סרטן שד גרורתי: אתגר מציאת טיפולים חדשים
הגילוי המוקדם של סרטן השד והטיפולים המתקדמים גורמים לכך ששיעור הישרדות של חולות בסרטן השד הוא 87%. אולם פרופ' תמר פרץ מסבירה כי למרות ההצלחות, האתגר של העתיד בתחום הוא למצוא טיפולים חדשים לחולות סרטן שד גרורתי
בשנים האחרונות אנו עדים להצלחות רבות בכל הנוגע לטיפול בנשים החולות בסרטן השד. אין ספק שחלק מההצלחה הזו נובע ממסע ההסברה האינטנסיבי בכל בנוגע לגילוי ואבחון מוקדם של המחלה, אך לא פחות חשוב מזה, הודות לטיפולים ותרופות חדשות שפותחו ונוספו לפרוטוקול הטיפולים.
שיעור הגילוי המוקדם הגיע למיצוי, ושיעור ההיענות הוא מהגבוהים ביותר. כיום, רוב ההצלחות בהארכת חיים והפחתת תמותה מגיעים מהתפתחות הטיפולים.
הנתונים המעודדים שפורסמו לאחרונה על-ידי משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, הראו ששיעור ההישרדות של חולות בסרטן השד עלה ל- 87% וכי שיעור התמותה ירד הן בקרב נשים יהודיות והן בקרב הנשים הערביות.
עוד כתבות על הנשים שהתגברו על סרטן השד
למרות הנתונים האלה, חשוב לזכור שישנם נשים המאובחנות בשלבים מתקדמים של המחלה, ואחרות שלמרות הגילוי המוקדם המחלה מתקדמת אצלן והופכת לגרורתית. מדע הרפואה כיום מאפשר התמודדות טובה גם במקרים רבים אלה. סיכויי ההצלחה תלויים גם בסוג הגידול ואפשרויות הטיפול העומדות לרשותנו.
חלוקה על פי סוג הגידול
ככלל, נהוג לחלק את סרטן השד לשלושה סוגים על-פי סוג החלבון המופיע אצלן על הגידול.
הסוג הראשון, גידולים סרטניים עם ביטוי מוגבר לחלבון הנקרא HER2.
הסוג השני, גידולים בעלי קולטנים להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון ושלילי ל HER2.
הסוג השלישי מאופיין בכך שלא נמצא בו אף אחד משלושת החלבונים הקיימים בשני הסוגים הראשונים של הקבוצות. לקבוצה זו קוראים 'טריפל נגטיב' והיא מהווה כ- 20% מסך החולות.
שני הסוגים הראשונים של סרטן השד נהנים בשנים האחרונות מחידושים רבים בטיפול ומשורה של תרופות ביולוגיות וכימותרפיות מתקדמות. לקבוצה עם גידול חיובי מסוג HER2 יש לפחות 4 תרופות ביולוגיות טובות, והקבוצה עם קולטנים חיוביים להורמונים נהנית ממספר רב של תרופות שמאפשרות הארכת חיים באחוזים ניכרים.
אתגרים משמעותיים לעתיד
בד בבד עם התקווה, ישנם עדיין אתגרים העומדים בפנינו. אחד האתגרים המשמעותיים הניצבים כיום בפני קהילת החוקרים היא מציאת טיפולים כימותרפיים נוספים ותרופות ביולוגיות שייתנו מענה טיפולי יעיל לקבוצת החולות שהגדול שלהן הוא טריפל נגטיב, וכן טיפולים נוספים לחולות עם גידולים וגרורות שפיתחו עמידות לטיפולים הקיימים, טיפולים שיאריכו חיים וישפרו את איכותן.
ההתמודדות עם נשים שהגדול אצלן הוא טריפל נגטיב היא מאתגרת שכן כיום אפשרויות הטיפול מבוססות רק על טיפולים כימותרפיים. ישנן תרופות ביולוגיות שנמצאות בשלבים מוקדמים של פיתוח במסגרת ניסיונית, אך יש צורך דחוף בהרחבת היצע הטיפול לחולות המתמודדות עם גידול סרטני מסוג זה.
קבוצה אחרת היא של חולות שהגידול הסרטני שלהן, שהתחיל כחיובי ל HER2 או להורמונים, פיתח עמידות לטיפולים החדשים. מטופלות אלו מקבלות מספר תרופות וכשמתפתחת העמידות – אין למעשה לרופא המטפל אופציות טיפוליות רבות.
החשיבות של גילוי ואבחון מוקדם היא גדולה, אך כעת המאזניים נוטים לכיוון ההשקעה בטיפול. ניתן לומר שמיצינו את נושא הגילוי המוקדם, קופות החולים ומערכת הבריאות כולה ערוכים לנושא בצורה מיטבית.
כעת יש להסית הרבה מהמשאבים לתחום המחקר והטיפול בחולות אשר כבר אובחנו עם סרטן שד ולהנגיש את כל הטיפולים הרלוונטיים והייעודיים שיאפשרו לנו הרופאים להתמודד ולנצח את המחלה, וזו גם המגמה הכוללת בעולם.
הכותבת היא מנהלת מכון שרת לאונקולוגיה, הדסה עין-כרם