עין סוכרתית: איך סוכרת פוגעת בראייה ומה הטיפול
הפגיעה הקשה ביותר בעין בגלל מחלת הסוכרת נקראת - רטינופתיה סוכרתית. מהם גורמי הסיכון למחלה, איך ניתן לאבחן ומהו הטיפול שיכול להציל את העיניים?
ערוץ הבריאות של ynet מתגייס למאבק במגפה של המאה - 21, מחלת הסוכרת. היא מהווה את גורם המוות השלישי בעולם המערבי. רק בישראל חיים כחצי מיליון חולי סוכרת, וההערכה היא כי קיימים כ-200 אלף חולים שכלל לא מאובחנים. בעולם, נאמד מספרם של חולי הסוכרת בכ-370 מיליון.
לכתבות נוספות על חיים עם הסוכרת
הפעילות נערכת באדיבות חברות התרופות סאנופי ונוברטיס.
במהלך השבוע ניתן לשאול את הרופאים המומחים שאלות באתר הפייסבוק שלנו - התשובות יינתנו במהלך הפורום החי, ביום חמישי ה-7.11.13
מחלת הסוכרת יכולה לפגוע בעין ובראייה. הפגיעה השכיחה ביותר היא פגיעה ברשתית העין הנקראת רטינופתיה סוכרתית Diabetic Retinopathy. מדובר באחד הגורמים המובילים לעיוורון בעולם המערבי והסיבה השכיחה ביותר לאובדן ראייה חמור בקרב אנשים צעירים ופעילים בגילאי 20-65.
את אפליקציית הבריאות לסמארטפון כבר הורדת? הורידו לאייפון או לאנדרואיד
למרות שלא ניתן עדיין למנוע את התפתחות הרטינופתיה הסוכרתית, הרי שניתן להקטין את שכיחותה וחומרתה על ידי איזון הסוכרת, מעקב מסודר אצל רופא עיניים וטיפול נכון ובזמן.
בשנים האחרונות עם הכנסתם של טיפולים חדשים לרטינופתיה סוכרתית יש מגמת שינוי וירידה במספר מקרי העיוורון מסוכרת. ללא טיפול, תתפתח רטינופתיה סוכרתית קשה ב – 60% מהחולים הסוכרתיים ובכמחצית מהם תוביל לירידה חמורה בראייה.
עוד על סוכרת:
- מחקר: דיאטה דלת קלוריות יכולה לרפא סוכרת?
- להתמודד עם המתוק: 10 דרכים לחיות עם סוכרת
- סוכרת: אפשר למנוע גם בלי שימוש בתרופות
ברשתית סוכרתית כלי הדם מאבדים את שלמות הדופן שלהם ואחידותם. שינויים אלה גורמים לדליפת נוזלים וחומרי דם מכלי הדם אל הרשתית, ויוצרים אזורי בצקת. שלב זה נקרא "רטינופתיה לא שגשוגית" ותיתכן פגיעה בראיה במידה ויש בצקת מרכזית.
שלב מתקדם יותר נקרא - “רטינופתיה שגשוגית”, בשלב זה צומחים כלי דם חדשים לא בריאים, דקים ושבירים על פני הרשתית שיכולים לדמם בקלות ואף להתכווץ ולהפריד את הרשתית ממקומה. במקרים אלה יש ירידה חדה בראייה, בחלקה לא הפיכה.
גורמי הסיכון להתפתחות המחלה ולהחמרתה:
1. משך הסוכרת
2. איזון לקוי של הסוכרת
3. קיום מחלות נלוות כגון יתר לחץ דם, אי ספיקת כליות וכד'
4. רקע משפחתי של רטינופתיה סוכרתית קשה.
5. הריון בחולות סוכרת TYPE 1
סימני המחלה
למרות הנזק הקשה שיכול להיגרם לראייה, המחלה אינה מלווה בכאבים ולעיתים אין כלל סימני אזהרה והראיה נשארת טובה למרות התקדמותה. הירידה בראיה מופיעה כשהמחלה נמצאת כבר בשלבים מתקדמים או כשהיא מערבת את אזורי הרשתית המרכזיים.
במקרים בהם יש בצקת באזור מרכז הראיה ברשתית (המקולה) מופיע עיוות התמונה. במקרים בהם יש דימום אל תוך הזגוגית מכלי הדם החדשים, מופיעים כתמים שחורים בשדה הראיה. כאשר הדימום רב או במקרים בהם כבר קיימת הפרדה של הרשתית, יתכן אובדן ראיה מוחלט. בשלב זה הטיפול יעיל פחות ולא תמיד יכול להחזיר ראייה שאבדה.
