שתף קטע נבחר
 

לא רק אצלנו: שבדיה סובלת ממצוקת הדיור

מחסור חמור בהיצע הדירות בשבדיה, ובעיקר בבירה שטוקהולם, גורם לעלייה במחירי הדיור, לזינוק בנטילת משכנתאות ולחששות מבועת אשראי. אפילו באיחוד האירופי ובקרן המטבע הבינלאומית מודאגים: "זו בעייה ארוכת טווח"

חשבתם שרק אצלנו יש מצוקת דיור? מחסור בהיצע הדירות בשבדיה גורם לעלייה במחירי הדיור, לרמות המתקרבות לרמות המחירים במרכז לונדון, שמאופיינים בזינוק מחירים משמעותי בחודשים האחרונים. המחסור בהיצע והעלייה במחירים מאיימים לפגוע באחת הכלכלות היציבות ביותר באירופה.

 

 

במשך מספר עשורים, קצב בניית הבתים החדשים בשבדיה היה נמוך מקצב הצמיחה של אוכלוסיית המדינה - מה שגרם לעלייה במחירי הנדל"ן והוביל לצמיחה בנטילת המשכנתאות לרמות שעוררו חשש לבועת אשראי. "בנינו כמחצית ממה שמדינות אחרות בנו במהלך 20 השנים האחרונות. נתון זה מראה שיש לנו בעיה ארוכת טווח", אמר השר השבדי למינהל ציבורי ודיור, סטפן אטפל.

 

אחת הבעיות המרכזיות בתחום הדיור בשבדיה מזכירה גם את אחת הבעיות המרכזיות בישראל - הרגולציה והבירוקרטיה של תוכניות הבנייה. לדברי אטפל, הליכי אישור לתוכניות בנייה יכולים להימשך עד 10 שנים, לעומת שנתיים בלבד בגרמניה, למשל.

 

למרות זאת, בצל המחסור בדירות עדיין לא צפויים מהלכים דרסטיים לפני הבחירות במדינה ב-2014. למעשה, הדבקת הפער בין הגידול באוכלוסייה לבנייה החדשה צפויה לקחת שנים. יתרה מזאת, מצוקת הדיור חמורה במיוחד בבירה שטוקהולם, המאכלסת שני מיליון תושבים וצפויה לגדול בעוד 600 אלף איש עד 2030. על פי לשכת המסחר השבדית, בעיר יש מחסור של 110 אלף דירות.

 

"אנשים שמגיעים לעבוד אצלנו, מתקשים למצוא דירות להשכרה בשטוקהולם", סיפר מרטין לורנצון, מייסד שירות המוזיקה הבינלאומי Spotify. "לפעמים אנחנו עוזרים להם עם ערבויות, למצוא בית בפרברים אותו הם יכולים לחלוק עם שותפים. אבל זה לוקח זמן ומשאבים".

 

שטוקהולם. לעובדים שמגיעים מחו"ל אין איפה לגור (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
שטוקהולם. לעובדים שמגיעים מחו"ל אין איפה לגור(צילום: זיו ריינשטיין)

 

גם באיחוד האירופי ובקרן המטבע דואגים

מצב הדיור בשבדיה מדאיג את הרשויות ואפילו את קרן המטבע העולמית ואת האיחוד האירופי: ב-15 השנים האחרונות, מחירי הדיור בשבדיה כמעט ושילשו את עצמם. משפחה ממוצעת במדינה משלמת בממוצע כ-623 אלף דולר עבור בית מגורים בשטוקהולם ובפרבריה, נכון לרבעון השלישי של 2013 - יותר מנכס דומה בלונדון. בנוסף, רמות החוב של משקי הבית בשבדיה הם מהגבוהים באירופה.

 

אבל המצב הזה לא ממש חדש: בשנות ה-90 של המאה הקודמת שבדיה נקלעה למצוקת דיור דומה. באותה התקופה מחירי הדיור הגואים ומחנק אשראי הובילו לקריסה של שוק הדיור למיתון מתמשך. כיום, החשש מבועת אשראי הובילה את הבנק המרכזי של שבדיה לנקוט בכל צעד אפשרי, מלבד קיצוץ בריביות.

 

שר הכלכלה, אנדרס בורג, הבהיר כי הממשלה השבדית לא תסבול עליות נוספות במחירי הדיור, והוסיף כי משרדו נוקט בצעדים על מנת לרסן את הביקוש למשכנתאות והלוואות מצד הבנקים. אולם לדברי אנליסטים, דרישות להון עצמי גדול יותר מצד הבנקים, הגנות מול פיגור בתשלומי המשכנתאות והגדלת הרף לרוכשי דירות ראשונות, לא יפתרו את הבעיה הבסיסית במדינה. לדברי מייקל וולף, מנכ"ל Swedbank, "הגדלת דרישות ההון מצד הבנקים לא יכולה להגדיל את ההיצע של הדירות".

 

אנליסטים הוסיפו כי שבדיה צריכה לבצע הפחתה ברגולציה של שוק הדירות להשכרה ולפשט את היתר תוכניות הבנייה. לדבריהם, מסי הנדל"ן צריכים לעבור רפורמה, והתכנון צריך לעבור לידי הרשויות האזוריות. הבעיה המרכזית היא שנושאים אלו שנויים במחלוקת בקרב הפוליטיקאים המקומיים.

 

זאת ועוד, בעוד שהדירוג הגבוה של שבדיה (AAA) הפך אותה למפלט בטוח עבור משקיעים במהלך חמש השנים האחרונות אחרי המשבר הפיננסי עולמי, מחיר הדיור מאיימים לפגוע בדירוג זה. "מדובר באתגר המבני הגדול ביותר של הכלכלה השבדית", סיכמה אנה פלנדר, הכלכלנית הראשית בבנק Swedbank.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
שטוקהולם, בירת שבדיה. מחסור חמור בדירות
צילום: זיו ריינשטיין
מומלצים