו רואים את האיום. בישראל ובארה"ב רואים את זה באופן שונה".
נחושתן הדגיש כי המטרה אינה תקיפה, אלא שהתקיפה היא אמצעי להשגת המטרה. "אף אחד לא שש לאופציה צבאית", אמר. "עושים זאת כשהאלטרנטיבה תהיה גרועה יותר. אין לדעת מה יהיה בעקבות האופציה הצבאית".
מפקד חיל האוויר הוסיף כי יש איומים מסיני על מטוסים אזרחיים והשטח הפך להיות נתיב הברחות. נחושתן נשאל לגבי עסקת הרכש של מטוסי F-35 וענה כי ישראל שואפת תמיד שתהיה לה עליונות אווירית על שאר חילות האוויר באיזור.
Read this article in English