אין לחכות עד להופעת סימנים וכל חולה סוכרת חייב להיבדק ע"י רופא עיניים בצורה מסודרת ותקופתית.
אבחון
בדיקת רשתית ע"י רופא עיניים, בדיקות עזר לצורך מעקב, הערכת תוצאות הטיפול והחלטה על המשך טיפול.
צילום פלואורסצאין: צילום של רשתית העין בו מודגמים כלי הדם של הרשתית באמצעות חומר צבע (פלואורסאיני). המוזרק לווריד ביד צילום זה מזהה מקורות דלף וחסימות בכלי הדם ואת כלי הדם החדשים הלא תקינים.
OCT (Optical Coherent Tomography): בדיקה לא פולשנית המתבצעת כצילום דרך אישונים מורחבים ובה מקבלים מיפוי מדויק של פני הרשתית ואיתור אזורי הבצקת.
Ultra sound: במקרים בהם לא ניתן לראות את הרשתית עקב דימום כבד או קטרקט מתקדם בדיקה המספקת תמונה אנטומית של מנח הרשתית.
הטיפול במחלה
במידה וקיימת רטינופתיה סוכרתית המצריכה טיפול - קיימים מס' סוגי טיפול:
1. טיפול בלייזר:
הטיפול הוותיק ביותר ברטינופתיה סוכרתית ונמצא בשימוש למעלה מ 35 שנה.
הלייזר מצליח בחלק ניכר מהמקרים לעצור את התהליך ולמנוע ירידה קשה בראייה, אך הוא אינו גורם לשיפור בראייה !
2. נוגדי VEGF להזרקה תוך עינית:
VEGF הינו חומר שנמצא כאחראי להעלאת חדירות כלי דם, ודלף מהם וליצירת כלי דם חדשים לא בריאים. בעיניים של חולים עם רטינופתיה סוכרתית נמצאו ריכוזים גבוהים של VEGF.
הזרקות תוך עיניות של נוגדי VEGF יכולות לשפר בצורה משמעותית את ממצאי הרשתית, להפחית את הבצקת, ולהביא לנסיגת כלי דם חדשים שאינם נסוגים למרות הטיפול המקובל בלייזר. ובסופו של דבר להביא לשיפור בראייה.
הטיפול בנוגדי VEGF ניתן בהזרקה תוך עינית בלבד. ההזרקה נעשית במרפאה, בתנאים סטריליים, לאחר הרדמה מקומית, אינה כואבת ואינה דורשת אשפוז. יש צורך לחזור על ההזרקות מדי 4-6 שב עד לנסיגת הממצאים.
3. טיפול בסטרואידים:
בהזרקה תוך עינית מיועד לטיפול בבצקת.
מניעת המחלה ואי החמרתה
עדיין אין בידינו התרופה אשר תמנע את התפתחות הרטינופתיה הסוכרתית, או תגרום לריפויה. אך איזון טוב של הסוכרת מעכב בצורה משמעותית את התפתחות סיבוכי הסוכרת ואת החמרתם.
כיום הדרך לשמור על ראייה טובה לאורך זמן היא:
איזון הסוכרת
איזון לחץ הדם
בדיקה תקופתית מסודרת ע"י רופא עיניים
טיפול נכון ובזמן ולפני הופעת מחלה קשה ומתקדמת
הטיפול הטוב ביותר
מחלת הסוכרת היא עדיין הגורם המוביל לעיוורון בגיל העבודה, אך ניתן להילחם בתופעה:
1. על החולה לעבור בדיקות עיניים תקופתיות מסודרות על ידי רופא עיניים מומחה ולאחר הרחבת האישונים.
2. המחלה אינה מלווה בכאב או בסימנים חיצוניים ולכן אין לחכות להופעת סימנים : תיתכן מחלה מסכנת ראייה גם עם חדות ראייה טובה.
3. יש לאזן היטב את הסוכרת, לחץ הדם והמצב הכלייתי, כהגנה על העין והראייה.
4. יש טיפול !!!! טיפול לרטינופתיה סוכרתית יכול לייצב את הראייה וגם לשפרה.
5. הטיפול יכול להיות מורכב ממספר מסלולי טיפול הכוללים לייזר ו/או הזרקות תוך עיניות.
6. הטיפול הוא כרוני כמחלת הסוכרת עצמה. יש לפעמים צורך בהזרקות חוזרות לאורך זמן ואין זה סימן לכישלון הטיפול.
ד"ר עירית רוזנבלט מבית חולים בילינסון והמועצה הלאומית לסוכרת