עד מדינה נגד מח"ש: חשפו סודות, חיי בסכנה
העד בפרשה שבה נאשמים שוטרים מסר מידע על עבריינים ותכנון רצח - והדבר נחשף. עכשיו הוא בטוח שאורבים לו כדי לסגור חשבון. לטענתו, השיבו לו במח"ש: "טעינו, מה אתה רוצה שנעשה? שנשב לך מתחת לבית 24 שעות ביממה? זה לא יקרה. תתבע אותנו". משרד המשפטים: מח"ש פעלה לפי הדין
המידע הסודי יצא לאור - ועד המדינה חושש לחייו. העד בפרשה שבה הואשמו שוטרים מזהיר כי המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) חשפה פרטים סודיים שהעביר בנוגע לתכנון רצח. בשבוע שעבר הגיש עד המדינה בקשה לבית המשפט המחוזי בלוד להפסקת עדותו באותו משפט ולדבריו הוא "מרגיש כמו מת מהלך". הבוקר (יום א') דחתה השופטת ורדה מרוז את בקשתו והוא נאלץ לחזור לסיים את עדותו.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
אשקלון בקו האש במלחמה בין ארגוני הפשע
יעלון בסורוקה: חמאס מתכונן לחדש האלימות
העד גויס בעבר על ידי שני שוטרים כדי לגנוב רכוש מבית. מח"ש, שהייתה מעוניינת להפליל את השוטרים, ביקשה ממנו להעיד נגדם ואף הציעה לו כסף. חלק אחר בפרשה נחשף בשבוע שעבר ב-ynet, ונגע להפעלת עד המדינה בזמן המשפט, כדי לשכנע נאשם אחר לשנות גרסה.
הבקשה לעכב את העדות בתיק השוטרים נומקה ב"שרשרת אירועים חמורה" אשר הובילה לחשיפת מידע מודיעיני בעניינו, שגורמת לו לטענתו לסכנת חיים.
לפי תלונתו של העד, לאחר שפנה לבקש הגנה ממח"ש, מסר לו בכיר במחלקה: "טעינו, מה אתה רוצה שנעשה? שנשב לך מתחת לבית עם רובים 24 שעות ביממה? זה לא יקרה! תתבע אותנו".
המידע המודיעיני קשור בין היתר לאחד הנאשמים בתיק, וכולל פרטים שמסר עד המדינה בקשר לתכנון רצח שבו מעורבים עבריינים מארגוני פשיעה גדולים. בעבר חתם עד המדינה על הסכם עם מח"ש, ובו התחייב למסור להם את המידע ואף לשתף פעולה בכל הקשור למסירת המידע ולשמירת סודיות. לדברי פרקליטו, עו"ד משה שוחטמן, בוצעו פעולות שלא בידיעתו של עד המדינה אשר מנעו את הרצח המתוכנן.
כשהבין עד המדינה כי המידע המודיעיני שמסר נחשף, הוא פנה לרונן מועלם, רכז המודיעין במח"ש, סיפר על כך והעלה בפניו את חששותיו. מועלם ביקש ממנו להכחיש בפני כל אדם שפונה אליו את תוכן המידע המודיעיני, ולדבריו הבטיח לברר כיצד הודלף המידע.
"דינו נחרץ"
לדברי עורך הדין, למרות פניותיו החוזרות ונשנות של עד המדינה לרכז המודיעין מועלם, "ואף מאות פעמים לפרקליטות המייצגות בתיק ולראש זרוע מודיעין במח"ש, עדיין בשלב זה דבר לא נעשה, איש לא קיבל אחריות ולא דאג לשלומו וביטחונו". לדבריו, הוא "הופנה מאחד לשני כאשר נציגי הפרקליטות שולחים אותו לנציגי מח"ש ונציגי מח"ש שולחים אותו לפרקליטות וחוזר חלילה".יתרה מכך, כאשר הצליח לשוחח עם ראש זרוע מודיעין במח"ש, שי קובנטור, לפני כשבעה חודשים, נמסר לו כי אין אפשרות להגן עליו. קובנטור אמר לו לפי הנטען: "אני יודע שאתה מקליט את השיחה, לך תתבע אותנו". עד המדינה טוען כי קיבל איומים מפורשים על חייו, ואף ידועים לו שמות האנשים המתכננים לפגוע בו. כאשר דיווח על כך לרכז המודיעין מועלם, "הוא הופנה להגיש תלונה במשטרה ותו לא", לטענת עורך הדין.
במהלך עדותו לפני כשבועיים בבית המשפט, הביע עד המדינה את
חששותיו בפני השופטת ורדה מרוז. זו הורתה לקיים פגישה בינו לבין ראש זרוע מודיעין במח"ש. אך הפגישה "לא הולידה דבר", לדברי עו"ד שוחטמן, "ויותר מזה - עד המדינה לא קיבל שום מענה למצוקותיו. רק הובטח לו שידברו איתו תוך חצי שנה שנה".
עוד סיפר: "הוא הוזהר שלא ייפגש עם עורך דין ואף אוים איום סרק כי אם יעשה זאת ייחשב הדבר הפרת הסכם ויוגש נגדו כתב אישום". לתחושתו, "דינו נחרץ. הוא החליף מכונית חמש פעמים בפחות משישה חודשים, הוא לא מסוגל לעבוד או להסתובב ברחוב מחשש ממשי לחייו.
"לאחר שיסיים להעיד בבית המשפט הוא יישכח לחלוטין. אם בשלב הזה, שהוא קריטי ביותר במח"ש, הוא זוכה ליחס מזלזל המפקיר את דמו הלכה למעשה, הוא חושש שלאחר שיסיים את עדותו יתעלמו ממנו לגמרי".
בהלטתה לדחות את הבקשה להפסיק את העדות, השופטת מרוז לא התייחסה לעצם חשיפת המידע, ורק הסבירה שהדברים אינם קשורים לניהול המשפט באולמה. סנגוריהם של הנאשמים בתיק, עורכי הדין שרון נהרי, עופר מושביץ ויאיר רגב, התנגדו לבקשה.
אחרי החלטת השופטת הבוקר אמר עו"ד שוחטמן כי "נמתין לסיום העדות בבית המשפט ולאחר מכן נפעל במהירות על מנת לוודא שביטחונו האישי של העד לא מוטל בסכנה. במקביל נפעל למציאת מנגנון שיפצה את העד על הנזק העצום שנגרם לו. אני קורא לרשויות החוק להקים ועדה שתחקור את המחדלים הרבים שעלו בפרשה הזו, שאלמלא כן יועבר מסר לציבור לא לשתף פעולה עם רשויות החוק".
ממשרד המשפטים (שמח"ש פועלת במסגרתו) נמסר בתגובה כי "הטענה כי מי מאנשי מח"ש פעל בדרך בלתי ראויה מופרכת, כמו גם טענות בדבר 'דליפת מידע' שנמסר למח"ש. מח"ש פעלה בעניין זה לפי הדין. נדגיש כי נוכח העובדה שמדובר בתיק המתנהל בימים אלו בבית המשפט, איננו מוצאים מקום להתייחס לטענות מאחר והדבר עלול להביא להשפעה על ההליך המשפטי. מטבע הדברים הטענות יתבררו בבית המשפט. עם זאת, יש לציין כי בית המשפט דחה בקשתו זו של עד המדינה".
למרות הנאמר בתגובה לגבי בירור הטענות בבית המשפט, נדגיש כי השופטת ציינה שהטענות לא קשורות למשפט ולכן דחתה את הבקשה.