שתף קטע נבחר

 

מ-11/9 ועד מרקל: כולם מצותתים לכולם

מאז פיגועי הטרור הגדולים בתולדות ארה"ב הורה הנשיא בוש לסוכנויות הביון בארצו להגביר את יכולותיהן בעולם ולשים יד על כל שיחת טלפון ותכתובת באינטרנט. כך נמנעו פיגועי טרור באירופה ובמקומות אחרים, אך באותה עת נחצה קו אדום עם הציתותים למנהיגים בעולם, בהם קנצלרית גרמניה

אל תקחי את זה אישי מרקל: במוקדם או במאוחר, משבר האזנות הסתר של סוכנות הביון האמריקנית NSA יגיע לידי פתרון. הצרפתים יירגעו, הברזילאים יירגעו וגם הגרמנים יירגעו אחרי שנודע להם שממשלו של ברק אובמה צותת לטלפון הנייד של הקנצלרית שלהם אנגלה מרקל. מערכות היחסים המיוחדות בין ארצות הברית לבין בעלות בריתה לא ייפגעו, אולם הסכנה הגדולה היא בחשיפת העובדה שמדינות לא ידידותיות לארה"ב משתפות איתה פעולה במסירת מידע חשוב על מדינות כמו איראן.

 

עוד חדשות בעולם:

מדגמים: פרו-רוסי נבחר לנשיא גאורגיה

השבוע: ה"נערה עם עגיל פנינה" קפצה ל-NY

מסר למערב? טהרן הסירה כרזות נגד ארה"ב

בחירות בארגנטינה: סוף עידן הנשיאה קירשנר

 

יו"ר ועדת המודיעין בבית הנבחרים מייק רוג'רס הזהיר כי החשש הגדול הוא שבעקבות ההדלפות של עובד ה-NSA לשעבר אדוארד סנואודן, ייחשפו שיתופי פעולה קריטיים בין וושינגטון לבין מדינות אחרות. התגובות האחרונות שיצאו מברלין, פריז וריו דה ז'ניירו מעוררות גיחוך, כי האמת היא שכולם מצותתים לכולם, אלא שלאמריקנים יש היכולת לעשות זאת יותר טוב מכולם.

 

הנשיא האמריקני התחיל במגמה. מרקל ובוש הבן ב-2006 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הנשיא האמריקני התחיל במגמה. מרקל ובוש הבן ב-2006(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מכשיר הבלקברי של הנשיא אובמה מוצפן ויש לכך סיבה טובה. רבים היו רוצים לצותת למנהיג המעצמה הגדולה ביותר בעולם ולא רק לנייד של הקנצלרית הגרמנייה מרקל. ויש סיבה לכך שבכירים אמריקנים שטסים במטוס הנשיאותי "אייר פורס 1" מוסרים את הסמרטפונים שלהם כשהם נוחתים במדינה זרה, בין שבגרמניה, בין שבצרפת ובין שבישראל. כולם הרי רוצים לצותת לאמריקנים וכולם, אפילו בכירים ישראלים, יוצאים מנקודת הנחה שהאמריקנים מצותתים לכולם. 

 

חצו קו אדום

מי שמחפש את המקור למשבר הציתותים האחרון מצד ה-NSA ימצא אותו בפיגועי 11 בספטמבר 2001. הנשיא דאז ג'ורג' בוש הבן הורה לסוכנויות הביון האמריקניות להגביר את יכולותיהן מסביב לגלובוס. בוושינגטון רצו לדעת על כל שיחת טלפון או תקשורת אינטרנטית בין מפעיל בפקיסטן או אפגניסטן לבין טרוריסטים שנערכים לפעול בצרפת או בגרמניה ולא רק בארה"ב. בזכות היכולות הטכנולוגיות האמריקניות והמידע שהועבר לארגוני ביון ידידותיים, נמנעו פיגועי טרור באירופה ובמקומות אחרים בעולם.

 

היד החופשית לסוכנויות הביון והאזנות הסתר המשיכו להתנהל באותה צורה תחת ממשלו של הנשיא אובמה. אך בשלב מסוים הקו האדום נחצה עם הדיווחים על האזנות הסתר למנהיגים בעולם, בהם נשיאת ברזיל דילמה רוסף, נשיא מכסיקו אנריקה פנייה נייטו וקנצלרית גרמניה מרקל, וליעדים כמו נציגויות של האיחוד האירופי ונציגויות דיפלומטיות של מדינות זרות. סוכנות ה-NSA הכחישה היום (יום א') את הדיווח בעיתון הגרמני "בילד" שלפיו אובמה עודכן כבר ב-2010 שהמודיעין מצותת לקנצלרית מרקל. "מנהל הסוכנות מעולם לא שוחח עם הנשיא אובמה על ציתות לכאורה לטלפון של מרקל וכל פעולה שדומה לכך", נמסר בהודעה.


האזנות בין חברים. מרקל ואובמה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האזנות בין חברים. מרקל ואובמה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בעיה לא פחות חמורה שנחשפה בעקבות פיגועי 11 בספטמבר 2001 הייתה ש-16 סוכנויות הביון האמריקניות מידרו זו את זו בצורה מכוונת. מידע שהיה עשוי לסייע במניעת הפיגוע הגדול בהיסטוריה האמריקנית לא הועבר בין סוכנויות הביון.

המסקנה שאליה הגיעו האמריקנים הייתה שיש להקים גוף-על שמתאם בין הסוכנויות ולייסד מאגר מידע מודיעיני משותף שאליו יכולות להיכנס כל סוכנויות הביון.

 

כך קרה שסנאודן, טכנאי זוטר של חברה שמעניקה שירותי תמיכה ל-NSA, היה מסוגל להיכנס לאוצר מודיעיני בלום שאינו קשור לתפקיד שלו. "לידידים שלנו יש לעתים מערכות יחסים עם אויבים שלנו. אנחנו צריכים להיות זהירים ולא לאסוף מידע שאנחנו לא צריכים, אבל לאסוף מידע על מה שצריך", אמר רוג'רס, יו"ר ועדת המודיעין בבית הנבחרים. לדבריו, תוכנית המעקב האמריקנית "מותירה את ארה"ב וצרפת מוגנות יותר. אם הצרפתים היו יודעים אחרי מי אנחנו עוקבים, הם היו מוחאים כפיים ופותחים בקבוקי שמפניה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בוש התחיל, אובמה המשיך. נשיא ארה"ב ומרקל ב-2006
צילום: AFP
מומלצים