שתף קטע נבחר

 

ארה"ב מודה לראשונה: עקבנו אחרי מנהיגים. אובמה גילה רק בקיץ האחרון והורה להפסיק

גורמים אמריקנים רשמיים מאשרים לראשונה ל"וול סטריט ג'ורנל" כי וושינגטון צותתה ל-35 מנהיגים, בהם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. לדבריהם, רק אחרי חמש שנים כנשיא למד אובמה על הציתותים, והורה לחדול מרובם: "הכפופים לו החליטו אחרי מי לעקוב, אי אפשר לעדכן אותו על הכול"

גורמים אמריקנים רשמיים הודו היום (ב') לראשונה כי הסוכנות לביטחון לאומי NSA נהגה לצותת לשיחות הטלפון של קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ושורה של מנהיגים אחרים בעולם. העיתון "וול סטריט ג'ורנל" מדווח כי לדברי אותם גורמים, תוכנית ההאזנות הזו של ה-NSA הופסקה אחרי שבבחינה פנימית שערך ממשל אובמה בקיץ האחרון נודע לבית הלבן על מבצע ההאזנות.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הגורמים הרשמיים הודו כי הבדיקה הפנימית שערך הממשל חשפה כי ב-NSA עקבו אחרי כ-35 מנהיגים ברחבי העולם, ובעיתון מציינים כי זו ההודאה הרשמית של הממשל האמריקני בכך שעקב אחרי הטלפונים של מנהיגים רמי דרג. עוד נטען בדיווח כי מהדברים עולה שבמשך חמש שנות כהונתו, עד לקיץ האחרון, לא ידע הנשיא ברק אובמה כי אנשי המודיעין שלו פורצים לטלפונים של מנהיגים שונים.

 

הגורמים ששוחחו עם העיתון הבהירו כי הנשיא אמנם קיבל תדרוכים כלליים על סדרי עדיפויות באיסוף מודיעין ואישר אותם, אולם האנשים הכפופים לו הם אלה שקיבלו החלטות בנוגע לאישים ספציפיים שאחריהם יש לעקוב. לדבריהם, ל-NSA יש כל כך הרבה תוכניות ציתותים עד שלא יהיה זה מעשי לתדרך את אובמה על כולן.

 

אובמה ומרקל. ההאזנה לקנצלרית הדהימה את העולם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אובמה ומרקל. ההאזנה לקנצלרית הדהימה את העולם(צילום: AFP)

 

ב"וול סטריט ג'ורנל" נכתב שגם אחרי הקיץ האחרון הממשל לא הפסיק לגמרי את כל פעולות המעקב הנוגעות למנהיגים, מפני שחלק מתוכניות המעקב מספקות מודיעין חיוני לארה"ב. לא ברור כמה מהמנהיגים הוסרו מרשימת הציתות וכמה לא. לדברי הגורמים הרשמיים ששוחחו עם העיתון, וושינגטון כבר הפסיקה לאסוף מודיעין מהטלפונים של מרקל ושל כמה מנהיגים אחרים, ויש כמה מנהיגים שהוחלט עקרונית להסירם גם כן מרשימת המעקבים, אולם איסוף המודיעין מהם טרם הופסק לגמרי.

 

ספרד: "ארה"ב צותתה ל-60 מיליון שיחות בחודש"

מוקדם יותר היום דווח כי ה-NSA עקבה לאחרונה אחרי יותר מ-60 מיליון שיחות בספרד, וכולן - בתוך חודש אחד בלבד. העיתון הספרדי "אל מונדו" הוא שפרסם את הדברים, בהתבסס על מסמך סודי נוסף שהדליף לדבריו איש המודיעין האמריקני לשעבר, אדוארד סנואודן, שחשף את פרשת ההאזנות של ארה"ב. מדובר בגילוי שצפוי לסבך את ארה"ב עם בת ברית אירופית נוספת, אחרי שכבר הסתבכה עם צרפת וגרמניה בשבוע שעבר.

 

ממשלת ספרד טענה עד כה כי היא לא מודעת לכך שאזרחים ספרדים היו נתונים לציתותים מצד ה-NSA, שכבר הואשמה בציתות לעשרות אלפי שיחות טלפון בצרפת ולהאזנה לטלפון הסלולרי האישי של מרקל. ביום שישי האחרון דחתה ספרד את קריאתה של גרמניה ל-28 חברות האיחוד האירופי לגבש "הסכם אי-ריגול", אף שראש הממשלה הספרדי מריאנו ראחוי אמר שארצו מנסה להשיג מידע נוסף בנוגע להאזנות לפני שתנקוט צעדים.

 

לפי הדיווח היום ב"אל-מונדו" ה-NSA עקבה אחרי 60.5 מיליון שיחות טלפון בספרד בין 10 בדצמבר 2012 ל-8 בינואר השנה. העיתון ציין כי הוא גיבש הסכם עם גלן גרינוולד, עיתונאי שמושבו בברזיל ושעבד עם כלי תקשורת נוספים בנוגע למידע שסיפק לו אדוארד סנואודן. גרינוולד הוא זה שסיפק לעיתון הספרדי גישה למסמכים הנוגעים לריגול בספרד. לפי "אל-מונדו", נראה שהמעקב אחר שיחות הטלפון לא כלל האזנה אחר התוכן שלהן, אלא רק רישום של משך השיחות והמקומות שבהם התקיימו.

