שתף קטע נבחר

לראשונה בארץ: הושתלו חדרי לב מלאכותיים

טלי בכר בת ה-48 סבלה במשך שני עשורים מאי-ספיקת לב, אך רק בשנה האחרונה החל מצבה להידדר. בבית החולים שיבא היא עברה השתלת לב ייחודית, שכמוה בוצעו רק חמש פעמים בעולם, וכעת מחליפים שני מכשירים את חדרי הלב שלה בתפקידם. "הם הצילו את החיים שלי", היא אומרת

אם תנסו למדוד לה דופק ולחץ דם לא תוכלו לגלות דבר, אבל טלי בכר, בת 48 מקצרין, חיה רק בזכות השתלת לב מלאכותי ייחודית שנערכה במרכז הרפואי שיבא זאת הפעם הראשונה בישראל.

 

בכר סובלת זה 21 מאי-ספיקה בשני חדרי הלב, ולאחרונה חלה הידרדרות משמעותית במצבה. "חייתי נפלא", היא מספרת. "כל הזמן היה פער בין המחלה לבין איך שנראיתי. עשיתי המון דברים, טיילתי וטיפסתי על הרים, אבל בשנה האחרונה התחלתי להרגיש יותר עייפה וחולשה כשהלכתי ועליתי במדרגות".

 

 

עוד חדשות בריאות:

  

באוגוסט האחרון הגיעה בכר לבדיקה שגרתית בשיבא אצל פרופ' דב פריימרק ועברה אקו לב, ואז התברר שהיא צריכה להתאשפז, בשל ההחמרה המשמעותית במצבה. ימים ספורים לאחר מכן הושתלו בגופה שני מכשירים מיוחדים, המחליפים את חדרי הלב הפגומים בתפקידם. המכשיר הימני מזרים את הדם הלא מחומצן לריאות, ומשם הוא עובר לעלייה השמאלית ולמכשיר השמאלי, והלאה דרך אבי העורקים אל כל הגוף.

 

ההשתלה, שבוצעה רק חמש פעמים בעולם עד כה, בוצעה כעת לראשונה בישראל בניתוח שנמשך שש שעות. הניתוח בוצע על ידי מנהל היחידה להשתלות לב בשיבא פרופ' יעקב (ג'יי) לביא, מנתח הלב הבכיר ד"ר יגאל כסיף והמרדים ד"ר סרגיי פריסמן. לפני כשבועיים וחצי חזרה בכר לנשום בכוחות עצמה, ורק לפני עשרה ימים חזרה לדבר.

 

"לרוב הסובלים מאי ספיקת לב יש בעיה רק בחדר השמאלי, ורק ל-15% מהם יש בעיה בשני החדרים", מסביר פרופ' לביא. "לאנשים כאלה יש רק שני פתרונות: מכשיר שמחליף את כל הלב ומאלץ את החולה לשאת על גבו 15 קילו של ציוד, או שני המכשירים האלה שיש להם סוללות ששוקלות רק 1.5 קילו כל אחת.

 

"אנחנו מחברים שני מכשירים שמחליפים את פעילות חדרי הלב ומתחברים לעליות, והם מזרימים את הדם כל הזמן. המדדים הרגילים לא קיימים אצלה, והדרך היחידה שלנו לדעת שהיא בסדר היא לעבור אצלה ולשאול מה שלומה.

 

"אנחנו מתכננים שההשתלה הזו תשמש כגשר זמני עד השתלת לב, אבל במציאות הישראלית של 15-10 תרומות בשנה בלבד, הזמניות הזו יכולה לקחת הרבה זמן".

 

מחדירים שניים כאלה לעליות הלב. המכשיר שהציל את טלי (צילום: eartware) (צילום: eartware)
מחדירים שניים כאלה לעליות הלב. המכשיר שהציל את טלי(צילום: eartware)

 

בכר כאמור מעולם לא הרגישה חולה, אף שהבדיקות הוכיחו שלבה עובד רק בעשירית מהתפוקה שלו. "זה בא קודם כל מאמונה וגם מגישה חיובית", היא אומרת. "כל הזמן אמרתי לעצמי שאני לא חולה, אף פעם לא ייחסתי לזה חשיבות".

 

בשנת 2004 נכנסה בכר לרשימת הממתינים להשתלה, ולפני כשנתיים פרופ' לביא אפילו התקשר להודיע לה שנמצא עבורה לב - אך היא סירבה לקבלו ואמרה שהיא מרגישה טוב.

 

כעת צריכה בכר לשאת את הסוללות ולהקפיד לשתות שני ליטר מים ביום, כדי לשמור על תקינות המכשירים. מבית החולים היא השתחררה ביום חמישי כשהיא מרגישה טוב ומצפה להמשך חיים בריאים.

 

"אם יציעו לי שוב לב להשתלה לא אסרב", היא אומרת. "שני הדברים האלה הצילו את החיים שלי, אבל אני רוצה שיעיפו ממני אותם".



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
לא הרגישה חולה. טלי בכר והצוות המנתח
צילום: יריב כץ
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים