מזרקה וכיכרות במקום רחובות מוזנחים
שכונות אפורות יכולות להפוך לפנינים בזכות תכנון עירוני נכון. עד כמה זה משפיע על מחירי הנדל"ן? וגם: הצצה לתוכנית שאמורה לשנות את פני שכונת הדר המוזנחת בחיפה
הנוף שפעם היה דבר כל כך מובן מאליו בסמוך לשכונות מגורים - פרדס, חורשה או סתם שטח פתוח - הולך ונעלם. במקרה הטוב, באזור שבו אתם מתגוררים יש פיתוח סביבתי מודרני ואיכותי, במקרה הפחות טוב אתם גרים בשכנות למפגעי זבל, מתקני שעשועים ישנים או סתם רחובות אפורים בלי נגיעה של טבע.
עוד כתבות בערוץ כלכלה ירוקה וקיימות :
מי צריך גינה? אפשר להקים קיר ירוק בדירה
הפרדת פסולת: תתחילו במוסדות ובמפעלים
ישראלים עושים מיליונים מטכנולוגיות מים
בדקו בעצמכם: האם אתם חיים בעיר ירוקה?
בשנים האחרונות התפתחה מגמה לפיתוח המרחב הציבורי גם בשכונות ה"כבויות". "תוכנית המתאר הארצית, תמ"א 35, הגדירה למעשה שעיקר הפיתוח במדינה יהיה פנימה ולא החוצה, כלומר ציפוף הערים ולא פיתוח שכונות על שטחים פתוחים נוספים", אומר אדריכל הנוף שלומי זאבי ממשרד מנעד.
"יש הרבה שיקולים סביבתיים בעקרונות התמ"א", אומר זאבי, "שימוש יעיל יותר במשאבים, שמירה על שטחים פתוחים ועוד, אבל זה אומר שהמשאב של שטחים פתוחים בערים הופך להיות יקר הרבה יותר בתוך הערים. כמות האנשים שצריכים ורוצים להשתמש בשטח הפתוח כדי לשאוף אוויר או לעשות ספורט, גדלה והביקוש לשטחים הללו עלה".
כולם רוצים לגור ליד הפארק
הפיכת שטחים מוזנחים לפארקים או גנים ירוקים היא מהפכה לדיירים שמסביב, והדוגמאות לכך רבות: פארק דרום בתל אביב, שהיה שטח פתוח לפני כן, הוביל למהפכה במחירי הנדל"ן שם. שדרת הבניינים הצמודים לפארק הייתה פעם זולה יותר מתוככי השכונה, בגלל הקרבה לאזור החשוך והפראי. היום, הביקוש לדירות שעל ציר הפארק גבוה יותר והמחירים עלו בהתאם.
זאבי מזכיר גם את פארק המסילה בירושלים, שלדבריו "הפך את עורף הדירות לחזית שלהם". לפני הקמת הפארק, ניסו הדיירים שגרים בסמוך להימנע מחיכוך עם השטח המוזנח. מאז הקמתו, במרבית הדירות שינו את החזית לכיוון שטח הפארק.
מהלך דומה נעשה ב"היי-ליין" בניו יורק. מדובר באזור מוזנח בדרום-מערב מנהטן שבו עברה רכבלת תובלה. אבל מאז שהפכו את פסי הרכבת לפארק מרחף, מחירי הדירות במקום זינקו.
גינות הן לפעמים מטרד
אבל לא תמיד הכל ורוד. יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, טוען כי בעבר אמנם נרשמה עלייה אוטומטית בעקבות פיתוח סביבתי של שטחים פתוחים בסמיכות למקום המגורים, אך לעיתים צמידות לגינות היא מקור למטרדים. "באופן כללי", אומר דנוס, "פיתוח סביבתי משביח ב- 5%-10% את ערך הנכס".
יהיה מעניין, אם כן, לראות כיצד ישפיע הפיתוח הסביבתי על שכונת הדר בחיפה. לשכונה תוכננה תוכנית אב לשיקום תשתיות שתחלוש על 16 רחובות שם, כשהראשון יהיה ציר הילל. הדגש בתוכנית הוא להפוך כמה שיותר נקודות מוזנחות בשכונה לשטחים פתוחים לרווחת התושבים.
"שכונת הדר חובקת מבנים בעלי ערך היסטורי וארכיטקטוני שהועם יופיים עם השנים, ונדמה
שנשכחה", אומרת אדריכלית הנוף אורנה בן ציוני ממשרד אב אדריכלות נוף, האחראי על תוכנית הפיתוח. "מדובר בשכונה היסטורית עם איכויות של יפו, שכרגע הדימוי שלה מאוד נמוך. בשנים האחרונות מנסים להחיות את השכונה. בין היתר, על ידי יוזמת התושבים מקומיים, אלא שהניסיון מלמד שבשיפוץ בניינים אין די".
במסגרת התוכנית, מעברי המדרגות המוזנחים של השכונה יהפכו לסוג של רצועות פארק וגנים, עם מגלשות בצדדים. צפרדעי האשפה יסולקו מהכניסה למעברי המדרגות, שיהפכו לכיכרות מודרניות".
כרגע מדובר בתוכנית אב וטרם הוכנו תוכניות מפורטות. אלה יוכנו רק לאחר תהליך של שיתוף התושבים במקום. "אנו יוצאים מנקודה שהתושבים יודעים דברים שאנו לא יודעים ויהיו להם תובנות ורעיונות שאנו לא חשבנו עליהם", אומרת בן ציוני, "מדובר בשכונה עם אוכלוסייה דומה לשנקין, צבעונית ואקטיביסטית".
בימים חמישי ושישי 31.10.13-1.11.13 יתקיים במרכז הכרמל בחיפה הכנס השנתי של איגוד אדריכלי הנוף. הכנס יעסוק בפיתוח המרחב הציבורי בחיפה