 

מזכיר המדינה לענייני אירופה של ספרד ושגריר ארה"ב בספרד צפויים להיפגש מאוחר יותר היום. ביום שישי אמר ראש הממשלה הספרדי ראחוי כי גם הוא מעוניין לקבל פרטים נוספים מהשגריר. "כשיהיה לנו יותר מידע נחשוב אם להחליט להצטרף לצרפת ולגרמניה בכל הקשור להסכם", אמר ראחוי במסיבת עיתונאים בבריסל ביום שישי. "אבל אלה אינן החלטות שהן באחריות האיחוד האירופי אלא שאלות הנוגעות לביטחון לאומי ונמצאות בתחום אחריותן הבלעדי של המדינות החברות באיחוד האירופי. צרפת וגרמניה החליטו לעשות דבר אחד, ואנחנו השאר עשויים להחליט לעשות את אותו הדבר או משהו אחר".

 

הציתותים שסיבכו את אובמה

פרשת הציתותים של הממשל האמריקני פגעה מאוד בתדמיתו וסיבכה את אובמה גם בבית. מוקדם יותר השנה חשפו עיתונים אמריקניים ובריטיים שרשויות אכיפת החוק והביטחון וסוכנויות ריגול בארה"ב צותתו בשנים האחרונות לעשרות אלפי אזרחים אמריקנים דרך חברות טלפון, שירותי דואר אלקטרוני, חשבונות פרטיים ברשתות החברתיות ושירותים אינטרנטיים אחרים כמו תוכנת סקייפ. בהמשך התברר כי ההאזנה הייתה נרחבת בהרבה, וכללה גם מיליוני אזרחים ובכירי ממשל ברחבי העולם, כולל מדינות אירופיות הנחשבות לידידותיה הטובות ביותר של ארה"ב, כמו בריטניה, גרמניה וצרפת.

 

מבקרי תוכניות הציתות שנחשפו טענו כי מדובר בהפרה חמורה ובוטה של הזכות לפרטיות, ואפילו עיתונים ליברליים כמו "ניו-יורק טיימס", שבדרך כלל תומכים בנשיא ארה"ב ברק אובמה ובקו הכללי שהוא מייצג, מתחו עליו ביקורת קשה. אובמה עצמו ובכירי ממשל אחרים הגנו על תוכניות הציתות שנחשפו, הדגישו שהן נעשו בידיעת הקונגרס ובאישורו, והבהירו כי היקפן קטן מכפי שדווח. אובמה עצמו אמר כי במידע שנאסף בתוכניות אלה לא נעשה שימוש לרעה, וכי לא ניתן להבטיח "100% ביטחון ו-100% פרטיות". עם זאת, הוא הבטיח לבחון היטב את המדיניות כדי לדאוג שלא לפגוע בזכויות הפרט.

 

הפגנה בוושינגטון נגד הציתותים ובעד המדליף סנואודן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה בוושינגטון נגד הציתותים ובעד המדליף סנואודן(צילום: EPA)

 

מי שחשף את תוכנית הציתותים הסודית הוא אדוארד סנואודן, איש מודיעין אמריקני שהחליט - לטענתו מטעמים אידיאולוגיים - להוציא לאור את הפרטים ונמלט לאחר מכן להונג קונג. מחשש שיוסגר לארה"ב הוא ברח משם לרוסיה, שהודיעה כי לא תמסור אותו לידי האמריקנים. הסתתרותו של סנואודן בנמל התעופה במוסקבה העכירה עוד יותר את היחסים בין רוסיה לארה"ב, שיודעים מתיחות הולכת וגוברת בשנים האחרונות על רקע מעצר הדדי של מרגלים וסוגיות גיאו-פוליטיות כמו הגרעין האיראני ומלחמת האזרחים בסוריה, שבכל הקשור להן מתייצבים

האמריקנים והרוסים משני צדי המתרס.

 

השבוע יצרה פרשת ההאזנות משבר דיפלומטי של ממש בין ארה"ב לגרמניה ולאיחוד האירופי בכלל, על רקע הגילוי שארה"ב האזינה לטלפון הסלולרי של הקנצלרית אנגלה מרקל. היא התקשרה לאובמה בשבוע שעבר כדי למחות על כך בחריפות. אתמול בבוקר דיווח העיתון הגרמני "בילד" כי אף שאובמה הכחיש שוושינגטון מצותתת לטלפון של מרקל, בפועל לא רק שהדבר הזה אכן קרה - אלא שאובמה גם ידע ועודכן על ההאזנות למרקל באופן אישי מאז שנת 2010 לפחות. העיתון הגרמני ביסס את הדיווח על מקור ב-NSA. לפי הדיווח ראש ה-NSA קית אלכסנדר עדכן את אובמה על ההאזנות למרקל לפני שלוש שנים.


פורסם לראשונה 28/10/2013 11:32

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אובמה וארה"ב תחת מתקפה. עכשיו תור הספרדים
צילום: AP
מומלצים