הצעת חוק: חולה יוכל להתאבד עם מרשם מהרופא
תיקון לחוק החולה הנוטה למות יאפשר לחולים סופניים הסובלים מכאבים וסבל לשים קץ לחייהם באמצעות כדורי הרדמה במינון גבוה. ח"כ עופר שלח שהגיש את ההצעה: החוק יתיר לחולה שליטה בחייו בימיו האחרונים כשהכאב והסבל בלתי נסבלים. עם זאת ההסתדרות הרפואית: עמדתנו נייטרלית
על פי חוק החולה הנוטה למות הקיים, יכול חולה המצוי בחצי השנה האחרונה לחייו לחתום על מסמכים המורים לרופאים לא לעשות בו טיפולים מצילי חיים, כגון הנשמה. אולם תיקון זה אינו פותר את בעייתם של חולים רבים, שקצו בסבל של מחלתם הסופנית ואינו מאפשר לרופאיהם, המודעים לכך שאין ביכולתם עוד לסייע לחולה מבחינה רפואית, לסייע להם להיגאל מיסוריהם.
על פי החוק החדש, הנהוג במדינת אורגון בארצות-הברית כבר 15 שנים וכן גם במספר מדינות באירופה, יוכל חולה המאובחן כנוטה למות לבקש, בנוכחות עדים, שהרופא ירשום לו סם מרדים במינון ממית – והרופא לא יישא בכל אחריות פלילית.
החולה הוא שייקח את התרופה בעצמו, וסיבת המוות הרשמית תהיה המחלה ממנה הוא סבל. בחוק קיימים אמצעים המוודאים את מצבו הרפואי והנפשי של החולה, וכן מונעים "תיירות מוות" לישראל כדי לקבל בה טיפול שכזה.
"הצעת החוק היא אנושית, מתקדמת ומעניקה לחולה מידה של שליטה בחייו גם בימיו האחרונים" אומר ל-ynet ח"כ שלח, "אנשים שנותרה להם פחות מחצי שנה לחיות, ומצויים בכאבים עצומים, וסבל בל יתואר, יוכלו לקבל מעט כבוד ושלוות נפש ויוכלו להתמודד עם הסבל בהחלטה אישית שלהם".
- אין חשש ממדרון חלקלק שבו כל חולה כרוני שחפץ לשים קץ לחייו יפנה לרופא לקבלת מירשם ממית?
ח"כ שלח: "חוק החולה הנוטה למות שקיים היום מפרט את הקריטריונים לפיהם לא תימשך החייאה אקטיבית של חולה סופני שאין כל תקווה להצילו או להאריך את חייו, תחת תיעוד רפואי מפורט של רופאים מומחים ושל הרופא האחראי. התיקון לחוק, יאפשר גם לחולים שאינם מונשמים, להגיע להחלטה לסיים את חייהם בכבוד".
על ההצעה חתמו חברי כנסת מסיעות אחדות, ביניהם יו"ר הקואליציה ח"כ יריב לוין, ח"כ קארין אלהרר גם היא מסיעת יש עתיד, ח"כ מיקי רוזנטל וח"כ נחמן שי ממפלגת העבודה וח"כ דויד צור מהתנועה. ההצעה, שנוסח קודם שלה הוגש בכנסת הקודמת בידי ח"כ חיים אורון (ג'ומס), זוכה גם לגיבוי ותמיכה גם מעמותת ליל"ך, בראשות השופט בדימוס אליהו מצא.
בתיקון לחוק החדש, תומכים גם רופאים בישראל: "זוהי חובתנו כחברה לתת לאדם חולה סופני להסתלק מן העולם בשקט, כפי שכל אחד מאיתנו ראוי לכך" אומר ל-ynet הפרופ' אבינועם רכס, יו"ר הלשכה לאתיקה בהסתדרות הרפואית המביע כאן את דעתו האישית, "כשהרופאים הרימו ידיים, אך החולה עדיין נושם באופן חופשי, וכל מה שממתין לו הם ימים של כאב וסבל, עלינו לאפשר לחולה לנצל את זכויותיו האזרחיות ולא להמשיך בחיי הייסורים הללו. זהו חוק מתקדם שפועל היטב באורגון בת 7 מיליון התושבים, ואני מייחל שהוא יאושר גם בישראל".
מההסתדרות הרפואית נמסר בתגובה: "הלשכה לאתיקה דנה בהצעת החוק בעבר והעמדה שהתקבלה היתה כי איננו מעודדים ואיננו מתנגדים לה, כלומר עמדנו נייטרלית".