"אולי נקיים טורניר בינלאומי בישראל ופלסטין"
נשיא פיפ"א, ספ בלאטר, הגיע לאוניברסיטת אוקספורד, דיבר על אפשרות קיום מונדיאל הנערים באיזור, ענה לשאלות סטודנטים והגיב לביקורות. העובדים שמתו בקטאר? "אי אפשר לדעת מה קורה שם, זה כמו במלחמת האזרחים בסוריה". האיומים של טורה? "החרמת המונדיאל לא תפתור את בעיית הגזענות"
"כדי לנצח צריך לקחת סיכונים, אבל מי שלוקח סיכונים, גם עלול להפסיד וההגעה שלי לפה היא סיכון", כך פתח את דבריו נשיא פיפ"א, ספ בלאטר , שהתארח במועדון "אוקספורד יוניון" היוקרתי באנגליה בסוף השבוע האחרון ושוחח עם סטודנטים מקומיים.
עד ב-ynet ספורט:
- איך מיאמי והלייקרס פתחו את העונה ב-NBA?
- רדנאפ מחכה לטלפון מבניון
- וגם: כשאגדה אדומה פוגשת אגדה צהובה / "בועטת"
לא במקרה בלאטר אמר דברים אלה בתחילת דבריו. הוא אמנם נחשב לאחד האנשים החזקים ביותר בכדורגל העולמי, אבל גם לאחד השנויים ביותר במחלוקת, שלא לומר שנואים. כשנכנס לחדר הדיונים הנראה כגרסאה מוקטנת של מושב הפרלמנט הבריטי, הוא ספג קריאות בוז קלות מהקהל.
בלאטר נחשד בעבר בשוחד ורבים מאשימים אותו בניהול כושל, אינטרסנטי ולא 'נקי-כפיים' של אירגון הכדורגל החשוב בעולם. בחודש אוגוסט האחרון, נחשף בבריטניה כי העובדים הזרים בקטאר המועסקים בבנייה לקראת מונדיאל 2022, זוכים לתנאי מחייה מחפירים, רבים מהם מתו בשל כך וכי הצפי הוא שעד הטורניר עצמו, ימותו עוד 4,000 אנשים.
באותו זמן בדיוק, במהלך גביע הקונפדרציות בברזיל, נערכו הפגנות ענק של מאות אלפי בני אדם שזעקו כיצד כספי הציבור מופנים לשיפוץ אצטדיונים ומתחמי בילויים לאוהדים שיגיעו בקיץ 2014 למונדיאל"א, בזמן שמחירי הנסיעות באוטובוס זינקו לשמיים.
וזה עוד לא הכל. רק לאחרונה התבטא קשר נבחרת חוף השנהב ומנצ'סטר סיטי, יאיא טורה, באומרו ששחקנים שחורים עשויים להחרים את מונדיאל 2018, שייערך ברוסיה, בשל הגזענות במדינה. הדברים הגיעו אחרי שטורה שיחק עם הסיטיזנס נגד צסק"א מוסקבה בליגת האלופות וספג קריאות כחלק מתופעה, שנמצאת בעלייה בשנים האחרונות ברוסיה וגורמת לסבל עבור השחקנים שחומי העור.
עבדות מודרנית? גזענות? שחיתות ארגונית ושלטונית? אז איפה פיפ"א בכל הסיפור ומה תפקידו של נשיא האירגון? לפני שהחל לענות לשאלות הסטודנטים, בלאטר לקח אוויר וניסה לרכך את דעתם - הוא סיפר על אביו שלא הרשה לו להיות כדורגלן, התבדח על יריבת אוקספורד, אוניברסיטת קיימברידג', וגם שיבח את הכדורגל האנגלי.
"פיפ"א לא יכולה להיות אחראית להכל, מה היא יכולה לעשות?", התגונן בלאטר בהתייחסו למונדיאל בקטאר וסיפר כי הוא יגיע למדינה בשבועות הקרובים כדי לבדוק את הנושא. הוא אף הוסיף בהשוואה מעט משונה: "כמו במלחמת האזרחים בסוריה, אי אפשר באמת לדעת מה קורה שם, ולפי בירור שלנו, העובדים שמו שם, בכלל עובדים על בניית מגורים ותשתיות לרכבות ולא על אצטדיונים".
בלאטר גם לא ממש מתרשם מהאפשרות שהשחקנים שחומי העור יחרימו את המונדיאל ברוסיה. "זה לא יפתור את הבעיה", הוא אמר וסיפר כי הוא מתכנן להיפגש בנושא עם נשיא אופ"א, מישל פלאטיני, "הדרך לטפל בגזענות היא לא דרך עונשי רדיוס או קנסות, אלא בעזרת הורדת נקודות משמעותית, ואפילו שלילת הזכויות של קבוצות להיות חלק מהליגה".
כשנדרש להתייחס להאשמות השחיתות, בלאטר היתמם. "אנשים חושבים עליי כחסר לב שמוצץ את החיים מהכדורגל. יש ביקורת ואנחנו מקשיבים לה, אבל השחיתות (בפיפ"א) מגיעה מהחברות, מהתרבות המקומית ולא מאיתנו", הוא אמר לפני שמספר סטודנטים עזבו את המקום בהפגנתיות.
"רוצה שישראלים ופלסטינים ישחקו יחד"
ואחרי שאלות הסטודנטים, בלאטר דיבר גם על ישראל וסיפר כי הוא רואה בתפקידו ככזה שיכול לקרב בין העמים דרך הכדורגל. "יש נסיונות להסדיר את השתתפותם של שחקנים פלסטינים במשחקים בתנאי שיש תיאום בטחוני מראש", אמר נשיא פיפ"א שסיפר כי כבר שוחח בנושא עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, "אני רוצה ששחקנים ישראלים ופלסטינים ישחקו יחד".
בלאטר אף הבהיר שמדובר רק בצעד ראשון וסימן את המטרה הבאה: "השלב הבא יהיה טורניר בינלאומי שיתקיים בישראל וגם בשטחים, אולי אפילו גביע העולם לנערים, עד גיל 17". והאם יש סיכוי לראות את ישראל חוזרת לשחק באסיה? לבלאטר יש תשובה חד משמעית: "זה יקח יותר זמן מאשר קיום טורניר בינלאומי בשטחים הפלסטינים".
נדמה שכל עולם הכדרוגל ואולי הספורט מחכה לראות כיצד יכריע האיש, ששמו קושר בעבר בהקשרים שליליים לא פעם ולא פעמיים, בבבעיות שקשורות לכדורגל אבל גם לפוליטקה וממון. אחרי הסיכון שלקח ב"אקספורד יוניון", נשאלת השאלה איזה הימורים הוא ייקח בברזיל, ברוסיה, בקטאר ובישראל, ומי יהיו המנצחים והמפסידים.