שתף קטע נבחר

 

פוטין במקום אובמה: דריסת רגל רוסית בקהיר

ראש המודיעין הרוסי נחת במצרים, שר ההגנה יגיע אחריו - במה שמסתמן כמהלך של פוטין למילוי החלל שהותיר אובמה אחרי הקפאת הסיוע. בקהיר מאותתים לבית הלבן: "אם לא יהיה מענה לצרכינו, נחפש עוד מקורות"

אחרי שהצליח להטביע את חותמו במשבר בסוריה, האם פוטין יפנה משאבים לבעלת 'חדשה-ישנה' באזור? ראש המודיעין הצבאי הרוסי, הגנרל וקסלוו קונדרסו, נחת השבוע בקהיר לביקור של כמה ימים - כשבקרע ניסיון מצרי לגייס כספים אחרי הקפאת הסיוע האמריקני. המטרה הגלויה של הביקור הייתה לדון עם בכירי מערכת הביטחון במצרים ובראשם שר ההגנה, עבד אל-פתאח א-סיסי והרמטכ"ל המצרי, סידקי סובחי, בשיתוף הפעולה הצבאי והביטחוני בין המדינות.

 

אי היציבות במצרים - עדכוני ynet:

הבדרן-חתרן מהטלוויזיה המצרית חוטף איומים

מצרים: התחפש לאישה כדי לרגל אחר הצבא

האלימות בראשית החודש: 38 הרוגים בעימותים

 

לא בכדי הביקור תפס תשומת לב רבה בתקשורת המצרית והערבית שניסו להראות כי הוא אינו אירוע שגרתי. רשת אל-ערביה, למשל, הכינה ידיעה תחת הכותרת: "ביקורו של ראש המודיעין המצרי במצרים מבלבל את וושינגטון". ההתייחסות לארה"ב נובעת מההחלטה האחרונה בבית הלבן להפסיק את הסיוע הצבאי האמריקני למצרים בעקבות האירועים האלימים שהתרחשו במדינה מאז ההפיכה הצבאית והדחתו של נשיא מצרים לשעבר, מוחמד מורסי.

 

רוסיה תמלא את הוואקום שהותירה ארה"ב? אובמה ופוטין בפסגת G8 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוסיה תמלא את הוואקום שהותירה ארה"ב? אובמה ופוטין בפסגת G8(צילום: רויטרס)

 

"משמעות הביקור איננה נטישה של הקשרים ההדוקים עם מדינות המערב", ניסו השבוע להרגיע גורמים בקהיר. אך מהפרטים שמפורסמים בתקשורת הערבית עולה כי מצרים לכל הפחות מחפשת מקורות מימון נוספים בצל המשבר הכלכלי במדינה, שאי אפשר כמובן לנתק את מהקפאת הסיוע. יש אף קולות המרמזים כי מדובר לא פחות מאשר חיפוש חלופה לסיוע האמריקני.

 

במשרד החוץ בקהיר הקשיחו בשבועות האחרונים עמדות בנושא.

כשנודעה ההחלטה האמריקנית, דובר שר החוץ המצרי אמר כי הם לא ייכנעו ללחץ האמריקני וכי מדובר במהלך שגוי. שר החוץ המצרי, נביל פהמי, היה נחרץ יותר מדוברו ולא היסס להבהיר בראיון לרשת CNN כי מדינתו לא תחכה בידיים ריקות לכסף האמריקני: "יהיה מענה לצרכי הביטחון הלאומי שלנו. יש מענה לכמות גדולה מתוך הצרכים האלה מצדה של ארצות הברית, אבל אם לא יהיה מענה לצרכים האלה, אנחנו נחפש מקורות אחרים".

 

רוסיה בהחלט עשויה להיות חלק מאותם 'מקורות אחרים'. יש מי שטוען שהמשלחת המודיעינית הרוסית הבכירה כבר הביעה מחויבת באוזני המצרים לתמוך בהם בכל האמצעים כדי לסייע בלחימה בטרור בחצי האי סיני. גורמים מצריים שצוטטו בעיתון הלבנוני אל-אחבאר אמרו כי הדיונים בין הצדדים עסקו בין השאר במאבק בפעילויות ריגול, טרור אלקטרוני, המאבק בארגונים הקיצוניים הדתיים ואף באספקת אמצעים לגילוי חומרי נפץ.

 

אותם גורמים בקהיר טענו כי ייתכן שאחרי ראשי המודיעין יגיע לבירה המצרית שר ההגנה הרוסי כדי לדון בשורת סוגיות חשובות,

וכדי להדגיש את תמיכת הקרמלין במצרים. במקביל מתוכננת פגישה בין סגן שר ההגנה המצרי לענייני חימוש, הגנרל מוחמד אל-עסאר, לבין ראש המודיעין הצבאי הרוסי כדי לדון בין היתר בעסקאות נשק, הרחבת שיתוף הפעולה הצבאי ופתיחת השווקים הרוסיים בפני מצרים.

 

ההתקרבות בין מוסקבה לקהיר, לפחות כפי שהיא נשקפת בזירה התקשורתית, תואמת למדיניות שמקדם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להחזיר לארצו את דריסת הרגל במזרח התיכון באמצעות הרחבת השפעתה של רוסיה על מדינות האזור. מהצד המצרי חשוב להזכיר שגם תחת משטרים קודמים היה ניסיון לחפש גיוון במקורות המימון - מלבד ארצות הברית - כדי לפחות לאותת לאמריקנים שהם לא לבד בזירה.

 

אבל יהיה זה מוקדם מידי לסתום את הגולל על יחסי ארה"ב מצרים. במקביל לקבלת המשלחת הביטחונית הרוסית, התפנה שר ההגנה המצרי א-סיסי לשוחח בטלפון עם שר ההגנה האמריקני צ'אק הייגל. לפי הפנטגון, השניים שוחחו על ההתקדמות של מפת הדרכים במצרים, הסרת העוצר וביטול מצב החירום במדינה. בהודעת הממשל האמריקני הודגשה חשיבות המשך היחסים בין המדינות.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
"מבלבל את וושינגטון". פוטין
צילום: AP
מומלצים