מנובמבר: הקלה בביורוקרטיה לעסקים קטנים
משרד הפנים מציג רפורמה ברישוי עסקים: חלק מדרישות הרישוי יבוטלו ואחרות יאוחדו. הצו החדש כולל הקלה בהליכי הרישוי, ומניעת כפילויות בתהליכי הוצאת הרישוי, ובמקביל מהלכים שיבטיחו שמירה על בריאות הציבור
הקלה בביורוקרטיה: בתחילת החודש הבא יכנס לתוקף עדכון הצו לרישוי עסקים שיכלול שינויים רבים בדרישות הרישוי - רובם יביאו להקלה משמעותית ברישוי עסקים.
הצו האחרון שפורסם לרישוי עסקים היה בשנת 1995, ובימים הקרובים יפורסם הצו המעודכן שנקבע על ידי שר הפנים גדעון סער. הצו החדש כולל הקלה ומניעת כפילויות בתהליכי הוצאת הרישוי, לצד מהלכים שיבטיחו שמירה על הציבור, בריאותו וסביבתו.
השינויים שהוביל משרד הפנים, ויבוצעו בצו הקרוב, נקבעו לאחר התייעצות עם נותני השירותים במטרה לבחון באילו מקומות ניתן להקל ובאילו מקומות יש להוסיף פעולות שיבטיחו את שמירת הציבור. בין נותני השירותים: משטרת ישראל, המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות, משרד החקלאות ומשרד הכלכלה.
במסגרת השינויים, 34 סוגי עסקים טעוני רישוי הורדו מהצו החדש בהם גיהוץ, בית ספר לנהיגה, חנויות דיסקים, חנויות למכירת רהיטים, חנויות אבני חן ויהלומים (מעל 200 אלף שקל), מכון פיזיותרפיה, חנויות למכירה ולתיקון מוצרי אלקטרוניקה, השכרת כלי טיס, חנויות מטבעות ומדליות ועוד.
כיום העסקים הללו נדרשים לרישוי, על אף שיש להם כבר מחויבות לעמוד בחוקים, למשל חוק דיני הכבאות בכל הנוגע לכיבוי אש (כלומר יש כבר כיסוי לעמוד בתנאים שיבטיחו את שלום הציבור ותהליך הרישוי מייצר כפילות שמכבידה על בעלי העסקים).
עוד קובע הצו החדש כי 34 סוגי עסקים טעוני רישוי יאוחדו ל-18. משמעות כניסתה לתוקף של הוראה זו היא הקלה על בעלי עסקים באמצעות אגרה מופחתת למי שפותח עסק עם מספר עיסוקים, שעד כה נדרש להוציא רישוי לכל אחת מהפעולות.
עם זאת הצו החדש קובע גם כי 12 סוגי עסקים יידרשו לרישוי חדש - מדובר בסוגי עסקים חדשים או כאלה שהתברר שהסיכונים המאפיינים אותם דורשים רישוי. לדוגמא: יריד מזון, תחנת רכבת תת-קרקעית, הרכבת ציוד רפואי, מעבדות לבדיקות מזון, מרכז לתחזוקת רכבות (זה עסק חדש שלא היה קיים בזמן הצו הקודם). במשרד הפנים מציינים כי המשמעות פעילות העסקים הללו לפני כניסת הצו המעודכן היתה העדר רישוי לעסקים שהסיכונים הכרוכים בהם דורשים רישוי.
עוד ייכנסו לתוקף שינויים נוספים בהגדרות סוגי העסקים שנועדו להקל על בעלי העסקים. כך לדוגמא, עד כניסתו של הצו לתוקף, מסעדה שמוגשים בה משקאות משכרים נדרשת לשני סוגי רישיונות (אגרה כפולה), כאשר את הרישיון להגשת משקאות משכרים יש לחדש בכל שנה. עם כניסתו של הצו לתוקף יהיה צורך רק ברישיון למסעדה, אשר יש לחדשו אחת ל בכל שלוש שנים. זאת, כיוון שעיקר העיסוק של המסעדה - מהות העסק - היא מזון, בעוד שהגשת המשקאות היא עיסוק משני.
עם זאת, פאבים , לדוגמא, יחדשו את רישיונם בכל שנה, כפי שמתבצע עכשיו. זאת, מאחר והעיסוק העיקרי שלהם - מהות העסק - היא הגשת משקאות משכרים.
בחלק מהעסקים יצומצמו מספר נותני האישורים הנדרשים, ומנגד יתווספו נותני אישור ל-5 סוגי עסקים. לדוגמא: לתחנת כוח נוספה משטרת ישראל כנותנת אישור, כיוון שמדובר במתקן אסטרטגי שהמשטרה תפקח עליו מחשש לאירועים בטחוניים למשל.
הצו צפוי להיכנס לתוקף ב-6 בנובמבר ובמהלך הימים הקרובים יפורסם ברשומות.
צילום: shutterstock
גדעון סער
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים