שתף קטע נבחר

מת יומיים לפני שובו לארץ: הקצבה לא תשולם

בני זוג מהגליל במקור החליטו לשוב מיוסטון לישראל, אך יומיים לפני התאריך המיועד נפטר הבעל בארה"ב. בשל כך, החליט הביטוח הלאומי לשלול מאלמנתו קצבת שארים. האלמנה: "התייחסו אליי כאילו באתי לגנוב מהם"

הביטוח הלאומי ביטל תושבות של אדם לאחר שנפטר, ומנע מאלמנתו לקבל קצבת שארים ואף את דמי הקבורה. הסיבה לכך, לדברי הביטוח הלאומי: האיש - תושב חוזר מארה"ב - לא השלים את המעבר לישראל. האלמנה מערערת על ההחלטה וטוענת כי שלושה חודשים לפני פטירתו כבר קיבל בעלה מעמד של תושב חוזר, והשינוי בסטטוס בוצע רטרואקטיבית אחרי פטירתו.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

ההצעה נפלה: "אם זה כה חמור - תתפטרו"

המפכ"ל לשעבר: הפשע - כמו ארגוני טרור

 

"האכזבה היא נוראה", אמרה היום (א') האישה (67) ל-ynet. "זו לא ההרגשה שציפיתי לה, כשאני חוזרת הביתה". בביטוח הלאומי טענו כי בני המשפחה לא השלימו את "סיום מרכז חיי המשפחה בחו"ל" ולכן לא ניתן היה להכיר בהם כתושבים.

 

בני הזוג, בעלי אזרחות ישראלית ואמריקנית, התגוררו בקיבוץ בגליל. ב-2003 עברו ליוסטון, טקסס, והתגוררו במקום כשמונה שנים, שבמהלכן גם חלה הבעל בסרטן. במרס 2012 החליטו לחזור ולהתגורר בארץ. מיד לאחר קבלת ההחלטה, שילמו השניים 9,990 שקל כל אחד בגין "פדיון תקופת המתנה לצורכי ביטוח לאומי ודמי בריאות".

 

הזוג הגיע לארץ באפריל 2012, רכש דירה באזור השרון, ועד שתתפנה התגורר בבית קרובי משפחה. בספטמבר 2012 קיבלו השניים ממשרד הקליטה תעודות של תושבים חוזרים. הביטוח הלאומי עצמו העניק להם אישורים, כי שניהם נחשבים כתושבי ישראל החל מ-9 בספטמבר 2012.

 

בסוף אותו חודש שבו בני הזוג לארה"ב לצורך מכירת הדירה והרכב שהיו להם שם, וכן על מנת לסיים את ענייני הטיפול הרפואי שקיבל הבעל ביוסטון. למרבה הצער, חלה הידרדרות במצבו של הבעל, ובחודש דצמבר הוא נפטר בארה"ב - יומיים לפני התאריך שבו אמורים היו השניים לשוב ארצה.

 

כשהאישה הגישה בקשה לביטוח לאומי לקבלת קצבת זקנה, קצבת שארים ומענק פטירה, נדחו בקשותיה. הביטוח הלאומי הודיע לה כי החליט לבטל את הכרתו במעמדם כתושבי ישראל מחודש ספטמבר 2012. "הלכה למעשה, שינה המשיב (הביטוח הלאומי) את מעמדו של המנוח לאחר פטירתו", נטען בערעור שהגישו בשמה עו"ד אסף הופמן ועו"ד רימון זינאתני, ממשרד "דורון טיקוצקי צדרבוים".

 

"משנים עובדות שיתאימו לתיק" 

הם טענו כי שורת הפעולות שביצעו בני הזוג במהלך החודשים לפני פטירת הבעל מעידה כי עברו בפועל להתגורר בישראל, ואף קיבלו את כל האישורים הנדרשים לכך, "וראו את מרכז חייהם בישראל". האלמנה אמרה היום ל-ynet כי הגישה של המוסד לביטוח לאומי מהרגע הראשון הייתה שהיא מבקשת לרמות.

 

"התייחסו אליי כאילו באתי לגנוב מהם", סיפרה. "הדבר הראשון שהראו

 לי הוא ערימה של תיקים, והאיש שם אומר לי 'שלושה מתוך ארבעה שמגיעים לכאן מנסים לגנוב'. נותנים לך להרגיש שכולם גנבים, וגם אותך יתפסו. ואחר כך תופרים לך תיק, עוד לפני שהתחלת את התהליך - ומשנים את העובדות שיתאימו לתיק. זה לא מה שאתה מצפה לקבל ממוסד ממשלתי שאמור לתת שירות".

 

מהביטוח הלאומי נמסר בתגובה, כי הוא "מכיר בתושבים חוזרים כאשר אלו העתיקו בפועל את מרכז חייהם חזרה לישראל, במקרה הנדון, לא הושלמו עדיין הפעולות של סיום מרכז חיי המשפחה בחו"ל, ולכן לא יכולנו להכיר בהם כתושבים".

 

לדברי הביטוח הלאומי, "אנחנו מנועים מלפרט מעבר לאמור לעיל, משום שמדובר בתביעה שתלויה ועומדת לדיון בבית הדין".

 

Read this articel in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אין קצבה (אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
צילום: סטודיו שולמן
עו"ד אסף הופמן
צילום: סטודיו שולמן
מומלצים