שתף קטע נבחר
צילום: ויז'ואל/פוטוס

לכולנו מגיע לאהוב: זוגיות בכסא גלגלים

לא לכולם קל למצוא זוגיות, חלקנו חוששים להתחיל עם מי שמוצא חן בעינינו, אחרים מרגישים שהם לא מספיק טובים. עמיטל כהן מדריכה בקורס זוגיות שנועד לאנשים עם נכויות ומוגבלויות ומאמינה שלכולם מגיעה אהבה בחיים

"אם יש לך למה לחיות תוכל לשאת כמעט כל איך" - לא פעם אני מצטטת את דבריו של ניטשה, או את אלה של ויקטור פרנקל: "הריני מעז לומר כי אין לך דבר בעולם שעשוי לעזור לאדם להתגבר אף על הגרוע מכל כמו הידיעה כי יש פשר לחייו". המשמעות גורמת לנו להרגיש קומפוטנטיים - מעלה לנו את תחושת המסוגלות העצמית, ומראה לנו כי למרות הקשיים הרבים אנו עדיין יכולים לתרום משהו מעצמנו לחברה. כשאנו מרגישים יותר פרודוקטיביים, יותר קל לנו לקבל את עצמנו, הדימוי העצמי עולה, ובסופו של דבר אנו יותר מאושרים וכך האחר גם יותר מבחין בכך והסיכוי למשוך אהבה לחיינו - עולה.

 

מבחינתי, כצעירה הנעזרת בכיסא גלגלים, ללמד חבר'ה צעירים עם שלל נכויות ומוגבלויות כיצד להכניס לחייהם זוגיות, באמצעות הכלים הפסיכולוגיים שברשותי, לצד הפן החוויתי, הופך את הנחייתי בקורס הזוגיות, לשליחות.

 

המוטיבציה להשתלב בקורס הזוגיות של האוניברסיטה המיוחדת נבע מהתאמת התכנים והמסרים המקצועיים בהם אני מתמחה ומעבר לכך - מניסיוני כצעירה הנעזרת בכיסא גלגלים הרואה בזוגיות, את פוטנציאל השיקום האולטימטיבי, המאפשר לאדם לחיות את החיים במלואם.

 

לצערי, אין ברשותי מתכון שאני יכולה לשלוף ולהגיש למשתתפים שאני מלווה, אך בהחלט קיימת אמירה אישית שלי, מתוך הניסיון האישי שלי.

 

לכולנו מגיע לאהוב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לכולנו מגיע לאהוב(צילום: shutterstock)
 

 

בקורס עולים כמובן גם הקשיים של ההתמודדות עם הנכות, בעיקר הקשיים אל מול תפיסת הגוף שלנו את עצמנו. זו נקודה שכל נכה מכיר וזו נקודה כואבת למדי. יש המבקשים להתעלם ממנה, אבל בתפיסה שלי חייבים לעבור דרך הקשיים האלו על מנת שנוכל להמשיך ולהתקדם לשלב הבא. 

 

עבודת התזה שלי עסקה בנושא של צמיחה ממשבר וברעיונות של הפסיכולוגיה החיובית, שאותם אני גם מביאה לקורס ובין השאר מלמדת על החוזקות האנושיות שהפסיכולוגיה החיובית מדברת עליהם, כמו גם על יצירת משמעות בחיינו.

 

אני תמיד ממליצה לאנשים עם נכויות שגם אם יש קושי לצאת לעבוד, אז ללכת להתנדב ולהרגיש שאתה תורם משהו לחברה, דווקא אצל נכים התחושה הזו שתמיד עושים משהו בשבילם ופתאום גם הם מסוגלים לעשות משהו עבור האחר היא תחושה מדהימה שמחזקת את הדימוי העצמי.

 

בסופו של דבר הכל מסתכם בהבנה שעל מנת שנוכל לאהוב מישהו אחר אנו חייבים איכשהו לנסות ללמוד לאהוב את עצמנו. אהבה עצמית, היא תנאי חיוני לקבלת ואהבת האחר.

 

במקצועי אני עובדת סוציאלית המתמחה בתחום השיקום ומנהלת את 'רעות-דלת פתוחה', הפועל בשיתוף פעולה של האגודה הישראלית לתכנון המשפחה ומרכז רפואי-שיקומי רעות, שירות זה מעניק ייעוץ ותמיכה ללא עלות לצעירים עם נכויות בתחומים של זוגיות, מיניות ותכנון המשפחה.

 

ב'רעות דלת פתוחה' השקנו לאחרונה את פרוייקט "אין מגבלה לאהבה" המבוסס על סידרת צילומים של צעירים עם נכויות, שהתנדבו באומץ לבם לחשוף את סיפורם האישי אל מול המצלמה, מטרת הפרויקט היא להעלות את מודעות הציבור הרחב לכך שגם לאנשים עם נכויות יש רגשות, תחושות וצרכים ומעבירה את המסר שגם אנו ראויים לאהבה - לאהוב ולהיות נאהבים למרות מגבלות הגוף.

 

  • קורס הזוגיות - יוזמת ד"ר בני הוזמי, חתן פרס רקנטי לשנת 2013 עובד סוציאלי והמנהל האקדמי של בית איזי שפירא , שניתן לו על יוזמתו ופועלו במיזם האוניברסיטה המיוחדת של מכון טראמפ בבית איזי שפירא מבוסס על שיח והנחיה בנושא דימוי גוף, דימוי עצמי, ניתוח קשיים, ההתמודדות היום יומית עם השלכות הנכות והצורך בקבלת העצמי שלי ושל הסביבה 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעקב ספיר
תחושת שליחות - עמיטל כהן
צילום: יעקב ספיר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים