"ארה"ב צותתה לוותיקן, אולי גם לאפיפיור"
עיתון איטלקי מדווח כי בין עשרות מיליוני השיחות שלהן צותת המודיעין האמריקני באיטליה, גם כאלה של בכירי העולם הקתולי. בדיווח מועלית גם הסברה שהאמריקנים צותתו לאפיפיור הנוכחי, פרנסיסקוס ה-1, לפני בחירתו. בוותיקן לא מתרגשים
העיתון האיטלקי "פנורמה" מדווח הערב (יום ו') כי לא רק המנהיגה החזקה ביותר באיחוד האירופי, אנגלה מרקל, הייתה נתונה לציתותים מצד ארה"ב, אלא גם הוותיקן, ואולי אף האפיפיור שנבחר מוקדם יותר השנה, פרנסיסקוס הראשון. לפי הדיווח, ייתכן שארה"ב צותתה לטלפונים בוותיקן גם בימי "הקונקלבה" - הכינוס המסורתי לבחירת האפיפיור, שנערך במרס השנה - ובוודאות עשתה זאת לפני הכינוס הזה.
עוד חדשות מהעולם :
- נחתה בגְרֶנָדָה (קריביים) ולא בגְרָנָדָה (ספרד)
- בן 20, רצח 79 איש. חבר קרטל סמים הכי צעיר
- "צרפת שילמה מיליונים כדי לשחרר חטופים"
- לראשונה באירופה: לא חובה להגדיר מין תינוק
ב"פנורמה" נכתב כי המודיעין האמריקני עקב אחרי שיחות טלפון שנעשו במהלך הקונקלבה אל המעון שבו שהו בכירי העולם הקתולי ברומא, בהם הארכיבישוף דאז חורחה מריו ברגוליו, וכן לשיחות שנעשו מהמעון החוצה. ברגוליו נבחר בהמשך לאפיפיור, והחליף בתפקיד את בנדיקטוס ה-16 שפרש.
לפי הדיווח ב"פנורמה", אחד העיתונים שבבעלות ראש ממשלת איטליה לשעבר סילביו ברלוסקוני, סוכנות המודיעין האמריקנית NSA עקבה אחרי שיחות הטלפון של בישופים וקרדינלים רבים בוותיקן, בימים שסביב הכנס המסורתי שבו נבחר ברגוליו למנהיג הכנסייה הקתולית.
הדיווח הזה בא על רקע הטענות שה-NSA האמריקנית עקבה אחרי 46 מיליון שיחות באיטליה בין 10 בדצמבר ל-8 בינואר האחרון. לפי הדיווח ב"פנורמה", "החשש הוא שאפילו שיחותיו של האפיפיור לעתיד דאז היו תחת האזנות. לפי מסמכים שהגיעו לאתר ההדלפות 'ויקיליקס', ברגוליו היה יעד לתשומת לב מצד המודיעין האמריקני כבר מאז 2005".
דובר הוותיקן, האב פדריקו לומברדי, המעיט בחשיבות הדיווח. "אין לנו שום מידע על כך, ובכל מקרה אנחנו לא מודאגים", אמר בתגובה על הכתבה של "פנורמה".
משבר האמון בין ארה"ב לאירופה
פרשת הציתותים של הממשל האמריקני פגעה מאוד בתדמיתו וסיבכה את אובמה גם בבית. מוקדם יותר השנה חשפו עיתונים אמריקניים ובריטיים שרשויות אכיפת החוק והביטחון וסוכנויות ריגול בארה"ב צותתו בשנים האחרונות לעשרות אלפי אזרחים אמריקנים דרך חברות טלפון, שירותי דואר אלקטרוני, חשבונות פרטיים ברשתות החברתיות ושירותים אינטרנטיים אחרים כמו תוכנת סקייפ. בהמשך התברר כי ההאזנה הייתה נרחבת בהרבה, וכללה גם מיליוני אזרחים ובכירי ממשל ברחבי העולם, כולל מדינות אירופיות הנחשבות לידידותיה הטובות ביותר של ארה"ב, כמו בריטניה, גרמניה וצרפת.
מבקרי תוכניות הציתות שנחשפו טענו כי מדובר בהפרה חמורה ובוטה של הזכות לפרטיות, ואפילו עיתונים ליברליים כמו "ניו-יורק טיימס", שבדרך כלל תומכים בנשיא ארה"ב ברק אובמה ובקו הכללי שהוא מייצג, מתחו עליו ביקורת קשה. אובמה עצמו ובכירי ממשל אחרים הגנו על תוכניות הציתות שנחשפו, הדגישו שהן נעשו בידיעת הקונגרס ובאישורו, והבהירו כי היקפן קטן מכפי שדווח. אובמה עצמו אמר כי במידע שנאסף בתוכניות אלה לא נעשה שימוש לרעה, וכי לא ניתן להבטיח "100% ביטחון ו-100% פרטיות". עם זאת, הוא הבטיח לבחון היטב את המדיניות כדי לדאוג שלא לפגוע בזכויות הפרט.
מי שחשף את תוכנית הציתותים הסודית הוא אדוארד סנואודן, איש מודיעין אמריקני שהחליט - לטענתו מטעמים אידיאולוגיים - להוציא לאור את הפרטים ונמלט לאחר מכן להונג קונג. מחשש שיוסגר לארה"ב הוא ברח משם לרוסיה, שהודיעה כי לא תמסור אותו לידי האמריקנים. הסתתרותו של סנואודן בנמל התעופה במוסקבה העכירה עוד יותר את היחסים בין רוסיה לארה"ב, שיודעים מתיחות הולכת וגוברת בשנים
האחרונות על רקע מעצר הדדי של מרגלים וסוגיות גיאו-פוליטיות כמו הגרעין האיראני ומלחמת האזרחים בסוריה, שבכל הקשור להן מתייצבים האמריקנים והרוסים משני צדי המתרס.
השבוע יצרה פרשת ההאזנות משבר דיפלומטי של ממש בין ארה"ב לגרמניה ולאיחוד האירופי בכלל, על רקע הגילוי שארה"ב האזינה לטלפון הסלולרי של הקנצלרית אנגלה מרקל. היא התקשרה לאובמה בשבוע שעבר כדי למחות על כך בחריפות. ביום ראשון בבוקר דיווח העיתון הגרמני "בילד" כי אף שאובמה הכחיש שוושינגטון מצותתת לטלפון של מרקל, בפועל לא רק שהדבר הזה אכן קרה - אלא שאובמה גם ידע ועודכן על ההאזנות למרקל באופן אישי מאז שנת 2010 לפחות. העיתון הגרמני ביסס את הדיווח על מקור ב-NSA. לפי הדיווח ראש ה-NSA קית אלכסנדר עדכן את אובמה על ההאזנות למרקל לפני שלוש שנים.