2.7 מיליארד לביטחון: "אנחנו שבויים שלהם"
יעלון איים בפיטורים המוניים ודרש העברת עודפי תקציב בסך 4 מיליארד שקל. לפיד סרב והסכים למיליארד. בתום עימות ביניהם בקבינט, הושגה פשרה. במערכת הביטחון הביעו שביעות רצון, באוצר מאוכזבים: "יהיה קשה להפחית מסים"
פשרה במאבק על תקציב הביטחון: הקבינט המדיני-ביטחוני החליט פה אחד להעביר עודפי תקציב בגובה 2.75 מיליארד שקלים לתקציב הביטחון. הן שר האוצר יאיר לפיד והן שר הביטחון משה (בוגי) יעלון תמכו בהחלטה. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי ההחלטה היא בהמשך להחלטה של הקבינט בחודש מאי.
סערת תקציב הביטחון - דיווחים נוספים ב-ynet:
לימודים, חופשות וליסינג: "השומן" הצבאי
לפיד לאולפן ynet: "כל תת-אלוף בצה"ל מרוויח יותר מראש הממשלה"
הקבינט החליט בנוסף להקים ועדה ציבורית לבדיקת תקציב הביטחון על כל מרכיביו. כמו כן יוקם צוות בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, כדי לזרז פינוי של בסיסי ומבני צה"ל ממרכז הארץ, לטובת בנייה באזורי ביקוש.
בתחילת הישיבה ביקשו נציגי מערכת הביטחון להציג בפני השרים מצגת עם 630 שקפים. השרים התקוממו ואמרו שהם "לא מוכנים לעבור שוב את מסע ההתשה". בעקבות כך הוצאו נציגי מערכת הביטחון החוצה ובתוך החדר התקיים דיון שבמהלכו פרץ עימות חריף בין השרים לפיד ויעלון.
מערכת הביטחון דרשה בהתחלה 4.5 מיליארד שקל. לפיד מצדו היה מוכן להתחייב למיליארד שקל. ראש הממשלה נתניהו הציע פשרה של 2.8 מיליון שקל ובסופו של דבר סוכם על העברה של 2.75 מיליארד שקל, כשחלק מהשרים דרשו מלפיד לדווח על עודפי התקציב.
בנט דרש לבחון את הפנסיות בצה"ל
"לא ייתכן שאנחנו לא יודעים מהם עודפי התקציב הקיימים", אמרו השרים ללפיד. שר האוצר השיב כי גם לאוצר זה עדיין לא לגמרי ברור אבל שניתן להתחייב למיליארד שקל בשלב הזה. שר הכלכלה נפתלי בנט דרש שהוועדה שתוקם תבחן גם את נושא הפנסיות בצה"ל ואת נושא התנאים של המשרתים. בתחילה השר יעלון התנגד ורצה שהוועדה תעסור רק בכל מה שקשור לרכש במערכת הביטחון והצטיידות.
בשלב מסוים, התנהל דיון בין שני מחנות בסוגיית בחינת התצקיב. מצד אחד השרים לפיד, בנט, גלעד ארדן ויצחק אהרונוביץ' ומהצד השני ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון יעלון והשרה ציפי לבני.
שר האוצר לפיד אמר לאחר ההחלטה: "ראש הממשלה החליט להוסיף לתקציב הבטחון, למרות שהתנגדתי לכך בדיון. אנחנו עדיין עומדים על כך שמערכת הביטחון צריכה להתנהל באחריות כלכלית ולהתייעל. לא נשלים עם העובדה שמעמד הביניים נושא בנטל ומערכת הביטחון לא. אני שמח שהצלחנו למנוע את העברת מלוא הסכום שביקשה מערכת הביטחון, כי 1.75 מיליארד השקלים דרושים לנו למעונות, לבריאות, לחינוך ולצעדים שיובילו להורדת יוקר המחיה בישראל".
במשרד האוצר הביעו אכזבה מהחלטת הקבינט: "מערכת הביטחון לוקחת כשבויים את אזרחי ישראל. הכסף הזה היה יכול להיות מיועד למנועי צמיחה דוגמת חינוך, רווחה, השקעות ונושאים נוספים. אם הייתה מחשבה להפחית מסים שהוטלו על אזרחי המדינה, הרי שיהיה הרבה יותר קשה לעשות את זה כעת".
יעלון: התקיים נגדנו שיח "שקרי ומופקר"
שר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, תקף את מה שהגדיר "מסע דה-לגיטמציה" שנערך נגד צה"ל. "במהלך דיוני התקציב, כולל בימים האחרונים, התקיים מצד גורמים שונים שיח מופקר וחסר אחריות, פוליטי, שקרי וציני במהותו, שכלל מסע דה לגיטימציה שיטתי ומכוער כלפי ציבור משרתי הקבע, תוך חשיפת נתונים אודות שכרם באופן מניפולטיבי ומעוות, וכזה שנועד לשסות נגדם את דעת הקהל", מסר יעלון.
"התקשיתי להבין כיצד הרשו לעצמם גורמים כאלו ואחרים לפגוע באופן מכוער כל כך בציבור משרתים שלם, ולהציג אותם כגזלנים", אמר השר יעלון. לדבריו, "ציבור רחב של משרתים שמשכורתו ממוצעת והוא מעמד הביניים. גם אם למישהו יש ביקורת, מן הראוי שיעשה זאת באופן ענייני והגון, ולא יפגע בעשרות אלפי אנשי קבע מסורים ומחויבים".
ראש הממשלה נתניהו אמר בהמשך להחלטת הקבינט: "קיבלנו פה אחד החלטה שמאזנת בין אתגרי הביטחון הגדולים שניצבים בפני מדינת ישראל, ובין הצורך להמשיך ולנווט באחריות את כלכלת ישראל מול המשבר הכלכלי העולמי".
כבר אתמול הקבינט היה אמור להתכנס כדי לדון בסוגיית התקציב,
אך בתום שעות של שיחות בין בכירי משרד האוצר לבכירי משרד הביטחון, הוחלט לדחות את הישיבה להיום בשעה 12:00. הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ ביקש להפחית את הקיצוץ בביטחון ב-3 מיליארד שקל. השר לפיד, שהתנגד להפחתה בקיצוץ, אמר הבוקר לאולפן ynet: "כל מי שעשה מילואים ב-20 השנים האחרונות והיה בתוך בסיס יודע שיש מאיפה לקצץ. כל תת אלוף בצה"ל מרוויח יותר לא רק ממני אלא גם מראש הממשלה".
לקראת הדיון בקבינט אמר הבוקר שר האוצר לפיד לאולפן ynet "צריכים לטפל במשברים שעולים כסף והצבא צריך לתת את חלקו. צה"ל אומר 'תראו את האיומים', אבל זה לא שאני לא רוצה לתת להם, המדינה לא יכולה להרשות לעצמה".
Read this article in English