תאומים זהים מוכיחים: עישון גורם לפנים להזדקן
הנה המחשה מדויקת לנזקים האסתטיים של העישון: רופאים פלסטיקאים בחנו תמונות של 79 זוגות תאומים זהים, ומצאו הבדלים משמעותיים בהזדקנות הפנים בין המעשנים ואלה שאינם מעשנים. הסיגריות מובילות לקמטים מוקדמים, צניחת העפעפיים ו"נפילת" הפנים
סיגריות גורמות להזדקנות, ועכשיו רואים את זה: צילומי תאומים שאחד מהם מעשן והשני לא, או מעשן פחות פחות שנים, מראים בבירור כיצד פוגמים רעלי הסיגריה בעור הפנים. ממצאי המחקר פורסמו בגליון החדש של כתב העת לכירורגיה פלסטית ושיקומית.
החוקרים עשו שימוש בתמונות שצולמו בפסטיבל התאומים העולמי השנתי שנערך באוהיו, ובו צולמו 79 זוגות של תאומים זהים. צוות של שלושה רופאים פלסטיקאים השווה בין פניהם של התאומים, שאחד מהם מעשן כבד, לפחות חמש שנים יותר מהאח התאום או התאומה.
עוד על סכנות העישון :
- גורם לשיער להאפיר: 13 עובדות קשות על עישון
- הפסקת עישון "תמחק" את נזקי העבר? על COPD
- צפו: הפרסומת הקשה שתגרום לכם להפסיק לעשן
- צפו: הפרסומת הקשה שתגרום לכם להפסיק לעשן
הפנים צונחות, הפה מתקמט
התמונות הוכיחו שאזורים מסוימים בפניהם של המעשנים סובלים מהזדקנות מואצת: צניחת העפעפיים העליונים, פגיעה במרקם העפעף התחתון ויותר קמטים סביב הפה. המעשנים אף סבלו מצניחת צדדי הפנים, הנראים כעת כלסתות.ד"ר בהמן גויורון, פלסטיקאי מקליבלנד שבאוהיו שעמד בראש צוות החוקרים, מסביר כי העישון מפחית את זרימת החמצן לעור ופוגע בזרימת הדם, מה שמעודד היווצרות קמטים ומראה לפנים מראה זקן יותר. "אם סרטן, מחלות לב ועשרות מחלות אחרות אינם מדאיגים את המעשנים, ייתכן שהזדקנות עור הפנים תעשה את העבודה", אמר.
אבל המצב לא בלתי הפיך: החוקרים הסבירו כי הפסקת העישון עשויה לעכב את המשך תהליך ההזדקנות. ולראיה, גם תאום מעשן שנגמל חמש שנים לפני התאום השני, היה בעל מראה עור פנים צעיר יותר מאחיו התאום.
בישראל: מתחילים לעשן לקראת גיל 18
על פי סקר של משרד הבריאות, 1 מכל 5 ישראלים מעשן: כ-27% מכלל הגברים ו-15% מכלל הנשים מכורים לסיגריות. בעשור האחרון נרשמת יציבות בשיעורי המעשנים בין 10 ל-20 סיגריות ליום, ואילו בקרב המעשנים מעל חפיסת סיגריות ליום נמצאה ירידה בקרב כל הקבוצות, למעט נשים ערביות.
הגיל הממוצע להתחלת עישון סיגריות הוא 17.9 שנים בקרב גברים יהודים ו-20 שנים בקרב נשים יהודיות; 19.2 שנים בקרב גברים ערבים ו-25.2 שנים בקרב נשים ערביות.
בעשור האחרון לא נצפתה מגמת שינוי בגיל התחלת העישון בקרב גברים ונשים יהודים. לעומת זאת, בקרב נשים ערביות נמשכת מגמת העלייה בגיל התחלת העישון משנת 2002.
בהשוואה למדינות החברות ב-OECD, שיעור העישון בקרב גברים בישראל (24.9%) נמצא קרוב לממוצע (25.9%). שיעור העישון בקרב נשים בישראל (12.6%) נמצא במקום נמוך ביחס למדינות המושוות (הממוצע ב-OECD הוא 16.7%). מעל ל-40% מהנשים הערביות נחשפות לעישון כפוי בביתן, שיעור הגבוה פי 2.2 בהשוואה לנשים יהודיות.