החייל והמתורגמן האפגני התאחדו בארה"ב
מתורגמן אפגני שהיה ברשימת החיסול של הטליבאן קיבל את אשרת הכניסה לארה"ב בתום מאבק ארוך שניהל עבורו חייל אמריקני, שאותו הכיר במהלך הקרבות באפגניסטן. "הוא הציל את חיי, קיימתי מה שהבטחתי לו", סיפר החייל
קרוב לשבע שנים שירת יאניס שינווארי כמתרגם של הכוחות האמריקניים באפגניסטן. הוא הפך לאחד מיעדי החיסול הבולטים של הטליבאן, שהחשיב אותו לבוגד שיש להרוג, כמו את כל מי שנלחם לצד האמריקנים. "האיומים על חיי גברו מיום ליום", מסר שינווארי בן ה-35, נשוי ואב לשני ילדים קטנים. השבוע הפסיק המתורגמן לפחד, כשהגיע לאדמת ארה"ב. ספק אם היה מצליח לולא עזרתו של חייל אמריקני שחייב לו את חייו.
עוד חדשות מהעולם :
139 יצירות בהולנד - "נבזזו מיהודים בשואה"
"חוטף מדלן מקאן זוהה. רצח ומת ב-2009"
"זה בסיסי לאסוף מידע על מנהיגים זרים"
בשנת 2009 הוצב שמו של שינווארי ברשימה השחורה של הטליבאן, אחרי שהמתרגם וקצין המודיעין האמריקני מאט זלר נתפסו במארב של הארגון במזרח אפגניסטן. "ראיתי משאית מתפוצצת ואת זלר, שהיה רחוק מהיחידה שלו, יורה על הטליבאן באזור ההרג", סיפר שינווארי לרשת CBS. "הלכתי והבאתי אותו לאזור בטוח". בדרך לחוף המבטחים ירה המתרגם האפגני למוות בשני חמושים שהתגנבו מאחוריהם.
מאז הספיק זלר לשוב הביתה, ואילו שינווארי נאלץ להסתתר עם משפחתו מזרועות הטליבאן. הארגון דרש את ראשו של שינווארי. "אפגניסטן לא בטוחה יותר לאף אפגני שעובד עם ממשלת ארה"ב, במיוחד עם אלה שעובדים עם הצבא", הוא הסביר.
לפני יותר משנתיים פנתה המשפחה האפגנית לארה"ב בבקשה לוויזת מהגרים מיוחדת (SIV), שנועדה לאלו שסייעו לכוחות האמריקניים בעיראק ובאפגניסטן. בקשת המקלט נתקלה בסחבת הבירוקרטית, והמשפחה נותרה תחת סכנה.
למזלו של שינווארי, היה לו את זלר, שלא שכח את מי שהציל אותו. לפי רשת CBS, עוד באפגניסטן הבטיח זלר לעשות הכול כדי ששינווארי יגיע לארה"ב בריא ושלם ויקבל את המקלט שמגיע לו ולמשפחתו. לאחר שזלר שמע שאין התקדמות בנושא, הוא פתח בקמפיין אינטרנטי ותקשורתי כדי להציל את חברו. יותר ממאה אלף חתימות נאספו ברשת לטובת הגעתו של שינווארי לארה"ב. זלר הצליח לרתום גם את התקשורת לסקר את הנושא, ובתחילת החודש שעבר אישרה מחלקת המדינה את הוויזות של משפחת שינווארי.
"כבר לא נעולים בבית"
כשנראה היה שהכול מסתדר, השהתה כעבור שבועיים מחלקת המדינה את הוויזות מבלי לנמק את המהלך. השניים מאמינים כי ייתכן שאיש מטעם הטליבאן התקשר לשגרירות ארה"ב בקאבול כדי לנסות ולחבל בהימלטותה של המשפחה. שתי בדיקות פוליגרף נערכו לשינווארי לפני שחודש האישור. רק לאחר סוף השבתת הממשל הפדרלי בארה"ב יכלה הנסיעה לצאת לדרך, והמשפחה סוף סוף נמלטה מאפגניסטן.
זלר חיכה למשפחת שינווארי בשדה התעופה בוושינגטון, והתפלל שהכול עבר בשלום. כשראה את המתורגמן השניים התחבקו, וזלר בירך אותו ב"סלאם עליכום". אחר כך סיפר זלר כי סוף סוף הוא יכול לנשום לרווחה. "החבר שלי הגיע הביתה", אמר נרגש.
"מה שהוא הבטיח לי הוא קיים. כשהוא עזב הוא הבטיח שיום אחד הוא יביא אותי הביתה. ארצות הברית זה הבית שלי", סיפר שינווארי. "עכשיו כולנו בטוחים. לא נהיה נעולים בבית. אני יכול לשלוח את הילדים שלי לבית הספר, והם יכולים לשחק בחוץ עם ילדים אחרים".
גם עכשיו, כשחיי חברו ניצלו, זלר לא נרגע. שינווארי ומשפחתו מתגוררים בדיור זמני, וזלר החל במימון אינטרנטי למען המשפחה האפגנית. "אין להם יותר מבגדים וכל מה שהם יכלו להכניס למזוודה. בבקשה תעזרו להם להתחיל את חייהם החדשים".
שינווארי מקווה למצוא עבודה כמתרגם בממשל האמריקני, ובנוסף קורא לשיפור תוכנית הוויזה למשתפי הפעולה של ארה"ב. השניים ייפגשו בשבוע הבא עם חברי קונגרס כדי לשתף אותם בקשיים שעוברים שינווארי ודומיו במסע לוויזה המיוחלת. "אני רוצה שהם יאיצו את התהליך ויצילו חיים של אחרים", מסביר האפגני.
כשנשאל שינווארי אם חשב שיגיע ליום הזה, הוא שלח מילים חמות לזלר. "היה לי אח שנלחם עבורי, ולכן חשבתי שנוכל לעשות את זה". זלר הנרגש אמר שעשה הכול בשביל האיש שהציל את חייו. "גם אתה הצלת את שלי", ענה לו שינווארי. "אז אנחנו תיקו", חתם זלר.