שתף קטע נבחר

שבץ מוחי: הסימנים שיכולים להציל את חייכם

דיבור מבולבל, פנים נפולות בצד אחד או זרועות שלא מתרוממות יחד יכולים להעיד על האפשרות כי לקיתם בשבץ מוחי. לקראת יום המודעות הבינלאומי למחלה שתוקפת 15 אלף איש מדי שנה, עמותת נאמן לנפגעי אירוע מוחי והמרכז הרפואי וולפסון יוצאים בקמפיין שנועד להציל חיים

ביום שלישי השבוע (ה-29 באוקטובר) יחול היום הבינלאומי למודעות לשבץ מוחי . במסגרת זאת, במרכז הרפואי וולפסון מנסים להגביר את המודעות ואת הגילוי המוקדם. במסגרת הגברת המודעות הוצבו בכניסה לבית החולים מראות מעוותות, שמסמלות איך אדם הלוקה בשבץ מוחי, רואה את עצמו.

 

את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד

 

פנינה רוזנצוויג, מנכ"ל עמותת נאמן, לנפגעי אירוע מוחי, חברה לפרופ' יאיר למפל, מנהל המחלקה לנוירולוגיה בוולפסון, בקידום המודעות. היא מסבירה כי  יש כמה סימנים שכדאי לדעת. "דיבור מבולבל, פנים נפולות בצד אחד או זרועות שלא מתרוממות יחדיו, אלה רק חלק מהסימנים שצריכים להדליק אצלנו נורה אדומה", מסבירה נאמן.

 

 להתמודד עם שבץ מוחי:

  

כ-15 אלף בני אדם לוקים כל שנה בשבץ מוחי, כ-2,300 מהם נפטרים. כ-75% מהמקרים נגרמים כתוצאה מחסימה של כלי דם במוח על ידי קריש דם, וביתר המקרים, הקשים יותר, כתוצאה מקרע בכלי הדם שיוצר דימום בעייתי.

 

שבץ מוחי היא גורם המוות מספר שלוש בישראל אחרי סרטן ומחלות לב, והסיבה מספר אחת לגרימת נכות. עם השנים יש יותר ויותר מקרים, עלייה של 80% משנת 1990 ועד 2010. פרופ' למפל מזהיר שעד שנת 2035 כ-3% מהאוכלוסייה צפויים ללקות בשבץ מוחי.

 

במקביל, חלה עלייה משמעותית במקרים בגילאים צעירים יותר, בין 18 ל-65, ואם גיל 65 נשמע כמו גיל מופלג לחלקנו, אז מגיע הנתון הבא: כשלושה צעירים עד גיל 30 לוקים בשבץ מוחי בכל שנה על כל מאה אלף. "רק בוולפסון", מתריע פרופ' למפל, "מדובר ב-15 בכל שנה".

 

ד"ר יצחק ברלוביץ', מנהל המרכז הרפואי וולפסון מסביר כי יש לשים דגש על מניעה. "גביית כסף עבור תרופות מניעתיות היא הפוכה מההיגיון. כשרופא רושם לחולה תרופות לטיפול בשומנים בדם ובלחץ דם, הוא צריך לשלם כסף על משהו שיש לנו אינטרס ציבורי לטפל בו.

 

"צריך לטפל מוקדם באוכלוסייה בעלת הסיכון המוגבר ולא לגבות ממנה כסף עבור טיפול מונע מכיוון שהכסף עלול לצמצם את צריכת התרופות. ומה קורה אחרי זה? הם מגיעים לבית החולים לאחר שיסבלו משבץ מוחי".

 

מהם גורמי הסיכון?

גיל, שומנים בדם, סוכרת, יתר לחץ דם, פרפור פרוזדורים, משקל ואירועים קודמים הם הפרמטרים שנבדקים על ידי המתנדבים בבית החולים, בתקווה לעורר את המודעות על מנת שיותר ויותר אנשים יעקבו אחרי מצבם הרפואי.

 

"שומנים בדם לא מפריעים לאדם ברמה היומיומית אבל כשלא מטפלים בהם, זה עלול להתפתח למחלה קשה. צריך לעודד את החולים הללו לקחת תרופות מניעתיות, זה יחסוך גם בחיי אדם וגם בכסף על טיפול ושיקום", מבהיר ד"ר ברלוביץ'.

 

"יש מקרים שבהם האירוע חולף בעצמו, אבל גם אלה מהווים אזהרה מכיוון שעלול להיות איזשהו אירוע חוזר בעתיד או שקריש הדם הספציפי הזה עלול לגרום לאירוע נוסף", אומר פרופ' למפל.

 

ההגעה לבית החולים במהרה, גם אם הסימנים חלפו ונדמה שהאירוע עבר, היא קריטית. הטיפול בנפגעי שבץ מוחי יעיל רק בארבע וחצי השעות הראשונות על ידי טיפול בשם TPA שממיס את קרישי הדם.

 

"רק 5% מנפגעי השבץ המוחי מגיעים לבית החולים בזמן", מדגישה רוזנצוויג. ככל שההגעה לבית החולים וקבלת הטיפול היא מהירה יותר, כך הפגיעה תהיה קטנה יותר, וד"ר ברלוביץ' מזהיר: "אל תחכה. אם תגיע מאוחר מדי, לא נוכל לטפל בך".

 

אילן גילאון, יו"ר השדולה לשוויון בבריאות ח"כ אילן גילאון (מרצ), אומר כי זו זכות גדולה לקחת חלק בקמפיין. "המטרה היא לעודד את המודעות לסימני האזהרה הראשונים של השבץ בקרב הציבור הרחב. מהירות התגובה היא קריטית ביותר ואני מקווה שהקמפיין החשוב יסייע לזרז את הפנייה לקבלת טיפול".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם אתם לא מדברים ברור - זה יעכול להעיד כי לקיתם בשבץ מוחי
צילום: shutterstock
צילום: ברק נונא
ד"ר יצחק ברלוביץ. מניעה היא התשובה
צילום: ברק נונא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים