שתף קטע נבחר

 

לפיד: תוספת תבוא על חשבון מעמד הביניים. מערכת הביטחון: אנשי קבע לא מעמד ביניים?

הקבינט המדיני ביטחוני היה אמור לדון אמש בהפחתת קיצוץ תקציב הביטחון ב-3.5 מיליארד ש', אך כלל לא התכנס. בתום כ-7 שעות של דיונים שבהם היה מעורב גם נתניהו, הוחלט לדחות את הישיבה להיום. לפיד: "למה מערכת בזבזנית צריכה לבוא על חשבוננו?". גורמי ביטחון: "מוליכים שולל את הציבור"

משרד האוצר ומשרד הביטחון מתבצרים בעמדותיהם בדיונים על הקיצוץ בתקציב הביטחון: הקבינט המדיני-ביטחוני היה אמור להתכנס אמש (יום ד') לדון בתקציב, אך בתום שעות של דיונים בין הצדדים נדחתה הישיבה להיום. הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ מבקש להפחית את הקיצוץ בביטחון ב-3.5 מיליארד שקלים. שר האוצר יאיר לפיד מתנגד להפחתה בקיצוץ. "כל תוספת לצבא תבוא על חשבון מעמד הביניים, הבריאות, החינוך והרווחה", אמר לפיד בשיחות סגורות.

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות

 

מהשעה 15:00 ועד 22:00 התנהלו דיונים בלשכת ראש הממשלה במטרה להגיע להסכמה בין שר האוצר, שר הביטחון, הרמטכ"ל וראש הממשלה. במהלך היום נועדו השרים יעלון ולפיד בנפרד ולאחר מכן עם אנשיהם ולאחר מכן גם עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. היום ב-12:00 אמורים השרים להתכנס לדיון, ולפי הלך הרוח אמש, ייתכן כי בסופו של דבר ראש הממשלה יצטרך להיות זה שיכריע ולקבל את אישור השרים.

 

נתניהו ויעלון. ראש הממשלה ייאלץ להכריע? (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נתניהו ויעלון. ראש הממשלה ייאלץ להכריע?(צילום: אוהד צויגנברג)

תקציב הביטחון שנקבע הוא 51 מיליארד שקל לשנים 2014-2013. התקציב הזה כולל קיצוץ פורמלי של בין 4 ל-5 מיליארד שקל. בעקבות התייקרויות והוצאות בלתי צפויות קפץ הקיצוץ הריאלי בפועל ל-7.5 מיליארד שקל. כעת מבקשת מערכת הביטחון מהממשלה שהקיצוץ הריאלי יעמוד רק על ארבעה מיליארד שקל. משמעות הדבר היא שיש מחלוקת על 3.5 מיליארד שקל. 

 

לפיד מתנגד להפחתה בקיצוץ. "הכסף צריך ללכת למעונות יום ולדיור לזוגות צעירים", אמר שר האוצר בשיחות סגורות. "מעמד הביניים הישראלי לא מבין למה מערכת בזבזנית ומנופחת צריכה לבוא על חשבונו בכל תקציב מחדש". גורמי ביטחון בכירים אמרו מנגד כי "בתקציב הזה אי אפשר יהיה לספק ביטחון לאזרחי המדינה".

 

לדבריהם, "האוצר מתנהל כמו גוף שיש לו מדינה. הוא מסית נגד אנשי קבע שמרוויחים משכורות נמוכות מאוד. האוצר נדרש להציג לראש הממשלה ולמועצה לביטחון לאומי עד 15 באוקטובר את עודפי התקציב ולא עשה זאת. גם עכשיו הוא מסרב לעשות זאת. יש החלטת קבינט שעודפי תקציב יינתנו בעדיפות לביטחון כי היה ברור שאנחנו בתקציב חסר. שר האוצר הצביע בעד ההחלטה הזו. עכשיו באוצר גם מתכחשים לה וגם מסרבים לחשוף עודפים. זה דיון פוליטי מביש ולא דיון ענייני.

 

"זה יפה לדבר על מעמד הביניים, אבל אלפי משרתי קבע מפוטרים ועוד אלפי עובדי התעשיות הביטחוניות שאולי יפוטרו, זה לא מעמד הביניים? במצב הנוכחי אי אפשר לספק ביטחון. לא יהיו אימונים, לא יהיו הכשרות והצבא יתנוון. זו סכנה אמיתית. אי אפשר לומר שאנחנו מתחמקים. שר הביטחון התחייב לקיצוץ של 3 מיליארד שקל ועומד בכך כי הוא מבין את החשיבות של נשיאה בנטל. אבל ההסתה נגד משרתי הקבע חצתה כל גבול. באוצר מוליכים שולל את הציבור. מציגים מצג שווא ומספרים סיפורי מעשיות שכבר לא קיימים בנוגע למערכת הביטחון, מטעמים פוליטיים".

 

האתגרים של צה"ל

פרשננו רון בן ישי מוסר כי במערכת הביטחון ובצה"ל מביעים דאגה שאם לא תתקבל דרישתם בעניין הפחתת הקיצוץ בתקציב הביטחון, אזי קיים חשש כבד שצה"ל לא יוכל לעמוד במשימותיו, כפי שקבעה הממשלה על פי תרחשי האיום. החשש נובע מכך שחלק ניכר מתרחישי האיום שצה"ל מתכונן אליהם אמורים להגיע לכדי הבשלה ומסוכנות בסביבות מרס-אפריל 2014. בנקודת זמן זו כתוצאה מהקיצוצים בתקציב הביטחון צה"ל יהיה בשפל החמור ביותר מבחינת מוכנות וכוננות. מדובר ביחידות מילואים שלא יתחילו להתאמן אלא ב-2015, ובמערכי שריון וחיל אוויר שהתחליפים עבורם, אחרי שייסגרו, יהיו מבצעיים רק מ-2016.

 

משמעות הדבר היא, כך לפי מערכת הביטחון, שצה"ל לא יהיה במוכנות מספקת לטפל בתרחישים כמו למשל הפרות סדר המוניות ביהודה ושומרון, כתוצאה מפיצוץ אפשרי בשיחות עם הפלסטינים באפריל. גם איראן אמורה להפוך במועד הזה ל"מדינת סף" וישראל תצטרך לשקול אם היא צריכה להשתמש באופציה הצבאית כדי לסלק את איום הגרעין האיראני לשנים אחדות.

  

ראש הממשלה והרמטכ"ל (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש הממשלה והרמטכ"ל(צילום: AP)

הקיצוץ אמור להביא לפיטוריהם של 4,500 משרתי קבע, בהם קצינים ונגדים. שלשום אמר שר הביטחון משה (בוגי) יעלון כי "בחודשים האחרונים אנו ניצבים בפני שיקולים אסטרטגיים כבדי משקל שמחייבים אותנו לבצע מהלכים כואבים. נדע לעשות זאת באחריות ובשיקול דעת תוך שמירה על הנכסים הביטחוניים שלנו".

 

יום קודם הוא נשמע חריף יותר, כשתקף את האוצר ישירות בדיון שנערך בוועדת העבודה והרווחה בכנסת. "האוצר מנצל את האווירה הציבורית, שלפיה אפשר לפגוע באנשי הקבע. גם בדיון הקרוב על תקציב הביטחון, ידרוש משרד האוצר קיצוץ בכוח האדם של 4,500 משרתי קבע ולא יהיה רעש ציבורי כמו איום הפיטורים של 800 עובדי טבע", אמר.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 30/10/2013 21:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שר האוצר לפיד
צילום: מוטי קמחי
מומלצים