לחיות עם סוכרת: איזון תרופתי ותזונה נכונה
הסוכרת אינה מחלה שניתן לרפא, אבל באמצעות איזון קפדני ניתן לחיות עם המחלה בהצלחה פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת, מפרט את החידושים הטיפוליים הקיימים ומסביר על הסיכונים הקיימים
ערוץ הבריאות של ynet מתגייס למאבק במגפה של המאה - 21, מחלת הסוכרת. היא מהווה את גורם המוות השלישי בעולם המערבי. רק בישראל חיים כחצי מיליון חולי סוכרת, וההערכה היא כי קיימים כ-200 אלף חולים שכלל לא מאובחנים. בעולם, נאמד מספרם של חולי הסוכרת בכ-370 מיליון.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
הפעילות נערכת באדיבות חברות התרופות סאנופי ונוברטיס.
במהלך השבוע ניתן לשאול את הרופאים המומחים שאלות באתר הפייסבוק שלנו - התשובות יינתנו במהלך הפורום החי, ביום חמישי ה-7.11.13
סוכרת הינה הפרעה מטאבולית מערכתית, המתאפיינת ברמות סוכר גבוהות בדם. סוכרת פורצת כאשר הלבלב אינו מפריש מספיק אינסולין ו/או כאשר קיימת הפרעה בפעילות האינסולין על הגוף.
לכתבות נוספות על חיים עם סוכרת
הסוכרת אינה ניתנת לריפוי מלא לאורך זמן, אך טיפול קפדני, הכולל איזון רמות הסוכר בסמוך לאבחון הסוכרת ובמהלכה - מאט את הידרדרות המחלה והופעת סיבוכיה. מילת המפתח בטיפול בסוכרת היא איזון, כאשר משמעות האיזון משתנה ממטופל למטופל כתלות בגילו, במשך הסוכרת ובמחלות הנלוות לה.
עוד על סוכרת:
- מחקר: דיאטה דלת קלוריות יכולה לרפא סוכרת?
- להתמודד עם המתוק: 10 דרכים לחיות עם סוכרת
- סוכרת: אפשר למנוע גם בלי שימוש בתרופות
מהי סוכרת לא מאוזנת?
סוכרת לא מאוזנת מתבטאת בערכי סוכר גבוהים - מעל 100-120 מ”ג/ד”ל בצום (מיד לאחר שנת הלילה) ומעל 140-160 מ”ג/ד”ל כשעתיים אחרי הארוחה.
עם זאת חשוב לזכור כי יש לשמור על איזון רמות הסוכר בדם עם מינימום סיכון למטופל.
רמות נמוכות מדי של סוכר בדם, או במונח הרפואי "היפוגליקמיה", מסכנות את החולה ולכן עלינו לנסות ולהימנע מהן. היפוגליקמיה נובעת מחוסר התאמה בין תזונה, פעילות גופנית ומינון תרופתי. היפוגליקמיה מתבטאת בהזעה, רעד, דפיקות לב, תחושת רעב, בלבול ואף עלולה לגרום לאובדן הכרה.
חולה שחווה היפוגליקמיה צריך לאכול או לשתות סוכר (2-3 כפיות סוכר / שוקולד/ משקה ממותק) או גלוקוז (תמיסה או כדורים). יש להימנע עד כמה שניתן מאירועי ההיפוגליקמיה, בייחוד בחולים הנמצאים בסיכון גבוה כגון אנשים מבוגרים, אנשים עם מחלת לב, אנשים העובדים בעבודות הכרוכות בריכוז רב, נהגים או כאלה שעוסקים בפעילות גופנית מאומצת.
מחקרים רבים הוכיחו כי איזון רמות הסוכר, במקביל לשמירה על משקל גוף תקין, לאיזון לחץ הדם ורמות השומנים בדם, מאטים את קצב הידרדרות הסוכרת ואת סיבוכיה.
מקובל לדבר על מדד לאיזון גליקמי בשם המוגלובין HbA1C) A1C ) - “ההמוגלובין המסוכרר”, ולשאוף ליעד הנמוך מ-7% בחולים מבוגרים עם מחלת לב אנחנו מסתפקים לעיתים קרובות ביעד של פחות מ- 8% . מומלץ למדוד את רמות ההמוגלובין A1C אחת ל-3-6 חודשים.
היום ידוע כי איזון רמות הסוכר כבר בשלבים המוקדמים של אבחון הסוכרת חשוב ביותר כיוון שהוא משפיע על “הזיכרון המטבולי” של הגוף. המשמעות היא שהגוף “זוכר” את רמות הסוכר בתחילת המחלה, והקפדה מוקדמת על הטיפול המומלץ תוביל להפחתה בסיבוכי הסוכרת.
חידושים בטיפול בסוכרת
בעידן הנוכחי חלה התפתחות מרשימה בידע על מנגנון המחלה והטיפול בה. עודכנו המלצות לאורח חיים הנכון לסוכרתיים, הכוללות תזונה מאוזנת ובריאה, פעילות גופנית, הפחתה במשקל והפסקת עישון; שוכללו אמצעי הבדיקה והבקרה, לצד עליה מתמדת בכמות ואיכות המחקרים והטיפולים שנועדו לתת מענה לסוכרתיים.
בין הטיפולים הניתנים לסוכרתיים ישנם תרופות מפחיתות את יצור הסוכר בכבד ומעלות את ניצול הסוכר בשריר ; כדורים המעודדים את תאי הלבלב לייצר אינסולין, והורמון האינסולין עצמו, הניתן בזריקה.
על קצה המזלג, הורמון האינסולין מיוצר בלבלב ואחראי להחדרת הסוכר לתאי הגוף. האינסולין מווסת את רמת הסוכר בדם בהתאם לכמות הפחמימות בתזונה. אינסולין הניתן בזריקה מחקה את פעילות ההורמון החסר.
האינסולינים מהדור החדש מחקים את פעילות האינסולין בגוף תוך מיעוט תופעות לוואי, ומאפשרים התאמת הטיפול לצורכי הסוכרתי. אינסולינים אנלוגיים בזאלים, מאפשרים בחלק מהחולים איזון רמות סוכר בצום למשך יממה בזריקה אחת בלבד.
סוכרתיים מסוג 1 תלויים לחלוטין באינסולין חיצוני. מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על יתרונות של הטיפול באינסולין גם בשלבים ההתחלתיים של סוכרת מסוג 2. גישה טיפולית זו נתמכת על ידי האיגודים המקצועיים ברחבי העולם.
מחקר ה-ORIGIN, מחקר הבינלאומי חדש ורב משתתפים גילה שהטיפול באינסולין ארוך טווח בשלבי טרום סוכרת מאט את התקדמות המחלה. אצל סוכרתיים רבים, לאחר הארוחה עולות רמות הסוכר בדם אולם רמות האינקרטינים המופרשת אינן עולות בהתאמה, והשפעתן על התאים מפרישי האינסולין והגלוקגון (אנטי אינסולין) פחותה ביחס לאנשים ללא סוכרת.
אינקריטינים בעיקר הורמון הנקרא הורמון דמוי גלוקגון (GLP1 )הם הורמונים שמקורם במעי הפועלים להגברת שחרור האינסולין מהלבלב ודיכוי בהפרשת גלוקגון (אנטי אינסולין) וע"י כך איזון רמות הסוכר בדם.
ההורמון המאזן
אחד מהכלים הקיימים כיום לעידוד פעילות מערכת האינקריטינים ולסיוע באיזון רמות סוכר לאחר הארוחה הוא הורמון ה- GLP-1. הורמון ה-GLP-1 מופרש מהמעי באופן טבעי כתגובה להימצאות מזון במערכת העיכול, ומעודד הפרשת אינסולין.
ניתן לסכם את השפעתו רחבת ההיקף בכך שהורמון זה משפר איזון הסוכר וגורם לירידה במשקל. כיום קיימות תרופות הניתנות בכדורים ומעלות את רמות הורמון ה GLP-1 באמצעות עיכוב החומר המפרק אותו, לצד זריקות המכילות חומר דמוי ההורמון, אשר יכולות לחקות את פעילותו באנשים ללא סוכרת. תרופות אלו נבדלות ביניהן בהשפעתן על ערכי הסוכר במשך היום.
במחקר גדול שפורסם על ידי לאחרונה על 16.500 חולים ב- 788 מרפאות ב- 26 ארצות בעולם ב- NEJM על כדורים המעלים ריכוז GLP1 מצא כי תרופות אלו יעילות מאוד בהבאת החולים ליעד המטרה, מונעות הדרדרות של הכליה, ובטוחות מאוד לטיפול במרבית חולי סוכרת סוג 2
לצד הטיפול התרופתי, כלי חשוב נוסף לאיזון ערכי הסוכר לאחר הארוחה הוא הקפדה על אורח חיים בריא ועל תזונה מותאמת. התזונה המומלצת לסוכרתיים די דומה לזו המומלצת לאלה שאינם סוכרתיים.
עם זאת, בסוכרתיים, לתזונה השפעה משמעותית על איזון רמות הסוכר בדם, מניעת סיבוכים נוספים והעצמת האפקט של הטיפול התרופתי. תפריט מאוזן, תזמון ארוחות, שמירה על רמות סוכר, שומן ומשקל גוף רצויים הם העקרונות המנחים לתזונה נכונה. המזון אותו אנו אוכלים מורכב מפחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים.
השפעת הפחמימות על רמות הסוכר בדם מידית ומכרעת בעוד שלחלבון ולשומן השפעה מיידית פחותה. למטופל חשיבות מכרעת בהצלחת הטיפול. בידיו המפתח לשמירה על שיגרת חיים נכונה ולמניעת סיבוכים. סוכרתי אשר מתמיד בטיפול ומקפיד לשמור על איזון, יכול לנהל אורח חיים איכותי, הכולל טיולים, ספורט, אירועים משפחתיים, חופשות נסיעות לחו"ל והעיקר להבטיח אורך חיים ואיכות חיים דומה לזו של בן גילו שאינו סוכרתי.
הכותב הוא יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת